Două treimi din germani sunt de părere că guvernul a gestionat bine criza

Recomandăm

Rezultatele ultimului sondaj Deutschlandtrend efectuat de institutul Infratest-Dimap arată că două treimi din cei intervievați sunt de părere că guvernul german a gestionat bine criza, transmite Deutsche Welle.

După ce prima fază de șoc a pandemiei de COVID-19 a fost marcată de unitate pe scena politică germană, de câteva săptămâni mai ales partidele de opoziție FDP (Liberalii) și AfD (Alternativa pentru Germania, un partid populist de dreapta) au redevenit agresive și au început să critice managementul de criză al guvernului de la Berlin. Nu puține instituții media au făcut același lucru, astfel încât s-a creat impresia că opinia publică germană ar fi divizată, notează g4media.ro.

Populația nu pare însă implicată în disputa politică, după cum rezultă din ultimul sondaj Deutschlandtrend.

Atmosfera de mulțumire generală se răsfrânge și asupra cotelor de popularitate pentru liderii marii coaliții formate din CDU/CSU, iar cancelara Angela Merkel (CDU) înregistrează cea mai ridicată cotă de popularitate din iulie 2017 încoace.

Teama de pandemie s-a redus

Sondajul de opinie a fost efectuat pe 4 și 5 mai, deci înainte ca guvernul să anunțe pe 6 mai relaxarea anumitor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului. Cancelara Merkel a vorbit despre o „foarte bună evoluție” actuală a pandemiei. Și cetățenii par să-i dea dreptate.

În ultimele săptămâni, teama de infectare și cea de o suprasolicitare a sistemului medical par să se fi diminuat semnificativ. S-a redus la jumătate numărul celor care declară că se tem că s-ar putea infecta ei sau cineva din familia lor. Doar 21 de procente din cei chestionați se tem că sistemul medical ar putea fi afectat masiv de pandemie, față de 37% luna trecută.

Grijile germanilor

Îngrijorătoare pentru oameni este situația economică. Guvernul se așteaptă la o recesiune masivă, iar institutele economice vin cu cifre tot mai înspăimântătoare. De aceea, datele actuale nu sunt de mirare: dacă înaintea blocadei din martie două treimi din germani considerau că situația economică este bună, doar o treime mai crede acum acest lucru – cel mai mic nivel de la criza financiară din 2008/2009.

Pe lângă aspectele economice, se discută tot mai mult și despre consecințele sociale ale restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Situația copiilor este o temă intens dezbătută. Două treimi din germani se tem că dezvoltarea copiilor ar putea fi afectată de închiderea școlilor și a grădinițelor în contextul pandemiei.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img