Exporturile de gaz rusesc în Turcia s-au redus de șapte ori

Recomandăm

În martie a acestui an, aprovizionarea cu gaz a conductelor rusești în Turcia s-a ridicat la 210 milioane de metri cubi. Comparativ cu anul trecut, în aceeași perioadă, în ciuda conductei de gaz turcești care nu a fost încă lansată, această cifră a fost de 1,4 miliarde de metri cubi. Acest lucru rezultă din datele publicate ale Serviciului Vamal Federal (FCS).

Principalele motive pentru scăderea exporturilor de gaze ruse au fost o iarnă anormal de caldă, o scădere a cererii de materii prime din cauza pandemiei coronavirusului și a achizițiilor înregistrate de Turcia de gaz natural lichefiat (GNL), în principal din Algeria, Qatar și Nigeria.

Acesta din urmă este asociat cu o scădere record a prețurilor pentru GNL, care acum este vândut la un preț pe marginea sau chiar sub rentabilitate și poate concura cu gazoductul. Potrivit experților, al doilea trimestru al acestui an poate fi cel mai dificil pentru exportul de gaze naturale din Rusia, după care se poate aștepta la o recuperare treptată a pieței.

Potrivit Serviciului Vamal Federal al Federației Ruse, din ianuarie până în martie, la exportul de combustibil și bunuri din sectorul energetic, volumele fizice de petrol și produse petroliere au scăzut cu 3,0%, electricitatea – cu 46,3%, gazul natural – cu 24,2%, petrolul cu 5 , 8%. În același timp, volumele fizice ale exportului de benzină pentru motor au crescut cu 67,5%, gazul lichefiat – cu 42,3%, kerosenul – cu 4,5%.


    -----
  @omniapres.md
  - Advertisement -spot_img

  Ultima oră

  Maia Sandu începe vizita de stat în Portugalia

  În perioada 2 - 4 octombrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită de stat în Republica Portugheză...
  - Advertisement -spot_img

  Recomandăm și ...

  - Advertisement -spot_img