Lavrov: Problema transnistreană putea fi deja rezolvată

Moldova are sprijinul Rusiei în consolidarea statutului de neutralitate permanentă a republicii.

“Încă de la începutul etapei postsovietice a istoriei Moldovei, conflictul fierbinte din Transnistria a fost rezolvat datorită intervenţiei ruseşti.

Atunci au fost puse bazele soluţionării acestei probleme pe termen lung şi stabil, au fost elaborate principiile de bază care determină politica Federaţiei Ruse (în această direcţie – “I”).

Acestea constau în faptul că noi susţinem soluţionarea problemei statutului special al Transnistriei în cadrul Moldovei suverane, integre teritorial, care asigură respectarea neutralităţii sale”, a spus Lavrov.

Potrivit lui, această poziţie a Rusiei înseamnă “două lucruri foarte simple”.

“Noi nu vom susţine încercările de a trage Moldova, desigur că împreună cu Transnistria, în NATO. Acest lucru este exclus categoric.

Şi nu vom susţine încercările de a lipsi Moldova de statalitatea sa. Iată că în cadrul respectării acestor două principii, care, în opinia mea, corespund pe deplin intereselor fundamentale ale Moldovei, ca stat, şi ale poporului moldovean, putem găsi întotdeauna o soluţie la problema Transnistriei”, a declarat şeful Ministerului rus de Externe.

El a subliniat că, “dacă toţi participanţii la procesul “5+2″ ar acţiona din aceasta, atunci problem ar fi fost deja rezolvată”.

“Din păcate, nu este chiar aşa, iar unii dintre colegii noştri occidentali urmăresc o agendă puţin diferită, care este determinată în primul rând de dorinţa lor copleşitoare de a consolida şi extinde Alianţa Nord-Atlantică”, a subliniat Lavrov.

  • Europa nu trebuie să cedeze în faţa reţelei Soros
    Europa nu trebuie să cedeze în faţa reţelei Soros, îndeamnă premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe website-ul său oficial, în replică la un articol al finanţistului George Soros, consemnează miercuri MTI. Potrivit lui Orban, mulţi consideră că “criminalul economic” Soros nu merită un răspuns, după ce speculaţiile sale financiareDetalii
  • Ministerul Finanțelor: “Îndemnăm reprezentanții mass-media să verifice corespunzător orice informație”
    Ministerul Finanțelor infirmă interpretările eronate apărute în spațiul public, precum că toate coletele transmise de concetățenii noștri de peste hotare, a căror valoare depășește 100 de euro, vor fi impozitate. Condamnăm orice încercare de a promova știri false. Îndemnăm reprezentanții mass-media să verifice corespunzător orice informație, iar Ministerul Finanțelor reitereazăDetalii
  • Nimeni nu vrea căderea acestui Guvern și nici Parlament
    Expertul Gheorghe Costandachi vine cu o radiografie a situației economice și politică din Moldova, unde insistă că nici Maia Sandu nu-și dorește alegeri anticipate curând, dar nici căderea actualului Guvern. Ea se simte mai comod în zona inițiativelor populiste și în opoziție de actualul Guvern. Totuși, cum poate rămânea cuDetalii

Comunicăm