Merkel: UE are un interes strategic în relația cu China

Recomandăm

Cel mai important parteneriat al Europei este cel cu SUA, însă acesta nu este așa cum și-ar dori, mai ales în probleme legate de mediu, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. În context, liderul de la Berlin a spus că UE are ”un interes strategic” în colaborarea cu China care va revendica poziția de lider în actuala arhitectură internațională. Germania va prelua președinția rotativă a UE de la 1 iulie.

“Trebuie să depunem un efort extraordinar pentru a face faţă acestei provocări extraordinare (a noului coronavirus), însă doresc mai mult: doresc ca Uniunea Europeană, mai ales pe timp de criză, să dea dovadă de solidaritate mondială şi să îşi asume mai multe responsabilităţi”, a declarat cancelarul german, la un eveniment organizat de Fundaţia Konrad Adenauer.

“Pandemia va antrena o intensificare a conflictelor şi problemelor existente în numeroase locuri şi va constitui o provocare pentru capacitatea Uniunii Europene în domeniul politicii externe şi de securitate”, a explicat ea, citată de hotnews.ro.

“Un motiv în plus pentru a apăra valorile pe care le avem în UE – solidaritate, democraţie, libertate, apărarea demnităţii fiecărei fiinţe umane”, a subliniat Angela Merkel.

“Europa poate ieşi din criză mai puternică decât a intrat”, a adăugat cancelarul german, la câteva ore după prezentarea de către Comisia Europeană a unui plan european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro.

“Partenerul cel mai important al Europei sunt Statele Unite, dar parteneriatul este diferit de ce dorim, mai ales în problema mediului”, şi-a exprimat Angela Merkel regretul, fără să insiste asupra subiectului.

“Noi, europenii, vom trebui să recunoaștem hotărârea cu care China va pretinde poziția de lider în arhitectura structurilor internaționale existente”, a declarat Merkel, potrivit Bloomberg.

Chiar dacă guvernele europene privesc cu un ochi critic determinarea Chinei- și mai presus de orice acțiunile sale de a impune noi legi în Hong Kong, Merkel a precizat că obiectivul său, odată cu preluarea președinției UE va fi menținerea ”unui dialog critic, constructiv cu Beijingul”.

Cancelarul a reiterat dorința sa de a definitiva acordul de investiții cu China, dar și găsirea unui numitor comun în lupta împotriva schimbărilor climatice și provocările privind sănătatea publică.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Renato Usatîi: Am fost trădat de ”colegii” atunci, când extorcau bani de la oameni de afacere din Bălți …

Renato Usatîi declară că a fost trădat de Nicolae Grigorișin și echipa care l-a urmat nu atunci când a...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img