- Francezii nu se pricep deloc să culeagă sparanghel: virusul pune în pericol modelul aflat la baza agriculturii europene. COVID-19 ameninţă principiile de bază ale UE, ridicând semne de întrebare cu privire la viabilitatea unui sistem economic clădit pe baza migraţiei fără graniţe şi a unei pieţe unice care leagă oferta de forţă de muncă cu cererea. Odată cu închiderea multor graniţe din cauza pandemiei, Europa deVest îşi regândeşte dependenţa de forţă de muncă din alte părţi.
- Poluarea măsurată în 7 orașe mari din lume a scăzut, în ultima perioadă, de la 9% în Londra la 60% în Delhi.
- Pentru prima oara in ultimii 64 de ani in Miami nu a avut loc nicio crima in ultimele 6 saptamani.
- La finalul lunii ianuarie, la câteva zile după ce în SUA a fost anunțat primul caz de infectare cu noul virus, secretarul Departamentului pentru Sănătate l-a numit la șefia comisiei care trebuia sa gestioneze epidemia Covid-19 pe cel mai apropiat colaborator al său care avea experiență în creșterea câinilor.
- Grecia prelungeşte restricţiile cu o săptămână, până la 4 mai
- Cea mai mare aeronavă din lume aduce asistenţă medicală în Ucraina din China https://bit.ly/3aCJYoh
- Serbia şi Ungaria au convenit să redeschidă trei puncte de frontieră începând de joi dimineaţa
- China promite OMS încă 30 de milioane de dolari în lupta contra pandemiei
- SUA solicită Chinei să închidă definitiv pieţele de animale vii (Pompeo)
- Guvernul ungar are în vedere o relaxare a restricţiilor după 3 mai pentru a permite repornirea economiei
- Guvernul spaniol îşi cere iertare copiilor pentru că au fost obligaţi să stea închişi în case

- Ion Chicu: fără împrumuturile externe, Moldova nu va avea posibilitate să achite pensii și salarii, inclusiv pentru medici # Premierul Ion Chicu susține că fără împrumuturile externe, începând cu lunile mai-iunie, Republica Moldova va intra în incapacitate de plată a salariilor și pensiilor. Declarația a fost făcută în Parlament în timpul prezentării proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat în mărime de 200 de milioane de euro, transmite politics.md. ”Scopul acestui împrumut este de a finanța necesitățile bugetului. Fără aceste împrumuturi, din lunile mai-iunie, Republica Moldova nu va avea posibilitate să achite pensii și salarii, inclusiv pentru medici”, a declarat șeful Guvernului. https://bit.ly/2VPx68S
- Premierul Scoţiei estimează că viaţa nu va reveni la normal în viitorul apropiat # Este puţin probabil ca viaţa să revină la normal chiar dacă cele mai severe restricţii vor fi ridicate, iar măsurile de distanţare ar putea fi aplicate pentru restul anului şi chiar mai mult, a declarat premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon. “O revenire la normal, aşa cum îl ştiam, nu este de luat în calcul în viitorul apropiat… Ceea ce vom încerca să facem este să găsim o nouă normalitate – un mod de viaţă alături de virus, dar într-o formă care să-l ţină sub control. Distanţarea socială şi limitarea contactelor noastre cu alţii vor fi o realitate a vieţii pentru mult timp de acum încolo, în mod sigur până când tratamente şi în final un vaccin vor oferi alte soluţii. Prin urmare, aceasta înseamnă (că măsurile menţionate vor fi menţinute) posibil până la sfârşitul anului şi chiar mai mult”, a spus premierul scoţian.
- Lukaşenko: Belarus nu-şi va închide frontierele # “Deocamdată nu va închide frontierele ţării sale, cum au făcut alte state pentru a încetini pandemia. Am stabilit la această oră trei coridoare pentru circulaţia persoanelor şi mărfurilor. Nu avem intenţia să închidem (frontierele). Deocamdată nu există o astfel de necesitate. Autorităţile controlează deplasările persoanelor şi mărfurilor, o treabă “complicată şi costisitoare”, însă ţara a ales această cale. Închiderea frontierelor de către Rusia şi la impactul negativ pe care acest lucru l-a avut asupra economiei belaruse. Apoi, la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an a început pandemia petrolieră. Rusia a renunţat să livreze petrol în cantităţile necesare, ceea ce a constituit o lovitură grea pentru economia noastră”, a mai declarat preşedintele belarus. Al treilea factor care a avut un impact negativ asupra economiei belaruse a fost, potrivit lui Lukaşenko, “psihoza” generată de pandemia COVID-19. El şi-a exprimat convingerea că a sosit timpul să se dea dreptate autorităţilor belaruse pentru modul în care ele au combătut pandemia. https://bit.ly/3awmqBh
- Investitorii din afara UE care vor să preia companii din Polonia trebuie să informeze Guvernul # Guvernul Poloniei intenţionează să protejeze companiile, afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), pentru a nu fi preluate ieftin de fondurile de capital privat. Detaliile propunerii destinate să ajute companiile să supravieţuiască în actuala criza economică vor fi prezentate vineri, a spus vicepremierul Jadwiga Emilewicz. “De asemenea, propunerea este menită să protejeze companiile poloneze, construite cu trudă în ultimii 30 de ani, pentru a nu deveni ţinte ieftine de preluare în această situaţie dificilă. Nu vrem ca fondurile străine să ajungă uşor la companiile cu capital polonez, deoarece valoarea lor este foarte scăzută. Oficialul a adăugat că Executivul ar putea extinde lista companiilor de importanţă strategică care nu pot fi vândute fără aprobarea sa. În prezent, pe această listă se află inclusiv firme din domeniul energetic. Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistra joi 10.169 cazuri de contaminare şi 426 de decese.
- Croaţia are o foaie de parcurs pentru relaxarea # Prim-ministrul Andrej Plenkovic craot a declarat că va începe relaxarea treptată în umătoarele trei săptămâni a măsurilor de izolare introduse pentru limitarea răspândirii COVID-19, citat Agerpres. “Din fericire, situaţia din Croaţia nu este la fel de dramatică cum este în alte ţări”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a cabinetului de joi. “De fapt, putem spune că situaţia epidemiei este sub control”, a adăugat Plenkovic. Magazinele din afara mall-urilor se vor redeschide, precum şi croitoriile, agenţiile de turism, galeriile şi muzeele. De asemenea, unii sportivi vor primi permisiunea de a se antrena individual. Transportul public rutier şi maritim îşi va relua de asemenea operaţiunile. https://bit.ly/2KuPmz2
- Producătorii polonezi îşi relansează treptat operaţiunile după închiderile determinate de pandemie, potrivit Warsaw Voice. Un număr de companii din sectorul auto, inclusiv cele deţinute de VW şi Toyota, îşi vor relua activitatea în această săptămână sau săptămâna viitoare. Producătorii de aparatură electrocasnică îşi reiau la rândul lor operaţiunile, fabricile BSH şi Electrolux fiind deja funcţionale.
- Pandemia ar putea duce la foamete de dimensiuni biblice, aproape dublând numărul de oameni care suferă de foame acută, a avertizat World Food Programme (WFP) din cadrul ONU, potrivit Euractiv. Directorul WFP David Beasley a declarat că lumea trebuie „să acţioneze inteligent şi să acţioneze rapid“. Ultimul raport al WFP estimează că 265 milioane de oameni din ţările cu venituri mici şi mijlocii se vor confrunta cu o nesiguranţă alimentară acută până la sfârşitul acestui an.
- Anul trecut, UE a adoptat reglementări pentru analiza investiţiilor străine, iar deşi statele membre au ca termen-limită toamna acestui an pentru ajustarea legislaţiilor naţionale, pandemia a conferit un nou sentiment de urgenţă problemei, scrie Euractiv. „Europa nu vrea să asiste la preluări ale unor firme de importanţă strategică cu tehnologii-cheie sau ale căror valorizări sunt foarte scăzute în acest moment“, potrivit lui Ulrich Wolff, partener în cadrul Linklaters.
- Compania de stat chineză CITIC a achiziţionat o participaţie majoritară din cadrul unuia dintre cele mai mari grupuri media din Cehia, Medea, relatează Budapest Business Journal. CITIC deţinea anterior 30% din acţiunile companiei, dar a exercitat o opţiune de obţinere a mai multor acţiuni, iar acum deţine un pachet mai mare decât al doilea mare acţionar al grupului, Jaromir Soukup.
- Acţiunile băncilor europene se tranzacţionează în apropiere de cele mai puternice discounturi din istorie faţă de rivalele americane, iar primele semnale arată că diferenţa ar putea fi adâncită de câştigurile de pe primul trimestru, relatează Bloomberg. Băncile continentului, deja într-o situaţie fragilă înaintea izbucnirii pandemiei, ar putea aduce noi veşti îngrijorătoare pentru investitori.
- 98% dintre culegătorii de fructe din Marea Britanie erau străini. Marea majoritate provine din Bulgaria și România. # Presa britanică: Transportul aerian de sezonieri români și bulgari în Germania și Marea Britanie este periculos pentru toată lumea. În urma pandemiei COVID-19, marile companii agricole și organizații de caritate au efectuat zboruri pentru a aduce de urgență zeci de mii de lucrători agricoli bulgari și români. Acest lucru se întâmplă după ce fermierii din Germania și Marea Britanie au avertizat că există un risc real ca mii de tone de recolte să ajungă să putrezească – afectând în continuare lanțurile de aprovizionare cu alimente – în cazul în care locurile de muncă vacante pentru lucrătorii agricoli vor rămâne neocupate. https://bit.ly/34Wnj4M
- Italia: Conte promite noi stimulente de 54 mld. $ şi semnalează deschidere în discuţiile cu UE
- Secretarul de stat american Mike Pompeo susţine că lansarea satelitului militar iranian ar sfida o rezoluţie a ONU
- Creditorii europeni, care se aflau într-o situaţie incomodă înainte să ia naştere pandemia de coronavirus, vor continua să ofere veşti proaste investitorilor în următoarele luni. În Germania, Deutsche Bank îşi pune creditele în strânsă legătură cu veniturile, iar Commerzbank au pus deoparte mai multe fonduri pentru vremuri tulburi. HSBC, cea mai mare bancă europeană după capitalizare, a anunţat că va face provizioane adiţionale, iar banca franceză BNP Paribas a declarat că numărul tranzacţiilor este în scădere, potrivit Bloomberg. Băncile italiene se confruntă cu un număr tot mai mare de credite neperformante, după ani întregi de reechilibrare a economiei. La polul opus, managerii diviziilor de wealth management din Elveţia, precum UBS şi Credit Suisse, au declarat că veniturile vor înregistra creşteri în viitorul apropiat. https://bit.ly/2VV1caO
- Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al GăgăuzieiGuvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Refuzul Partidului … Read more
- Adrian Albu explică motivul moțiunii de cenzură: Țara merge în direcție greșităPSRM a înaintat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Recean din cauza situației alarmante, în care se află Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către candidatul socialiștilor … Read more
- Maia Sandu: Ion Druță a fost mesagerul Moldovei în lumePreședinta Maia Sandu a transmis condoleanțe familiei lui Ion Druță, cititorilor și tuturor celor care l-au cunoscut pe scriitor. „Ion Druță a fost mesagerul Moldovei … Read more
- Maia Sandu l-a salutat la Chișinău pe celebrul scenarist, regizor și producător Jonathan NolanȘefa statului l-a salutat astăzi la Chișinău pe scenaristul, regizorul și producătorul Jonathan Nolan, aflat în țara noastră la invitația Ministerului Culturii. Discuțiile au vizat … Read more
- Stanislav Pavlovschi: “Pentru a elimina riscul revenirii lui Stoianoglo, autoritățile au inventat demiterea lui”Stanislav Pavlovschi, expert juridic, și-a exprimat opinia cu privire la demiterea lui Aleksandr Stoianoglo. Potrivit expertului, în cazul în care Stoianoglo decide să atace decizia … Read more
-----
@omniapres.md