Andrej Babis, premierul ceh a criticat planul de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, el estimând că acesta favorizează ţările care au tendinţa să acumuleze datorii excesive, relatează AFP.
”Criteriile acestui fond de relansare sunt croite pe măsura ţărilor care nu au fost suficient de responsabile pe planul datoriei, al disciplinei bugetare sau şomajului”, a spus Babis în faţa presei după o discuţie cu omologul său slovac Igor Matovic.
Babis a criticat criteriile de finanţare ale acestui fond şi a apreciat că el nu ar trebui să modifice parametrii bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
Liderii statelor grupului de la Vişegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia şi Ungaria) vor aborda acest plan la summitul lor ce va avea loc pe 11 iunie în oraşul ceh Lednice. Premierul slovac Igor Matovic a spus că se aşteaptă ca acest summit să cristalizeze o poziţie comună a ţărilor grupului de la Vişegrad cu privire la planul european ce va fi discutat apoi la summitul european din 18-19 iunie.
Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE (pentru care Comisia Europeană prognozează pentru anul în curs o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%) include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, fonduri pe care Comisia Europeană doreşte să le atragă de pe pieţele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia şi Spania, ţări afectate semnificativ de pandemia COVID-19.
Executivul comunitar a atenţionat că accesarea fondurilor prevăzute în acest plan pe termen lung va fi condiţionată de reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea. Nu este clar din ce surse va rambursa Comisia Europeană sumele atrase de pe pieţele financiare, fiind evocate posibile noi taxe, inclusiv taxarea companiilor care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro.
@omniapres.md