Primul miliardar de culoare al Americii cere despăgubiri de 14 trilioane de dolari pentru urmașii sclavilor africani din SUA

Recomandăm

Magnatul Robert Johnson, fondatorul rețelei Black Entertainment Television (BET), care în 2001 a devenit primul miliard de culoare al Americii după ce a vândut BET gigantului media Viacom, a declarat la CNBC, în contextul intensificării revoltelor și violențelor de stradă provocate de uciderea lui George Floyd de către Poliția din Minneapolis, că a venit momentul ca Guvernul SUA să plătească despăgubiri de 14.000 de miliarde de dolari membrilor comunității afro-americane.

Potrivit sursei citate, această sumă ar trebui plătită de stat ca despăgubire pentru secolele de sclavie în care au fost ținuți înaintașii acestora, în cadrul unui “transfer de avere” menit să compenseze inegalitatea socio-rasială sistematică actuală din societatea americană care, potrivit lui Johnson, își are originea în anii de sclavie și ulterior de segregare suferiți de afro-americani.

Fondatorul BET, care ulterior tranzacției cu Viacom a înființat compania de asset management The RLJ Cos și nu se mai numără printre miliardarii din SUA, nu a dezvăluit calculele prin care a a ajuns la estimarea că despăgubirile cuvenite comunității de culoare s-ar ridica la suma de 14 mii de miliarde (trilioane) de dolari. La o populație afro-americană estimată în prezent la circa 40 de milioane de persoane, asta ar însemna, în medie, 350.000 de dolari de persoană.

Subiectul despăgubirilor pentru sclavie, care datează de la abolirea acesteia, este dezbătut intens și sistematic încă din perioada mișcării pentru drepturi civile din anii ’60 ai secolului trecut, iar estimările cu privire la eventuala sumă totală cuvenită variază foarte mult. În 2005, într-un articol din Harper’s Magazine, valoarea financiară a muncii forțate neremunerate prestate de sclavii afro-americani în perioada 1619-1865 era apreciată la peste 97 mii de miliarde de dolari, reprezentând costul salarial a peste 222 de milioane de ore de muncă plus dobânzi.

Nu toți susținătorii despăgubirilor sunt de părere că costurile acestora ar trebui suportate doar de la bugetul de stat al SUA, unii argumentând că trebuie puse la plată și corporațiile care au beneficiat de pe urma sclaviei.

Acum este momentul pentru o măsură de amploare, pentru a preveni accentuarea diviziunii și inegalității rasiale din societate. Este nevoie de un transfer de avere. Munca forțată neplătită din anii de sclavie a reprezentat un transfer de avere. Blocarea accesului la educație al celor de culoare, principalul factor ce determină acumularea de venituri, a reprezentat un transfer de avere. Ar fi cel mai mare program de acțiune afirmativă din toate timpurile. Despăgubirile ar demonstra că albii din SUA au conștientizat daunele datorate pentru injustițiile sclaviei, injustiții care au transferat avere de la afro-americani către albi“, a declarat omul de afaceri.

Detalii Profit.ro

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Adrian Albu: Sunt posibile progrese esenţiale în domeniul eficienţei energetice în Chişinău

Renovarea sistemului termic a blocurilor de locuit și elaborarea, la nivel municipal, a unui cadru normativ în domeniul energetic...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img