Record în utilizarea fondurilor disponibile din sursele externe pentru reparația drumurilor

Recomandăm

Premierul Ion Chicu a solicitat astăzi în ședință de Guvern informații detaliate despre implementarea proiectelor de reparație a drumurilor. Astfel, Anatol Usatîi, Ministerului Economiei şi Infrastructurii a anunțat că Programul Drumuri Bune este implementat în proporție de 80% din volumul planificat. Din 300 km incluse în Proiect, au rămas 2,2 km. La moment se execută lucrări de asfaltare a cca 15 km de drum, fiind la etapa finală de executare.

Ce ține resursele financiare din surse externe, Anatol Usatîi a declarat că astăzi Executivul aprobă Hotărârea de Guvern privind extinderea finanțării din partea Băncii Europene de Investiții privind finalizarea a două contracte problematice. Primul contract prevede reparația drumului Chișinău – Strășeni, lucrările au fost finalizate în proporție de 68%, iar astăzi se împlinesc 4 ani de când porțiunea de drum trebuia să fie dată în exploatare.

Al doilea contract prevede reparația a 44 km de drum Strășeni – s. Bahmut. Până la sfârșitul anului se planifică darea în exploatare e tronsonului.

„Unele contracte se execută mai rapid decât termenii prevăzuți. Anul aceasta avem un record de utilizare a fondurilor disponibile din sursele externe, cu 30% mai mult decât anul precedent, ceea ce ne va permite să lansăm noi negocieri cu partenerii externi, privind următoarele tranșe”, a declarat Usatîi.

Ministerul Economiei și Infrastructurii deja a solicitat de la Banca Europeană de Investiții 300 mil. euro pentru reabilitarea drumurilor naționale. Pe parcursul săptămânii a prezentat o scrisoare Ministerului Finanțelor, solicitând sa fie contactat BERD-ul.

„Am avansat în negocieri și în promovarea proiectului cu Banca Mondială, privind reabilitarea drumurilor regionale și locale, în valoare de 100 mil. dolari, având în vedere că ultimele contracte de reabilitare a drumurilor din cadrul actualei înțelegeri au fost semnate cu 2 săptămâni în urmă. Astăzi, am trecut ultimele comisii parlamentare privind încheierea Acordului cu Banca Mondială, imediat după aprobarea proiectului de lege o vom remite Ministerului Finanțelor”,a mai precizat Ministrul Economiei.

Premierul Ion Chicu a insistat să se urmărească calitatea drumurilor. „Asfalt pe ploaie și apă nu vom așterne. Trebuie să organizăm în așa mod lucrările, încât la sfârșitul anului 2021 să avem ce raporta societății în privința dezvoltării infrastructurii drumurilor”.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Maia Sandu începe vizita de stat în Portugalia

În perioada 2 - 4 octombrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită de stat în Republica Portugheză...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img