Polonia va performa în actuală criză – Cronica zilei

Recomandăm

În timp ce criza financiară din 2008 provoca haos la nivelul întregii planete, Polonia a fost singura ţară din Uniunea Europeană capabilă să-şi menţină pe creştere economia.

Ţara ar putea înregistra performanţe din nou şi în actualul context în care pandemia va genera o nouă criză, scrie Bloomberg.

Deşi a impus restricţii similar cu cele care au afectat sever economiile de pe continent, PIB-ul Poloniei va scădea cu doar 4,3% în acest an, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Menționăm că Microsoft va investi 1 miliard de dolari în Polonia şi va deschide un centru de date care va furnniza servicii de cloud către companii şi instituţii guvernamentale, relatează The First News. Anunţul vine în condiţiile în care date recente indică faptul că valoarea comerţuui dintre Polonia şi SUA s-a ridicat la 21,6 miliarde de dolari anul trecut.

La cealaltă extremă, economia Greciei e de aşteptat să se contracte cu 9,7%.


Polonia: Alegerile prezidenţiale de la 10 mai au fost amânate. Alegerile prezidenţiale din Polonia care urmau să aibă loc duminică, 10 mai, au fost amânate pentru o dată ulterioară, au anunţat miercuri seară liderul partidului la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, şi aliatul său Jaroslaw Gowin, într-o declaraţie comună, notează AFP. Scrutinul prevăzut duminică – a cărui amânare din cauza pandemiei a fost cerută de opoziţie – nu se va ţine, iar preşedinta camerei inferioare a parlamentului va anunţa “prima dată posibilă” pentru noi alegeri, au scris pe Twitter cei doi oameni politici


Orban: Mă șochează decizia CCR privind amenzile, îndeamnă la anarhie/ Tudorel Toader este o rușine pentru România și nu mai poate reprezenta țara la Comisia de la Veneția/ Unii judecători CCR nu puteau să decidă în privința pensiilor speciale pentru că sunt în conflict de interese https://bit.ly/3fvcUBZ


Cele trei tari baltice, Estonia, Letonia si Lituania isi vor deschide granitele intre ele, incepand din 15 Mai, “construind” un prim “balon” in interiorul Uniunii Europene. Granitele vor ramane inchise pentru restul cetatenilor din UE/alte tari.


Ministrul israelian al apărării, Naftali Bennett, a dat undă verde lansării planurilor în vederea construirii a 7.000 de locuinţe într-o colonie evreiască din Cisiordania, un proiect condamnat imediat de palestinieni, scrie AFP. Naftali Bennett, un fervent partizan al expansiunii şi anexării coloniilor israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, şi-a dat acordul pentru extinderea suprafeţei coloniei Efrat, potrivit unui comunicat al serviciilor sale. “Aceasta înseamnă construirea a mii de locuinţe, circa 7.000 potrivit estimărilor făcute de profesionişti, şi va permite astfel sosirea de noi rezidenţi”, a spus el.


Spania a început planificarea pentru redeschiderea școlilor, la toamnă. Opțiunea 1: Clase de 15 elevi. Autoritățile spaniole, care au decis ca școlile să se redeschidă la toamnă, au început deja să planifice ce se va întâmpla cu educația începând din următorul an școlar. În această țară, una dintre cele grav afectate de pandemia Covid-19, clasele ar putea fi limitate la maxim 15 elevi pentru a reduce cât mai mult riscul transmiterii noului coronavirus, iar aceeastă limitar ar putea declanșa un val e alte măsuri, potrivit El Pais. https://bit.ly/2ziluUk


Spania extinde starea de urgenţă pentru încă două săptămâni. Spania extinde starea de urgenţă impusă pentru a combate pandemia de coronavirus pentru încă două săptămâni începând de duminică. Măsura permite guvernului să controleze deplasările oamenilor în timp ce relaxează gradual izolarea naţională, informează Reuters. Parlamentul a aprobat măsura miercuri, după ce prim-ministrul Pedro Sanchez, care conduce un guvern de coaliţie fragilă, a obţinut suficient sprijin din partea partidelor de opoziţie. Spania, unde peste 25.000 de oameni au murit din cauza COVID-19, se află în izolare încă din 14 martie, iar actuala stare de urgenţă se încheie sâmbătă la miezul nopţii. Deşi situaţia se îmbunătăţeşte, Sanchez spune că este necesar să fie menţinute unele restricţii de circulaţie pentru a ţine infecţia la distanţă.


Angela Merkel acceptă continuarea relaxării restricţiilor, dar atenţionează că lupta cu virusul va fi lungă. Ultimele cifre privind evoluţia pandemiei COVID-19 în Germania sunt ”foarte satisfăcătoare”, a estimat miercuri cancelarul Angela Merkel după o reuniune cu liderii de landuri şi a validat continuarea relaxării restricţiilor, avertizând în acelaşi timp că rămâne un lung drum de parcurs până la câştigarea bătăliei împotriva noului coronavirus, consemnează agenţiile AFP şi DPA. ”Am ajuns aşadar la un punct în care putem spune că am atins obiectivul încetinirii propagării virusului”, a mai menţionat Merkel la conferinţa de presă ulterioară acestei reuniuni prin videoconferinţă dedicată crizei epidemice şi la care s-au convenit noile măsuri de relaxare.


Boris Johnson susţine că guvernul britanic va relaxa unele măsuri de izolare începând de luni. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că are planuri să relaxeze unele restricţii pentru combaterea COVID-19 săptămâna viitoare, dar a avertizat că ridicarea măsurilor prea devreme ar putea adânci criza economică din Marea Britanie, relatează DPA. “Vrem, dacă este posibil, să ridicăm de luni unele dintre aceste măsuri”, a declarat Johnson în faţa parlamentului, confirmând că va anunţa schimbările dorite într-un discurs, duminică.


Belgia va redeschide magazinele şi va permite vizitele ”limitate” la domiciliu. În Belgia se vor redeschide pe 11 mai toate centrele comerciale care mai sunt închise şi se va permite cetăţenilor începând de duminică să invite acasă patru persoane, mereu aceleaşi, a informat miercuri şefa guvernului, Sophie Wilmes, la prezentarea primei faze de relaxare a restricţiilor, relatează EFE. Decizia a fost adoptată miercuri în Consiliul de Securitate Naţională, care a decis să nu se deschidă încă barurile, restaurantele şi hotelurile.


Curtea Constituțională, atac la Iohannis: Hotărârea CEDO în cazul Kovesi nu vizează CCR. Îndemnarea la revizuirea deciziilor Curții este o atingere extrem de gravă adusă independenței sale şi a judecătorilor ei https://bit.ly/3fnUByB


Ministrul britanic al sănătăţii respinge acuzaţia că a sacrificat azilurile


Italia: Criza provocată de coronavirus schimbă ierarhia popularităţii politicienilor https://bit.ly/3fsAq2w


Ministrul culturii din Rusia, Olga Liubimova, testată pozitiv pentru COVID-19


Rusia critică lipsa de măsuri de carantină din Belarus. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a criticat miercuri ”lipsa de măsuri de carantină pentru coronavirus” din statul vecin Belarus, exprimându-şi îngrijorarea pentru această situaţie, relatează DPA. În timp ce Rusia a impus măsuri de izolare în cea mai mare parte a ţării, cerând cetăţenilor să stea acasă cu excepţia situaţiilor de necesitate, Belarusul şi-a încurajat cetăţenii să continue să meargă la lucru. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, şi-a exprimat speranţa că abordarea Belarusului “nu va duce la un soi de creştere explozivă a numărului persoanelor infectate”, potrivit comentariilor sale relatate de agenţia rusă de presă Interfax.


Rusia se pregăteşte pentru relaxarea restricţiilor în trei etape. Rusia intenţionează să relaxeze în trei etape restricţiile care vizează reducerea răspândirii noului coronavirus, au declarat miercuri oficiali ruşi, relatează Reuters. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a afirmat că epidemia a fost stabilizată în ultimele două săptămâni, odată cu creşterea cazurilor în capitală explicată prin testările numeroase. Primarul a afirmat însă că populaţia ar trebui să ţină cont de măsurile de autoizolare chiar şi atunci când unele restricţii vor fi reduse începând cu 12 mai. Numărul total de cazuri de coronavirus în Rusia a ajuns la 165.929, în timp ce rata deceselor a ajuns la 1.537.


Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm prematur restricţiile, avertizează directorul general al OMS. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat miercuri că ”riscul revenirii la (măsurile de) izolare este foarte real” în ţările care în prezent relaxează distanţarea socială, el insistând ca aceasta să se facă gradual, să se acorde atenţie riscului cazurilor importate şi sistemul sanitar să fie pregătit, inclusiv prin investiţii, pentru un posibil nou val epidemic, transmite agenţia EFE. Riscul există ”mai ales dacă ţările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenţie tranziţia şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape”, estimează Tedros, după ce a anunţat în cadrul unui briefing că numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în lume a depăşit 3,5 milioane şi cel al deceselor 250.000. https://bit.ly/2A6Dotx


Miliardarul egiptean Naguib Sawiris pariază pe companii aeriene şi petrol pentru următorii doi ani Miliardarul egiptean Naguib Sawiris crede că preţul petrolului va urca la 100 de dolari barilul în 18 luni, şi spune că va cumpăra acţiuni ale companiilor aeriene, împotriva colegului miliardar Warren Buffett, care a anunţat recent că a vândut toate acţiunile deţinute la respectivele companii. Sawiris, preşedinte şi CEO al Orascom Investment Holding şi singurul non-coreean care deţine o licenţă de telecomunicaţii în Coreea de Nord, a declarat la CNBC că vede oportunităţi nu numai în companiile aeriene, ci şi în turism, hoteluri şi internet. „În fiecare criză există oportunităţi”, a spus Sawiris. „Puteţi merge astăzi să cumpăraţi o companie aeriană pentru 1 dolar, dacă vă asumaţi cea mai mare parte a datoriei.”


Germania este optimistă cu privire la vacanţa de vară. Nemţii ar putea merge peste hotare în vacanţă în această vară, a anunţat ministrul german al turismului Thomas Bareiss, potrivit EUObserver. „Sper că, având în vedere situaţia pozitivă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, vom putea relaxa restricţiile în următoarele patru până la opt săptămâni“, a declarat acesta.


Bulgarii vor pleca în vacanţa de vară cu bani de la stat. Cetăţenii bulgari vor primi vouchere de la guvern pentru concediile de vară, însă acestea se vor aplica doar pentru staţiunile interne, potrivit Euractiv. Măsura este menită să susţină industria locală a turismului care generează aproximativ 11% din PIB-ul bulgar. Între timp, turiştii vor fi liberi să folosească umbrelele şi şezlongurile de pe plaje în acest an.


Guvernul regional din Sicilia se oferă să subvenţioneze vacanţele petrecute pe insulă atât pentru turiştii locali, cât şi pentru cei internaţionali în încercarea de a relansa turismul după pandemie, potrivit EUObserver. Planurile actuale includ subvenţionarea costurilor de cazare ale turiştilor, cât şi vouchere pentru activităţi culturale. Regiunea ar putea suporta de asemenea jumătate din costul zborurilor, fapt neconfirmat încă.


Italia urmează să readucă în închisori mafioţii eliberaţi de teamă că ar putea să se infecteze cu noul coronavirus. Aproximativ 376 de mafioţi şi traficanţi de droguri au fost lăsaţi să iasă din închisori începând din luna martie, ei fiind plasaţi în arest la domiciliu după ce autorităţile au decis că deţinuţii cu vârste de peste 70 de ani pot fi eliberaţi dacă au probleme de sănătate care îi fac vulnerabili la virus.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img