Noul președinte va încerca să blocheze acțiunile guvernului

Recomandăm

Președintele în exercițiu Igor Dodon susține că Maia Sandu, după preluarea mandatului de șefă a statului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară. Pe de altă parte, demisia din propria inițiativă a guvernului condus de Ion Chicu ar însemna, în opinia acestuia, „aruncarea țării în haos”. Declarația a fost făcută în cadrul platformei online „Președintele Igor Dodon răspunde” din 27 noiembrie, notează Newsmaker.

Nu voi crea niciun fel de blocaje în activitatea noului președinte ales. Eu sunt gata, dacă va fi necesar, să acord suport. De aceea, doamna Maia Sandu, dacă aveți nevoie de ajutor, de ceva – poftim. Niciun fel de blocaje nu vor fi – intrați în funcție, asigurați-vă mandatul, nu uitați de angajamentele față de oameni. Dar eu voi fi foarte critic atunci când se va merge împotriva unor valori”, a declarat Igor Dodon.

Președintele în exercițiu a reiterat că în 2021 se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate. Pe de altă parte, acesta susține că, în condițiile actuale, guvernul condus de Ion Chicu „este dator moral și profesional să își continue activitatea”, chiar dacă nu este susținut de o majoritate parlamentară stabilă.

„Cred că toți înțeleg că conlucrarea dintre președinte, premier și speaker, după inaugurarea noului președinte, nu va fi la fel de eficientă precum anterior. De aceea, președintele nou ales, după depunerea jurământului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară!”, a declarat Dodon.

În opinia politicianului, Maia Sandu va avea la dispoziție doar câteva soluții:

  1. Colaborarea cu guvernul actual și menținerea parlamentului actual;
  2. Inițierea demiterii guvernului, prin înaintarea unei moțiuni de cenzură și găsirea numărului necesar de voturi pentru susținerea acesteia;
  3. Inițierea discuțiilor cu fracțiunile parlamentare în vederea creării unei noi majorități sau declanșarea alegerilor anticipate;
  4. Noul președinte va încerca să blocheze acțiunile guvernului.

Eu personal, PSRM, Guvernul nostru, nu se ține cu orice preț de guvernare. Doriți să preluați – arătați oamenilor cum puteți să schimbați lucrurile. Acest Guvern, într-o situație foarte dificilă, cu criză, cu pandemie, cu secetă, a reușit să asigure achitarea salariilor și a pensiilor la timp, dar nu încercați să presați ca Executivul să plece singur. O demisie a Guvernului din inițiativă proprie ar însemna acum să arunce țara în haos”, a argumentat Dodon.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Ora de iarnă 2023 – când dăm ceasurile înapoi toamna aceasta

Cu toții așteptăm cu nerăbdare momentul în care trecem la ora de iarnă. Este acel moment în care ne...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img