Washingtonul anuleză vizele studenților chinezi

Recomandăm

Washingtonul se pregătește să anuleze vizele pentru mii de studenți chinezi care studiază în Statele Unite, despre care administrația Trump consideră că au legături cu armata chineză, au declarat joi două surse apropiate situației, transmite Reuters.

Măsura, despre care a scris prima oară publicația New York Times, ar putea afecta 3.000 – 5.000 de studenți chinezi și ar putea fi anunțată cel mai devreme în această săptămână, potrivit surselor, între care se află un oficial american și o altă persoană care are informații despre discuții, scrie News.ro.

Tensiunile dintre SUA și China s-au amplificat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi privind securitatea națională pentru Hong Kong, despre care activiștii pro-democrație din oraș și țările occidentale afirmă că ar putea eroda libertățile și să pună în pericol rolul de centru financiar global al acestuia.

Vizele studenților chinezi din SUA vor fi anulate, iar aceștia vor fi expulzați, a spus sursa. Cei care se află în afara SUA nu vor mai fi primiți.

Rolul măsurii este să reducă spionajul și furtul de proprietate intelectuală de care sunt suspectați unii cetățeni chinezi care învață în universitățile și colegiile americane, a spus sursa, care a adăugat că administrația se așteaptă la o opoziție puternică din partea instituțiilor respective, din cauza intereselor lor financiare.

Aproximativ 360.000 de cetățeni chinezi care învață în instituții de învățământ americane generează activități economice anuale de circa 14 miliarde de dolari, majoritate legate de taxele școlare și alte taxe.

Decizia referitoare la vize va înrăutăți probabil și mai mult relțiile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care sunt afectate și de pandemia de coronavirus și de comerț.

Discuțiile legate de vize durează de mai multe luni și, chiar dacă nu au legătură directă cu tensiunile referitoare la Hong Kong, momentul ales pare să facă parte dintr-o ”campanie de presiuni generale” împotriva Chinei, care s-a întensificat în ultimele luni, au spus sursele.

Miercuri, secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat în Congres că China a subminat autonomia Hong Kongului într-o asemenea măsură încât el nu mai poate să certifice statutul economic special deținut de oraș din perioada în care era colonie britanică.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img