Guvernul va aproba acordurile de creditare cu FMI și Federația Rusă

Astăzi la ora 11:00, Guvernul se va convoca în ședință pentru a aproba acordul de creditare cu Federația Rusă și acordul de creditare cu FMI, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

„Împreună cu proiectele pe care le-am aprobat săptămâna trecută în Parlament, proiectul de rectificare bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale și asigurări în medicină, dar și acea listă întreagă cu măsuri pentru susținerea economiei, ce urmează să fie discutate mâine în comisiile parlamentare, și sper că această săptămână să aibă loc ședința plenară a Parlamentului pentru discuta și aproba aceste proiecte”, a declarat Ion Chicu.

Despre creditul rusesc, Ion Chicu a ținut să precizeze că este angajat în condiții „acceptabile” pentru Republica Moldova în împrejurările actuale. „Republica Moldova a mai angajat credite suverane și sunt și acolo costuri pentru deservirea creditelor”, a subliniat premierul, citata de Unimedia. https://bit.ly/3cxvIyi

„De la 1 ianuarie nu a venit niciun cent în R. Moldova de pe extern, cu excepția ultimei tranșe de la FMI din programul trecut. Acesta este un răspuns la întrebarea ce faceți cu atâția bani”, a spus prim-ministrul în această dimineață.

Ion Chicu a precizat că Guvernul contează pe creditul de urgență care urmează a fi acordat în scurt timp tot de către FMI și creditul de la Moscova. Vineri, Consiliul director al FMI a aprobat creditul de urgență pentru R. Moldova de 235 de milioane de dolari, care vor fi pentru suport bugetar și tot vineri a fost semnat acordul pentru creditul suveran de la Federația Rusă. Acesta va fi acordat pentru o perioadă de 10 ani, cu o dobândă de 2%.

„Vom lua acești bani când vom avea nevoie și îi putem restitui în orice moment fără nicio penalitate, nu așa cum se speculează”, a punctat Chicu.

„Așteptăm și suportul anunțat pentru țările din Parteneriatul Estic, dar nu este clar cum o să fie. Cei 87 milioane de euro nu vor veni în buget. Guvernul nu-i gestionează. Din acești bani nu vor fi plătite pensii”, a precizat Chicu, scrie TV 6. https://bit.ly/2KkjZqL

Leave a Reply

Your email address will not be published.