Rusia a expulzat diplomații din Suedia, Germania și Polonia

Recomandăm

Rusia a anunțat vineri expulzarea unor diplomați din Suedia, Germania și Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, informează Reuters.

Ministerul rus de Externe a transmis într-un comunicat că Moscova consideră „inacceptabile” acțiunile diplomaților.

Suedia: Respingem afirmaţia Rusiei

Cu puțin timp înainte, Ministerul de Externe al Suediei anunțase că unul dintre diplomaţii săi urmează să fie expulzat din Rusia.

„Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a MAE suedez, citată de Reuters.

Anterior, site-ul de ştiri EUobserver a citat surse din cadrul UE afirmând că Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia pentru participarea la mitinguri în sprijinul opozantului încarcerat Alexei Navalnîi.

Reacția Germaniei: O acțiune nejustificată a Rusiei

Decizia Rusiei de a expulza diplomați din Germania, Suedia și Polonia nu este sub nicio formă justificată și deteriorează și mai mult relațiile cu Europa, a reacționat vineri ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Va exista și un răspuns dacă Rusia nu reconsideră această măsură, a mai afirmat Maas, într-un comunicat, potrivit Reuters.

„Decizia Rusiei de a expulza mai mulți diplomați UE, inclusiv un angajat al Ambasadei (germane) la Moscova, nu este sub nicio formă justificată și deteriorează și mai mult relațiile cu Europa”, a transmis Heiko Maas.

Polonia îl convoacă pe ambasadorul rus

Polonia l-a convocat pe ambasadorul rus la Varșovia în legătură cu expulzarea unui diplomat polonez din Sankt Petersburg care a fost acuzat că a luat parte la protestele împotriva încarcerării lui Navalnîi, a informat vineri seară Ministrul polonez de Externe.

„Josep Borrell Fontelles a aflat în timpul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de activităţi incompatibile cu statutul de diplomaţi”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img