Guvernul ceh solicită prelungirea până pe 25 mai a stării de urgenţă

Guvernul ceh a aprobat vineri solicitarea care va fi adresată parlamentului pentru prelungirea până pe 25 mai a stării de urgenţă, dar în acelaşi timp vor fi relaxate numeroase restricţii ca urmare a scăderii substanţiale a numărului noilor cazuri de COVID-19.

Premierul Andrej Babis a decis în mod neaşteptat să ridice restricţiile de circulaţie şi pe cele privind călătoriile în străinătate după un verdict al unui tribunal care a stabilit că unele dintre măsurile impuse pentru oprirea răspândirii virusului sunt ilegale.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Proiectul de prelungire a stării de urgenţă va fi înaintat legislativului marţi. Actuala stare de urgenţă expiră pe 30 aprilie şi permite guvernului să ia măsuri cum ar fi restricţii de circulaţie şi închiderea unor activităţi economice.

Republica Cehă a fost printre primele ţări europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care vor să intre în ţară cât şi pentru cetăţenii cehi care ar dori să plece în străinătate, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă.

Guvernul de la Praga va ridica restricţia privind călătoriile în străinătate, dar la întoarcerea în ţară cetăţenii cehi vor trebui să rămână 14 zile în carantină sau să fie testaţi negativ pentru COVID-19. Totuşi, MAE ceh a recomandat evitarea călătoriilor externe, amintind că numeroase state menţin restricţiile privind accesul străinilor.

A fost de asemenea iniţiată o reluare treptată a activităţilor economice. ”Nu ne putem permite să mai pierdem nicio zi înainte de a reporni economia, dar fără să punem în pericol sănătatea”, a declarat ministrul ceh al comerţului, Karel Havlicek.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica