16-04-2020 # Cronica zilei # Kazahstanul, unul dintre cei mai mari exportatori de făina și grâu din lume, a interzis exportul acestor alimente

☑ Primăria Capitalei, împreună cu mai multe supermarketuri din Chișinău, a lansat o acțiune de caritate pentru a susține persoanele defavorizate.

☑ Ion Chicu: Veniturile la bugetul de stat au scăzut în jumătate. Resursele financiare ale Republicii Moldova sunt la limită. Prim-ministrul, Ion Chicu, anunță că în prezent pensiile și salariile sunt achitate din banii adunați de Serviciul Vamal în primele două luni ale anului și un transfer din partea Fondului Monetar Internațional.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

☑ Premierul a dat asigurări că persoanele, care ies la pensie în perioada de urgență, vor primi alocațiile fără ca să depună actele

☑ Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) urmează să aprobe, la 17 aprilie, un credit de urgență pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut, în această seară, de premierul Ion Chicu la postul de televiziune NTV Moldova.

☑ Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a propus amendarea Constituţiei în sensul extinderii cu doi ani a mandatului preşedintelui Andrzej Duda din cauza ameninţărilor legate de pandemia de coronavirus, a transmis miercuri Reuters. 

☑ Premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz nu au reuşit să ajungă la un acord privind crearea unui guvern “de uniune şi de urgenţă” în plină criză generată de epidemia noului coronavirus la expirarea joi a ultimatumului prin care s-a încercat să se pună capăt celei mai lungi crize politice din istoria Israelului, informează AFP şi Reuters.

☑ Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri că potenţialii adversari ai ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor încerca să profite de criza economică cauzată de pandemia COVID-19 pentru a prelua controlul asupra companiilor sau a infrastructurilor strategice şi a submina unitatea Alianţei, transmite AFP.

☑ Preşedintele Trump afirmă că SUA au depăşit probabil vârful epidemiei. Bilanţ record de 2.569 de decese într-o singură zi în SUA din cauza coronavirusului. Toți locuitorii din New York trebuie să-și acopere fețele în public – ordin executiv. Din 408 persoane fara adapost testate in Boston, 36% aveau virusul dar aproape toti erau asimptomatici. Unul singur a prezentat febra si doi dificultati in respiratie.

☑ Italia şi-ar dubla numărul de decese legate de coronavirus cam în 16 zile, Spania în 13 zile, Olanda în 11 zile, Franța și Austria în 10 zile, Germania în 8 zile sau Regatul Unit și Belgia – în 7 zile.

☑ Un nou studiu arată că aproape jumătate din infectările cu noul virus au avut loc cu două trei zile înainte de apariția oricărui simptom.

☑ Google lansează o secţiune de aplicaţii pentru copii. Pentru început, secţiunea aplicaţiilor pentru copii aprobate de profesori va fi disponibilă în Statele Unite, urmând ca lansarea globală să aibă loc în lunile următoare.

☑ G20 a decis suspendarea temporară a plăţii datoriilor celor mai sărace ţări

☑ În criza financiară din 2008, preţurile produselor agricole au crescut, producând o criză alimentară. Va fi la fel şi acum, când fermele europene caută disperate forţă de lucru, iar guvernele lumii restricţionează exporturile?

☑ Comisia Europeană: Companiile care vor fi salvate de la criză prin ajutor de stat nu au voie să dea dividende, să-şi răscumpere acţiuni sau să dea bonusuri

☑ Fondul Monetar Internaţional vrea ca strategii să evite greşeala făcută în timpul Marii Depresiuni, de a restrânge deficitele bugetare, îndemnându-i pe aceştia să crească stimulentele fiscale când criza începe să se diminueze, scrie Bloomberg. „Odată ce se va trece de faza pandemiei, pentru economiile avansate ar fi esenţial să lanseze stimulente ample“, a declarat economistul-şef al FMI Gita Gopinath.

☑ Cea mai mare companie de lactate din Slovenia sfidează criza şi face livrări către China

☑ Erdogan critică băncile private că nu ajută suficient de mult în lupta contra pandemiei

☑ Ungaria: guvernul acordă scutiri de la plata impozitului pe salarii companiilor din agricultură şi sectorul alimentar

☑ Cehia şi Polonia încep relaxarea restricţiilor sociale şi economice, iar Ungaria îşi reporneşte sectorul auto

☑ Comisia Europeană spune că firmele şi angajaţii nu-şi vor pu­tea relua cu adevărat activitatea până la apariţia unui vaccin sau tratament pentru Covid-19. Între timp, aceasta a rea­lizat un plan pentru o ridicare parţială a restricţiilor în în­cercarea diminuării impactului pandemiei, scrie Bloomberg. Planul prevede trei condiţii pentru relaxarea măsurilor de urgenţă: numărul infectărilor scade semnificativ pentru o perioadă susţinută de timp; spitalele dispun de suficiente paturi, unităţi de terapie intensivă, medicamente şi echipamente; există capacitate amplă de testare, de monitorizare a răspândirii virusului, de urmărire şi izolare a purtătorilor. 

☑ Mai multe țări încep o reducere foarte progresivă a izolării populației lor, deoarece semnele unei scăderi a Covid-19 se manifestă în unele părţi ale lumii. De exemplu, ▪în Franța, președintele Macron intenționează să înceapă ieşirea din izolare pe 11 mai ▪Începând de marţi, Austria a autorizat redeschiderea micilor companii comerciale, în condiții stricte
Spania a autorizat de luni reîntoarcerea la muncă a mii de lucrători ▪În Danemarca, copiii cu vârsta sub 11 ani vor reveni la creșă sau școală începând din această miercuri
▪La fel, începând de marţi, Italia a permis deschiderea librăriilor și a magazinelor de îmbrăcăminte pentru copii în majoritatea regiunilor sale. ▪ Grecia scapă de furtună și rezistă ▪În Marea Britanie, unde cifrele nu sunt bune, nu se poate vorbi despre o ieşire din izolare

FOTO Kazahstanul, unul dintre cei mai mari exportatori de făina și grâu din lume, a interzis exportul acestor alimente alături de altele, inclusiv morcovii, zahărul și cartofii. Vietnamul a suspendat temporar noi contracte de export de orez, în vreme ce Serbia a stopat exportul de ulei de floarea-soarelui și alte bunuri. Rusia a anunțat, de asemenea, că evaluează săptamânal situația și ar putea să impună același tip de restricții. Interdicția Kazahstanului de a exporta grâu are potențialul de a afecta companii din întreaga lume, care se bazau pe această materie primă pentru a produce pâine. Dacă adăugam la acest scenariu și cumparăturile în exces generate de panica consumatorilor, în perioada urmatoare riscăm să avem o inflație a prețului la alimente.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica