România, statul cu cea mai mică pondere

Recomandăm

România este țara UE cu cea mai mică pondere de angajați care au lucrat de acasă, ca urmare a riscului generat de noul coronavirus, conform unui raport al Eurofound ce prezintă primele constatări referitoare la piața muncii din Uniune în perioada pandemiei de Covid-19.

Este singurul stat membru cu procent al telemuncii sub 20% din totalul salariaților, deși România figurează pe primele locuri în clasamentele mondiale ale vitezei internetului.

În Bulgaria, procentul angajaților care au trecut pe sistem telemuncă în timpul restricțiilor a fost cu 10 puncte procentuale peste cel din România, deși statisticile o dezavantajează clar, comparativ cu România:

  • viteză medie a internetului mai mică
  • este țara cu cel mai mic procent de populație care a folosit internetul cel puțin o dată în ultimul an (68%, față de 74%, în România, aflată pe penultimul loc în UE)
  • este țara UE cu cea mai mică pondere a gospodăriilor dotate cu internet (doar 75%, față de 84% în România, în 2019)

Studiul este unul preliminar și conține doar datele statistice fără o analiză a detaliată a ceea ce s-a întâmplat, pentru a vedea ce impact au avut în această privință structura economiilor din UE (în România, sectorul cu cei mai mulți salariați este industria prleucrătoare) și competențele digitale ale forței de muncă (în educație, de exemplu, unde lipsa acestora a fost unul dintre factorii ce au limitat la 63% procentul elevilor care au participat la cursuri online) etc.

Peste o treime dintre angajații UE au trecut la telemuncă
La nivelul UE, peste o treime din angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în timpul epidemiei, cu cele mai consistente procente în statele nordice, unde internetul și comunicarea online sunt cele mai răspândite, de altfel:

  • în Finlanda, aproape 60% din angajați au trecut la telemuncă
  • peste 50% – în Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca
  • peste 40% în Irlanda, Suedia, Austria și Italia.

România – timpul de muncă, redus “mult”
Eurofound constată o legătură invers proporțională între reducerea timpului de lucru pe perioada carantinei și telemuncă.

România, cu pondere extrem de redusă a telemuncii determinate de coronavirus, s-a aflat printre statele cu procente mari de angajați în cazul cărora timpul de lucru s-a redus mult – România și Bulgaria se află pe locul cinci, după Grecia, Franța, Italia și Cipru.

La nivel european, 50% din forța de muncă a UE a experimentat o reducerea a timpului de lucru, ceea ce a angrenat și o diminuare a veniturilor.

În cazul a peste o treime (34%) din salariați, timpul de lucru a scăzut “mult”, iar pentru 16% a s-a redus “puțin”.

În România, peste 1,2 milioane de angajați s-au aflat în șomaj tehnic, pe diferite perioade, iar numărul celor concediați după apariția primului caz de coronavirus a ajuns luni, 18 mai, la 362.520 de persoane.

Detalii pe Cursdeguvernare

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img