Lavrov: Problema transnistreană putea fi deja rezolvată

spot_img

Moldova are sprijinul Rusiei în consolidarea statutului de neutralitate permanentă a republicii.

“Încă de la începutul etapei postsovietice a istoriei Moldovei, conflictul fierbinte din Transnistria a fost rezolvat datorită intervenţiei ruseşti.

Atunci au fost puse bazele soluţionării acestei probleme pe termen lung şi stabil, au fost elaborate principiile de bază care determină politica Federaţiei Ruse (în această direcţie – “I”).

Acestea constau în faptul că noi susţinem soluţionarea problemei statutului special al Transnistriei în cadrul Moldovei suverane, integre teritorial, care asigură respectarea neutralităţii sale”, a spus Lavrov.

Potrivit lui, această poziţie a Rusiei înseamnă “două lucruri foarte simple”.

“Noi nu vom susţine încercările de a trage Moldova, desigur că împreună cu Transnistria, în NATO. Acest lucru este exclus categoric.

Şi nu vom susţine încercările de a lipsi Moldova de statalitatea sa. Iată că în cadrul respectării acestor două principii, care, în opinia mea, corespund pe deplin intereselor fundamentale ale Moldovei, ca stat, şi ale poporului moldovean, putem găsi întotdeauna o soluţie la problema Transnistriei”, a declarat şeful Ministerului rus de Externe.

El a subliniat că, “dacă toţi participanţii la procesul “5+2″ ar acţiona din aceasta, atunci problem ar fi fost deja rezolvată”.

“Din păcate, nu este chiar aşa, iar unii dintre colegii noştri occidentali urmăresc o agendă puţin diferită, care este determinată în primul rând de dorinţa lor copleşitoare de a consolida şi extinde Alianţa Nord-Atlantică”, a subliniat Lavrov.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica