Comunitatea de afaceri susține inițiativa Ministerul Finantelor de a plafona taxele locale

Recomandăm

Comunitatea de afaceri semnatară susține inițiativa Ministerul Finantelor al Republicii Moldova de a plafona taxele locale, care are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător.

Autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale, fiind garantată atât de legislația națională, cât și de cea internațională. Totuși, aceasta nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile APL în limitele legii.

În același timp, considerăm necesară micșorarea plafoanelor pentru unele taxe locale, acestea pe alocuri fiind exagerate. În opinia noastră, la stabilirea taxelor locale urmează a se lua în considerare o metodologie sau un șir criterii clar definite, care vor proteja atât autoritățile publice locale, cât și agenții economici și vor permite determinarea cu maximă obiectivitate a taxelor locale. De asemenea, susținem inițiativa a plafona taxele locale pentru 3 ani, cu indexarea acestora anual în baza indicilor inflației, stabilite de organele competente, alte temeiuri de majorare fiind excluse.

Toate aspectele menționate mai sus, alături de criza economică actuală provocată de pandemia COVID-19, impun condiții drastice de activitate agenților economici. În aceste împrejurări, orice taxă stabilită arbitrar și fără rațiune economică și juridică, va destabiliza situația economică și va duce la imposibilitatea achitării în general a taxelor, sau, și mai grav, sistarea activității agenților economici. Astfel, comunitatea de afaceri semnatară solicită instituirea unui echilibru între interesul public (perceperea taxelor) și cel privat (desfășurarea activităților aducătoare de profit) în condiții ajustate cât mai bine la situația actuală pentru a acorda ambilor parteneri posibilitatea continuării realizării sarcinilor stabilite.

Cu deosebite considerațiuni,

 • Mila Malairau Director executiv, Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană”
 • Mariana Rufa Director executiv, Asociația Businessului European
 • Ana Groza Director executiv, Asociația Investitorilor Străini
 • Aneta Zasavițchi Președinte, Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM” MĂR
 • Cristina Tîșcul Director executiv, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova
 • Vladislav Caminschi Director executiv, Confederația Națională a Patronatelor RM
 • Liliana Busuioc Director Executiv, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova
 • Victor Durleșteanu Președinte, Asociația Patronala a Subiecților Comerțului Interior “ProBiz”
 • Sergiu Harea Președintele Camerei de Comerț și Industrie RM
 • Marina Bzovîi Director Executiv, Moldovan Association of ICT Companies
 • Aliona Grossu Director executiv, Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova
  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Maia Sandu începe vizita de stat în Portugalia

În perioada 2 - 4 octombrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită de stat în Republica Portugheză...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img