Lavrov: Problema transnistreană putea fi deja rezolvată

Moldova are sprijinul Rusiei în consolidarea statutului de neutralitate permanentă a republicii.

“Încă de la începutul etapei postsovietice a istoriei Moldovei, conflictul fierbinte din Transnistria a fost rezolvat datorită intervenţiei ruseşti.

Atunci au fost puse bazele soluţionării acestei probleme pe termen lung şi stabil, au fost elaborate principiile de bază care determină politica Federaţiei Ruse (în această direcţie – “I”).

Acestea constau în faptul că noi susţinem soluţionarea problemei statutului special al Transnistriei în cadrul Moldovei suverane, integre teritorial, care asigură respectarea neutralităţii sale”, a spus Lavrov.

Potrivit lui, această poziţie a Rusiei înseamnă “două lucruri foarte simple”.

“Noi nu vom susţine încercările de a trage Moldova, desigur că împreună cu Transnistria, în NATO. Acest lucru este exclus categoric.

Şi nu vom susţine încercările de a lipsi Moldova de statalitatea sa. Iată că în cadrul respectării acestor două principii, care, în opinia mea, corespund pe deplin intereselor fundamentale ale Moldovei, ca stat, şi ale poporului moldovean, putem găsi întotdeauna o soluţie la problema Transnistriei”, a declarat şeful Ministerului rus de Externe.

El a subliniat că, “dacă toţi participanţii la procesul “5+2″ ar acţiona din aceasta, atunci problem ar fi fost deja rezolvată”.

“Din păcate, nu este chiar aşa, iar unii dintre colegii noştri occidentali urmăresc o agendă puţin diferită, care este determinată în primul rând de dorinţa lor copleşitoare de a consolida şi extinde Alianţa Nord-Atlantică”, a subliniat Lavrov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *