Furtună: „Noi ne-am autosesizat”

Recomandăm

Calitatea echipamentelor donate de România, investigată la Chișinău. Nicolae Furtună: „Noi ne-am autosesizat”

Medicii din Republica Moldova au început să folosească deja echipamentele donate de România. Cel puțin asta spune șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA. În același timp, Furtună spune că nu poate să se expună asupra calității acelor echipamente oferite, notează Unimedia.

Întrebat despre scandalul din România cu privire la această donați, directorul ANSP afirmă că acest subiect a fost discutat la ședința punctului focal. Astfel, autoritățile din Republica Moldova s-au autosesizat în acest sens și o să documenteze acest caz.

Eu chiar nu aș vrea să mă arunc cu declarații pe acest subiect. În primul rând, partea Română a făcut donația din cele mai bune intenții. Am fost și rămânem recunoscător pentru acest gest. Și aici trebuie să examinăm lucrurile cu mare atenție și mare democrație. Noi ne-am autosesizat. O să vedem și calitatea dezinfectantelor și a echipamentelor”.

Măşti şi echipamente de proastă calitate, achiziţionate de Unifarm şi refuzate de spitalele din România, ar fi fost donate Republicii Moldova

Nicolae Furtună nu a vrut să anticipeze unele lucruri în cazul în care calitatea echipamentelor va fi una sub standarde. „haideți să facem investigațiile de rigoare”.

Pe 4 iunie 2020, Direcția Națională Anticorupție din România a anunțat că s-a autosesizat și a inițiat o cauză penală pe achiziţiile de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus realizate de Unifarm. Asta după ce deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care este și Vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, a declarat ca achizițiile vizate au fost la suprapreț, iar echipamentele ar fi de proastă calitate, astfel încât unele spitale din România le-au refuzat.

Daniel Ioniță: Un sfârșit e un început… Este rechemat ambasadorul României de la Chișinău?

Mai mult, deputatul român susţine că măşti şi echipamente de proastă calitate, achiziţionate de Unifarm, ar fi fost donate Republicii Moldova, iar informații ce demonstrează acest lucru ar fi fost deja furnizate către Direcția Națională Anticorupție din România.

Materialele donate de România Republicii Moldova, cumpărate direct de la firma Ministerului Sănătății. Cum și-au atribuit licitația.

DNA s-a autosesizat după afirmaţiile mele legate de Adrian Ionel, şeful Unifarm, de la tribuna Parlamentului. Am fost invitat în calitate de martor, acum câteva zile. Şi ce fac astăzi, nu fac decât să aduc completări la un dosar care a fost început deja şi unde am deja această calitate de martor. Am adus o parte din informaţii zilele trecute şi acum le completez cu date mult mai precise şi cu numele unor spitale care au achiziţionat aceste măşti, fără un minim de control de calitate”, a precizat Ungureanu, într-o declaraţie acordată presei, scrie Agerpres.

“Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ“, a explicat Ungureanu.

Întrebat de unde ştie că în Republica Moldova ar fi fost livrate materiale proaste, el a replicat că a furnizat deja aceste informaţii către DNA.

Ştiu foarte precis. Ştiu unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile. Toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA“, a declarat deputatul USR.

Consilierul primului ministru de la Chișinău spune că atitudinea față de ajutorul oferit de către România în plină pandemie nu se va schimba, indiferent de scandalurile și investigațiile legate de achiziția și calitatea echipamentelor medicale. „Faptul că unii decidenți au greșit, făcându-și treaba, nu poate schimba atitudinea noastră față de lotul de ajutoare. Exact cum am spus-o la venirea lotului de ajutoare așa o repetăm azi: Mulțumim România!”, a scris Vitalie Dragancea pe pagina sa Facebook.

„Lotul de produse și echipamente medicale a fost oferit de poporul român. A fost oferit în perioadă de epidemie și este un semnal puternic de frăție și prietenie. Faptul că unii decidenți au greșit făcându-și treaba nu poate schimba atitudinea noastră față de lotul de ajutoare. Exact cum am spus-o la venirea lotului de ajutoare așa o repetăm azi: Mulțumim România!

Merită să luăm cu noi în viitor doar faptele și amintirile bune”, a mai scris consilierul guvernamental, Vitalie Dragancea.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img