Sub patronajul celor de la Bruxelles, ați avut dezlegare la corupție și hoție

Recomandăm

Uniunea Europeană nu intenționează să coopereze cu majoritatea parlamentară și cu Guvernul, în crearea căruia sunt implicați parlamentarii, care figurează în raportul Kroll, privind furtul de bani din sistemul bancar al Moldovei. Un astfel de mesaj a fost exprimat de șeful delegației UE în Moldova, Peter Mikhalko, într-un interviu cu una dintre publicațiile locale, notează Dmitri Colac.

Pe de o parte, condiția pare a fi destul de logică. Fiind cel mai mare donator extern către Moldova, Uniunea Europeană are dreptul să solicite autorităților țării să-i îndepărteze pe deputați și miniștri din deciziile cheie care nu inspiră încrederea Bruxelles-ului. Peter Mikhalko a declarat direct că structurile europene „sunt îngrijorate atunci când persoanele implicate în fraude bancare sunt implicate în negocieri sau în procesul decizional privind formarea unui guvern”.

Ion Sturza a recunoscut – doar Maia Sandu. Da cine va lucra în țara asta pentru cetățeni, dle Sturza?

Toate acestea ar putea fi înțelese și acceptate dacă în perioada în care a fost comisă frauda bancară, majoritatea „pro-europeană” din parlamentul moldovenesc și mai multe guverne nu s-ar bucura de încrederea necondiționată și de patronajul Bruxelles-ului. Dar toată lumea înțelege foarte bine că, fără participarea directă a oamenilor la cele mai înalte birouri ale parlamentului și guvernului, „furtul miliardului” ar fi imposibil. Se pare că atunci UE trâmbița despre „povestea de success a Moldovei”, iar cetățenii țării, între timp, au privit cu nedumerire modul în care fraudatorii de la putere luau active bancare.

Daniel Ioniţă vrea să fie deputat în Republica Moldova

Desigur, se poate face referire la faptul că atunci oficialii UE nu erau conștienți de păcatele „integratorilor” moldoveni. Dar cum să explicăm susținerea deplină a parlamentului și a guvernului de la Bruxelles în timpul „statului capturat” condus de oligarhul fugitiv Vladimir Plahotniuc? De asemenea, nu știau, nu ghiceau, nu vedeau?

Dar chiar și acest lucru poate fi înțeles și iertat. Dar cu aprobarea în vara anului 2019 a guvernului condus de actualul președinte Maia Sandu, discrepanța este completă. Într-adevăr, mulți dintre acei deputați care au creat o majoritate parlamentară au participat la aprobarea acelui cabinet de miniștri. Da, nu au fost reprezentanți ai partidului Shor printre care, cel mai probabil, sugerează ambasadorul UE. Cu toate acestea, în general, componența corpului legislativ a rămas practic neschimbată de atunci. Mandatele tuturor parlamentarilor au fost confirmate de Curtea Constituțională a Moldovei. Până când nu se dovedește contrariul în instanță, toți rămân reprezentanți aleși și fac parte din corpul legislativ al țării.

Conturile bancare din Londra ale fiului fostului prim-ministru Vlad Filat vor rămâne goale

Dacă plecăm de la „valorile europene”, ca să nu mai vorbim de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, nici unui singur deputat din actualul corp legislativ nu i se poate refuza dreptul la legitimitate și la angajarea în activitate legislativă. Și nicio referire la „sentimente” morale și la alte „sentimente” în acest caz nu este pur și simplu inadecvată.

În acest context, aluzia că Uniunea Europeană nu intenționează să coopereze cu guvernul, care va fi susținut de „deputații incorecți”, nu este altceva decât presiune directă asupra parlamentului și interferență în afacerile interne ale țării. În orice stat civilizat, o astfel de declarație ar fi urmată imediat de reacția Ministerului de Externe și a șefului statului, căruia îi este încredințată determinarea politicii externe a țării.

Nimeni nu spune că trebuie să ne certăm cu Uniunea Europeană. Poate că Peter Michalko a vrut doar să-i avertizeze pe legiuitorii moldoveni de consecințele dorinței lor de a-și prelungi mandatul în parlament cu orice preț. De asemenea, este clar că nu avem nevoie de guvern doar ca instrument de luptă politică internă. Dacă Cabinetul de Miniștri este aprobat, acesta trebuie să fie un organism puternic și competent, capabil să rezolve problemele dificile de astăzi, să scoată țara din criză și să asigure sustenabilitatea dezvoltării economice. Este clar că, fără sprijinul Uniunii Europene și al altor parteneri externi, acest lucru va fi foarte greu de realizat.

Dar tocmai de aceea este foarte important să căutăm un consens politic în Moldova și să luăm decizii care nu sunt împovărate de situația actuală. Și cu atât mai mult, este imposibil ca această decizie să fie luată sub presiune externă, ceea ce poate duce la adâncirea confruntării interne și a divizării societății.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Maia Sandu începe vizita de stat în Portugalia

În perioada 2 - 4 octombrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită de stat în Republica Portugheză...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img