Maia Sandu nu menționează unele detalii, deci încearcă să-și atribui meritul

Recomandăm

Dionis Cenusa vine cu unele constatări despre asistenta financiara recenta a UE:

  1. Din mesajul transmis de Presedintele ales Maia Sandu rezulta doar ca UE a oferit asistenta Moldovei. Sandu insa evita sa mentioneze o serie de detalii importante, descrise mai jos.
  2. Alocarea a 51.6 milioane EUR a fost promisa de UE inca vara. Aceasta este prima transa din suma totala de 100 milioane EUR, care este acordata pentru a depasi efectele pandemiei.
  3. Pentru prima transa, de jure, nu erau atasate conditionalitati sectoriale. Moldova trebuia sa fie in dialog cu FMI si sa asigure “preconditiile politice”. Asistenta in conditii similare a fost promisa de UE pentru alte 7 state din Balcanii de Vest, inclusiv si tarilor asociate – Georgia si Ucraina.
  4. In cazul Moldovei, UE putea sa ofere asistenta inainte de alegerile prezidentiale. Dar Bruxelles-ul a tinut sa vada calitatea alegerilor desfasurate. Asadar, asistenta UE confirma ca alegerile au fost desfasurate in linii mari corespunzator standardelor internationale.
  5. Atunci cand Presedintele ales Sandu nu mentioneaza detaliile de mai sus se observa o incearca de a-si atribui, indirect, meritul pentru aceasta asistenta europeana.
  6. In realitate, UE ar fi oferit prima transa chiar daca alegerile ar fi fost castigate de catre Igor Dodon. De aceea, conteaza foarte mult modul cum UE comunica pe marginea asistentei sale financiare, in vederea eliminarii tentativelor sa manipulare a opiniei publice se catre actorii politici locali.

100 euro valoare neimpozabilă a coletului comerț electronic. Cum e în alte țări?

Este prognozabil ca Presedintele ales Maia Sandu va avea tendinta de a-asi atribui meritul pentru aspectele pozitive in relatia cu UE, chiar daca nu a contribuit direct la acestea. In timp ce esecurile, cel putin deocamdata, vor fi automat pasate catre alte institutii – guvernul si parlamentul, adica catre Socialisti.

In acelasi timp, Presedintele in functie Igor Dodon se deplaseaza la Moscova pentru a seta niste angajamente mai discrete, beneficiind pentru ultima data de privilegiile sale prezidentiale.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img