-1% dobândă pentru băncile europene

Recomandăm

BCE condiţionează băncile: -1% dobândă pentru băncile europene dacă menţin nivelul creditării. 742 de bănci europene au aplicat pentru un împrumut cu 1,3 trilioane de euro de la Banca Centrală Europeană.

Pentru a asigura cea mai mică rată de -1% la noile împrumuturi de la BCE, băncile trebuie să-şi menţină împrumuturile acordate gospodăriilor şi întreprinderilor, fără ipotecile rezidenţiale, la acelaşi nivel cu anul precedent. În caz contrar, rata dobânzii creşte la -0,5%. BCE a transmis că 742 de bănci au solicitat să împrumute 1,31 trilioane de euro în cadrul prin­cipalului său sistem de refinanţare, care le va împrumuta bani pe parcursul a trei ani cu rate mai mici de -1%, cu condiţia să îndeplinească anumite pra­guri de creditare.

Este prima dată când o bancă centrală importantă oferă împrumuturi multianuale băncilor cu o rată a dobânzii sub rata principală a depozitului, introducând un aşa-numit sistem cu rată dublă.

Având în vedere că rata principală a depozi­telor BCE este de -0,5%, creditarea ieftină este în mod efectiv o subvenţie pentru sistemul bancar şi oferă dovezi suplimentare cu privire la modul în care BCE scoate toate blocajele pentru a încerca să prevină o criză de credit provocată de pandemie, notează zf.ro.

BCE a oferit deja un fond principal pentru pieţele îndatorate din zona euro, angajându-se să cumpere 1,35 trilioane de euro de obligaţiuni în următoarele 12 luni. Acest lucru a contribuit la scăderea costurilor împrumuturilor pentru ţările din sudul Europei, cea mai puternic afectată zonă de pandemie, dar a determinat, de asemenea, şi critici la adresa băncii.

Băncile trebuie să utilizeze aproximativ 760 miliarde euro din împrumuturile ieftine pentru a ram­bursa împrumuturile anterioare ale BCE care urmează să ajungă la maturitate. Se preconizează însă că vor folosi o mare parte din restul de 549 mld. euro pentru a cumpăra obligaţiuni emise de pro­pri­ile lor guverne, ceea ce le va pemrite să obţină un pro­­fit instantaneu pentru „tranzacţionarea comerţului“ între rata negativă a BCE şi randamentul mai mare al obligaţiunilor guvernamentale.

Cea mai recentă rundă de împrumuturi este mai mult decât dublul valorii record înregistrate pentru operaţiunea de refinanţare pe termen lung a BCE în criza datoriilor suverane din zona euro, din martie 2012, când a distribuit băncilor 530 mld. euro.

„O îndatorare mai puternică sugerează că băncile periferice au luat probabil o pondere foarte mare din cotele lor suplimentare, în timp ce băncile de bază ar fi putut utiliza aproximativ o treime din capacitatea lor suplimentară de împrumut“, a spus Frederik Ducrozet, strateg al Pictet Wealth Management. Detalii pe zf.ro

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img