Polonia și Ungaria vor bloca definitiv adoptarea bugetului european

Recomandăm

Premierul polonez Mateusz Morawiecki susține că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Măsura este deja agreată de Comisie Europeană, Germania – care are președinția prin rotație a UE – și Parlamentul European.

Liderii Parlamentului au avertizat că nu vor face nici o concesie în fața Ungariei și Poloniei, care consideră criteriile statului de drept vagi, arbitrare și îndreptate de fapt, împotriva lor. Polonia este criticată la Bruxelles pentru limitarea independenței sistemului judiciar, în timp ce Ungaria a fost criticată pentru limitarea libertății de expresie și a presei, între altele.

Joi are loc un summit online al UE, la care se va discuta pandemia de coronavirus și impasul în care au ajuns discuțiile legate de bugetul multianual dar și de programul special, de peste 750 de miliarde de euro, pentru sprijinirea economiilor lovite de consecințele pandemiei de coronavirs.

Polonia și Ungaria se află printre țările care depind financiar de fondurile europene, așa că blocarea bugetului le va afecta într-o măsură deosebit de mare.

Guvernul Viktor Orban a justificat, miercuri, blocarea bugetului Uniunii Europene şi în contextul politicilor privind imigraţia, nu doar din cauza mecanismului de respectare a normelor statului de drept, criticând abordarea flexibilă a Bruxellesului faţă de primirea extracomunitarilor.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a argumentat că mecanismul privind statul de drept are rolul de a forţa statele membre UE să primească imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu. “Protejarea graniţelor şi apărarea ţării de imigranţi va fi considerată de Bruxelles o încălcare a legii”, a declarat Viktor Orban, potrivit ediţiei în limba germană a agenţiei Reuters.

“Raportarea la principiile statului de drept a devenit un instrument politic şi ideologic” în dezbaterile privind imigraţia, a subliniat Viktor Orban, conform site-ului HGV.hu.

Guvernul de la Budapesta acuză, într-un comunicat, că “Bruxellesul depune eforturi de mulţi ani pentru a face Europa un continent al imigraţiei. Birocraţii de la Bruxelles pregătesc utilizarea fondurilor UE pentru susţinerea imigraţiei, astfel că doar ţările care vor accepta imigranţi vor fi considerate ca respectând normele statului de drept”, susţine Guvernul Ungariei.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img