Se fac auzite unele voci privind dizolvarea Parlamentului

Recomandăm

Victor Pușcaș, fost judecător la Curtea Constituțională, profesor universitar. comentează presiunea politică de a demite actualul Guvern și a dizolva Parlamentul.

”Se fac auzite unele voci privind dizolvarea Parlamentului și petrecerea alegerilor parlamentare anticipate. Mă socot obligat să constat că actualul Parlament a fost ales la 24.02.2019 prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat /art. 2, 38, 60 și 63 din Constituție/, pentru un mandat de 4 ani. Guverrnul actual a primit vot de încredere a actualului Parlament /art.96, 98 și 103 din Constituție.

Guvernul investit în funcție își exercită mandatul pînă la data validării alegerilor pentru un nou Parlament sau exprimării votului de neîncredere. Este interesant faptul că Parlamentul este lipsit de dreptul de a se autodizolva, în caz contrar ar răsturna voința suveranului puterii.

Însă Parlamentul poate fi dizolvat. Potrivit art. 85 din Constituție, Președintele Republicii Moldova, în corespundere cu avizul consultativ al Curții Constituționale, care confirmă circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, prin Decret,

POATE dizolva Parlamentul în două cazuri :

  • 1 blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni de zile și
  • 2 /neacceptarea votului de încredere la formarea noului Guvern.

Alte circumstanțe cum ar fi : presiunea politică, șantajul, intimidarea ,provocările etc. îndreptate spre dizolvarea forțată a Parlamentului sînt neproductive și anticonstituționale.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=985060422016625&id=100015380285284
  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Maia Sandu începe vizita de stat în Portugalia

În perioada 2 - 4 octombrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită de stat în Republica Portugheză...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img