Comisia Europeană oferă R. Moldova 100 de milioane de euro

Comisia Europeană va acorda un pachet de asistență macrofinanciară, în sumă de trei miliarde de euro, pentru zece state, inclusiv R. Moldova. Chișinăul ar urma să primească un împrumut de 100 de milioane de euro, în condiții avantajoase, pentru susținerea economiei, afectată de criza provocată de pandemia COVID – 19, notează Ziarul National.

„Propunerea se înscrie în strategia „Team Europe” ca un răspuns țintit al UE pentru a sprijini eforturile țărilor partenere în combaterea pandemiei provocate de noul coronavirus. Acest suport reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Astfel, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană, s-a decis ca cele trei miliarde de euro să fie distribuite în felul următor: Albania – 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina – 250 de milioane de euro, Georgia – 150 de milioane de euro, Regatul Iordaniei – 200 de milioane de euro, Kosovo – 100 de milioane de euro, R. Moldova – 100 de milioane de euro, Muntenegru – 60 de milioane de euro, Republica Macedonia de Nord – 160 de milioane de euro, Republica Tunisia – 600 de milioane și Ucraina – 1,2 miliarde de euro.

În comunicat se mai arată că findurile de asistență macrofinanciară vor fi puse la dispoziție celor zece state timp de 12 luni, sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile, pentru a ajuta la acoperirea nevoilor imediate și de finanțare urgentă.

„Cumulat cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice negative ale pandemiei coronavirusului. Acest instrument rămâne disponibil și pentru alte țări eligibile, care întâmpină dificultăți în balanța de plăți”, se mai arată în comunicat.

Peter Michalko declară că UE ofera noua asistenta urgenta macro-financiara pt R.Moldova 100 milioane euro pt lupta impotriva #coronavirus. Asta in afara pachetului de granturi de 87 milioane anuntat recent.

„Noutăți bune și de la Uniunea Europeană! După FMI și Federația Rusă, și (destinația noastră firească) Uniunea Europeană a decis să aloce bugetului R. Moldova o sumă importantă – 100 de milioane de euro. Prietenul la nevoie se cunoaște”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

„Acești bani, când vor veni, vom propune să fie orientați spre dotarea spitalelor R. Moldova cu echipament modern. În afară de coronaviruși, viețile moldovenilor sunt răpuse de cancer, maladii cardio-vasculare și multe alte boli. E timpul să alegem corect prioritățile”, a punctat oficialul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *