Ion Chicu: Acordul de împrumut nu conține condiționalități care depășesc cadrul legal al Republicii Moldova

Republica Moldova nu și-a luat niciun alt angajament decât financiar prin contractarea creditului de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit șefului Guvernului de la Chișinău, alte condiții vehiculate de unele voci nu sunt decât speculații.

Creditul rusesc a fost contractat cu o rată a dobânzii de 2%, iar în cazul întârzierii achitării tranșei dobânda va fi de 3% din suma ce trebuie rambursată, informează politics.md.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Conform premierului, un lucru important care trebuie evidențiat este că, potrivit acordului, Republica Moldova poate să nu ia acest credit dacă are bani liberi, iar în cazul în care i-a luat poată să-i întoarcă în orice moment dacă identifică resurse financiare mai ieftine în condiții mai avantajoase, fără a achita niciun comision.

”Doar se notifică partea rusă. Aceasta este condiția pe care noi am negociat-o ca să nu fie niciun comision. De aceea speculațiile de genul: de ce nu ați luat de la alții mai ieftin, au un singur răspuns – dați mai ieftin și noi restituim acești bani. Până atunci, Republica Moldova trebuie să-și onoreze obligațiunile față de pensionari, sistemul medical și alte cheltuieli”, a declarat șeful Guvernului.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut suveran în valoare de 200 de milioane euro și urmează să fie remis Parlamentului pentru adoptare. Împrumutul va fi oferit în 2 tranșe a câte 100 milioane euro fiecare. Prima tranșă urmează să fie debursată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Acordului, iar a două tranșă nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Potrivit Guvernului, Acordul de împrumut nu conține condiționalități care depășesc cadrul legal al Republicii Moldova.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica