Trei măsuri care au dus la nici un deces de COVID-19

Vietnam, ţară în dezvoltare care împarte o graniţă mare cu China a reuşit să stăpânească răspândirea coronavirusului într-un mod exemplar. Niciun om din cei 97 de milioane din toată ţara nu a murit din cauza COVID-19. Sunt 268 de cazuri, dar 140 dintre ei s-au recuperat deja.

Succesul în lupta cu epiedemia este pus pe seama strategiei guvernului formată din trei măsuri aplicate cu stricteţe, notează Mediafax.

1 CONTROLUL TEMPERATURII ŞI TESTE
Din februarie, oricine ajunge la un aeroport dintr-un oraş vietnamez trece prin controlul temperaturii şi completează o declaraţie pe proprie răspundere despre starea de sănătate, detaliile călătoriei şi datele de contact. Acum aceste măsuri sunt obligatorii la intrarea în oraşele mari şi la călătoria pe pământ, nu doar ăîn aeroport. Şi la intrarea în clădirile guvernamentale şi în spitale sunt valabile aceleaşi proceduri. Cine are temperatura corpului peste 38 de grade e dus la cel mai apropiat spital şi este controlat şi testat atent. Cine minte în declaraţii se alege cu dosar penal.

Măsurile de control au fost extinse între timp şi la bănci, restaurante sau în clădiri rezidenţiale. Autorităţile testează intens mai ales în zonele în care au fost descoperite mai multe cazuri, iar suspecţii sunt trimişi la izolare.

Testele sunt făcute în Vietnam, costă 25 de dolari şi oferă rezultatul în 90 de minute.

2 CARANTINĂ ŞI IZOLARE

De la jumătatea lunii februarie, cine se întoarce în Vietnam din străinătate e trimis la carantină pentru 14 zile şi testat pentru COVID-19. Politica e valabilă şi pentru străinii care intră în Vietnam. În martie, Vietnam a carantinat oraşe întregi sau zone specifice, unde au fost suspectate focare de infecţie. Oricine intră în oraşul Danang şi nu este rezident în acte trebuie să stea 14 zile într-un centru de carantină deţinut de stat, dar să suporte cheltuielile. Afacerile, de stat sau private, sunt închise iar turismul şi liniile aeriene îngheţate.

3 COMUNICARE CONSTANTĂ

Din luna ianuarie, guvernul vietnamez comunică populaţiei despre seriozitatea coronavirusului. Mesajul a fost clar: COVID-19 nu este ca o gripă, trebuie tratat foarte serios, nu vă expuneţi pe voi şi nici pe oamenii din jur.

Guvernul a fost creativ în comunicare. Pe rând, prim ministrul, ministrul sănătăţii sau guvernatorii de regiuni au dat SMS-uri populaţiei cu informaţii despre situaţia legată de coronavirus. Detalii despre simptome şi măsuri de protecţie sunt trimise via SMS prin parteneriate cu companiile de telecomunicaţii. Oraşele sunt împânzite cu afişe legate de coronavirus, iar detalii despre cei infectaţi sunt făcute publice.

  • Europa nu trebuie să cedeze în faţa reţelei Soros, îndeamnă Orban
    Europa nu trebuie să cedeze în faţa reţelei Soros, îndeamnă premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe website-ul său oficial, în replică la un articol al finanţistului George Soros, consemnează miercuri MTI. Potrivit lui Orban, mulţi consideră că “criminalul economic” Soros nu merită un răspuns, după ce speculaţiile sale financiareDetalii
  • Ministerul Finanțelor: “Îndemnăm reprezentanții mass-media să verifice corespunzător orice informație”
    Ministerul Finanțelor infirmă interpretările eronate apărute în spațiul public, precum că toate coletele transmise de concetățenii noștri de peste hotare, a căror valoare depășește 100 de euro, vor fi impozitate. Condamnăm orice încercare de a promova știri false. Îndemnăm reprezentanții mass-media să verifice corespunzător orice informație, iar Ministerul Finanțelor reitereazăDetalii
  • Nimeni nu vrea căderea acestui Guvern și nici Parlament
    Expertul Gheorghe Costandachi vine cu o radiografie a situației economice și politică din Moldova, unde insistă că nici Maia Sandu nu-și dorește alegeri anticipate curând, dar nici căderea actualului Guvern. Ea se simte mai comod în zona inițiativelor populiste și în opoziție de actualul Guvern. Totuși, cum poate rămânea cuDetalii

Comunicăm