Iohannis: Republica Moldova şi România sunt parteneri importanți # Cronica zilei # 27.04.2020

 • Premier: Persistă pericol mare pentru anul agricol În condițiile secetei severe din ultima perioadă, persistă un pericol mare pentru anul agricol. O spune premierul Ion Chicu. Potrivit lui, săptămâna curentă urmează să fie discutate acțiunile care să diminueze riscurile pentru securitatea alimentară, transmite IPN. După ședința conducerii de vârf a țării, Ion Chicu a declarat că săptămâna aceasta toată atenția autoritățile va fi orientată spre economie. Toate măsurile pentru susținerea mediului de afaceri, adoptate săptămâna trecută în Parlament, urmează să înceapă să fie implementate. Totodată, urmează să fie discutată serios situația din agricultură și securitatea alimentară, inclusiv la întrevederi cu agricultorii. Potrivit premierului, de asemenea, vor avea loc discuții cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a coordona revenirea la activitățile economice, care au fost sistate. Șeful executivului a mai spus că autoritățile urmează să revină și la planurile legate de industrializarea raioanelor, unde urmează să fie aduși investitori.

 • Iohannis: România va trimite în Republica Moldova o echipă de medici şi personal medical, dar şi materiale de protecţie. R. Moldova va primi un ajutor IMPORTANT din partea României, pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Iohannis: „Vom trimite medicamente din rezerva noastră pentru a ajuta cetățenii” „În R. Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al R. Moldova -, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: prima – o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în R. Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii; o a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti şi materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră în R. Moldova pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută astăzi la Palatul Cotroceni, transmite agerpres.ro.

 • Diplomaţi chinezi au abordat oficiali din cadrul Guverului german pe care i-au îndemnat să se exprime în mod pozitiv cu privire la gestionarea de către Beijing a epidemiei noului coronavirus. Datele apar într-o scrisoare pe care Ministerul german de Interne i-a trimis-o deputatei ecologiste Margarete Bause, în urma unei interpelări cu privire la acest subiect. “Guvernul federal nu a dat curs acestor solicitări”, se arată în această scrisoare. (News.ro)

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

 • Deficitul bugetar al Austriei ar putea ajunge anul acesta la 10% din PIB, iar datoria sa la 80% din PIB, a declarat luni ministrul de Finanţe Gernot Bluemel, adăugând că este prea devreme pentru cifre concrete, transmite Reuters.

 • Ion Chicu: „Începând cu ziua de 4 mai transportul public va reveni la regimul normal de lucru, cu taxare” Diez #  Începând cu ziua de 4 mai transportul public din Chișinău va reveni la regimul normal de lucru. un anunț în acest sens a fost făcut de Ion Chicu după ședința de lucru a Președintelui Republicii Moldova cu președintele Parlamentului Republicii Moldova și cu prim-ministrul Republicii Moldova. „Pentru perioada de 1-3 mai în Chișinău și Bălți va vi sistat transportul public. Începând cu ziua de 4 mai transportul public va reveni la regimul normal de lucru. Astfel, începând de săptămâna viitoare în troleibuze vor reveni taxatorii și călătoriile vor fi taxate” a declarat prim-ministru.

 •  Care este planul Austriei pentru economie: Reducerea taxelor pentru angajaţi şi majorarea celor pentru multinaţionale Guvernul Austriei va acţiona în sensul reducerii taxelor pentru angajaţi şi a majorării celor ale companiilor multinaţionale, afirmă cancelarul Sebastian Kurz, citat de agenţia de presă Reuters. “Personalul medical, cel al serviciilor de securitate, angajaţii centrelor comerciale şi mulţi alţii – oricine munceşte mult ar trebui ca în viitor să aibă mai mulţi bani în buzunare. Este o chestiune de justiţie socială, dar, în perioade ca aceasta, acest lucru este necesar şi pentru a stimula consumul intern”, a afirmat Sebastian Kurz. “La nivel naţional şi european, vom combate toate formele de evaziune fiscală şi toate practicile incorecte ale marilor companii, deoarece toată lumea trebuie să îşi achite contribuţiile în mod corect în perioade de acest fel”, a avertizat liderul de la Viena

Ion Chicu: „Moldova este mulțumită de evoluția acordului strategic cu România și suntem gata să îl continuăm” # Telegraph #  Cu acest prilej, premierul Ion Chicu le-a mulțumit vecinilor pentru suportul acordat în ultimii ani și a spus că țara noastră va face tot ce este posibil pentru a continua acest parteneriat. „Am avut o evoluție bună a relațiile dintre Republica Moldova și România. Am beneciat de suportul României în calea noastră spre UE. Republica Moldova a beneciat și de alte tipuri de suport, inclusiv acele resurse importante orientate spre reparația grădinițelor. Suntem bucuroși de faptul cum a evoluat acest parteneriat și suntem gata să îl continuăm. Moldova va continua să depună efort pentru consolidarea acestui parteneriat strategic”,

 • Peste 400 de persoane arestate în Turcia, acuzate de ”provocare online” cu privire la epidemia covid-19 şi criticarea gestionării epidemiei de către Guvernul Erdogan
 • Johnson refuză să rişte un nou ”vârf” al epidemiei covid-19 prin relaxarea izolării şi nu spune când va face acest lucru
 • Rafinăriile Lukoil din Europa pocesează doar ţiţei rusesc (Vagit Alekperov). “Eforturile ţării noastre, împreună cu Arabia Saudită, şi faptul că SUA s-au alăturat la rezolvarea acestei probleme vor duce la o piaţă echilibrată în 2020 şi în primul semestru din 2021”, a explicat şeful Lukoil. 
 • Ungaria va începe relaxarea unor restricţii impuse în contextul pandemiei de la începutul lunii mai, a anunţat pre­mi­e­rul ungar Viktor Orban, adăugând că se aşteaptă ca economia să-şi revină rapid de pe urma coronavirusului. Ungaria va urma exemplul ţării vecine Austria, unde restricţiile vor fi relaxate în următoarele săptămâni, a anunţat Orban. Acesta a arătat că se aşteaptă ca economia să-şi revină rapid, în condiţiile în care guvernul său se concentrează pe salvarea sau recrearea de locuri de muncă.
 • Părinţii din Elveţia vor fi amendaţi dacă-şi ţin copiii acasă după ieşirea din izolare # Şcolile se redeschid în Elveţia pe 11 mai. Ce se întâmplă cu părinţii îngrijoraţi? Guvernul a subliniat că prezenţa la cursuri are un caracter obligatoriu, ca şi înainte de pandemie, scrie thelocal.ch. Aceasta înseamnă că părinţii ar putea fi amendaţi cu mii de franci dacă aleg să nu-şi trimită copiii la şcoală. Valoarea exactă a amenzilor pentru cei care nu-şi trimit copiii la şcoală variază în funcţie de canton, dar acestea pot ajunge la mii de franci.
 • Stresul băncilor europene devine vizibil pe pieţele de finanţare. Un indicator atent urmărit al stresului din sistemul financiar al zonei euro a urcat până la cel mai ridicat nivel din 2012, semn că criza coronavirusului a împins costurile de finanţare pentru băncile din bloc, notează Financial Times. Analiştii spun că creşterea Euribor este un semn îngrijorător al fragmentării pieţelor monetare ale regiunii, eforturile BCE de a menţine scăzute costurile de finţare nereuşind să producă efecte în toate colţurile sistemului financiar.
 • Şeful Curţii Supreme din Polonia: Alegerile din timpul carantinei sunt o farsă. Planul Poloniei de a organiza alegeri prezidenţiale în timpul pandemiei încalcă orice reguli privind ceea ce ar trebui să fie un scrutin liber şi corect, a declarat Malgorzata Gersdorf, şefa Curţii Supreme, scrie Bloomberg. Gersdorf spune că guvernul, acuzat de UE pentru încălcarea statului de drept, greşeşte în a urmări organizarea alegerilor pe 10 mai după ce acesta a impus măsuri stricte de carantină, iar candidaţii din opoziţie şi-au stopat campaniile.
 • Portugalia lansează în premieră un sistem de vouchere pentru vacanţele anulate. Portugalia va oferi vouchere turiştilor străini care au fost obligaţi să-şi amâne planurile de vacanţă în această ţară în perioada 13 martie-30 septembrie, permiţându-le acestora să-şi reprogrameze călătoriile până la sfârşitul anului 2021, potrivit EUObserver. „Vom fi pionieri absoluţi în context european. Prioritatea noastră este să protejăm drepturile consumatorilor şi interesele operatorilor economici“, a declarat secretarul de stat Rita Marques.

 • Polonia adoptă noi reguli pentru a preîntâmpina preluările de către investitori din afara UE. Guvernul polonez vrea să fie informat cu privire la orice preluare de companii locale plănuită de investitori din afara UE, investitori care ar putea căuta să achiziţioneze la un preţ scăzut companii afectate de coronavirus, a anunţat vicepremierul Jadwiga Emilewicz, potrivit Euractiv. Aceasta a arătat că multe afaceri de familie din Polonia au devenit ţinte ieftine pentru fondurile de private equity după ce valoarea acestora a scăzut pe fondul crizei coronavirusului.

 • Bill Gates scrie, pe blogul sau, “In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o multime de inovatii uimitoare au contribuit la grabirea incheierii razboiului. La fel se va intampla si in cazul acestei pandemii“, sustine Gates. Ce spune Bill Gates ca ar trebui sa facem pentru a pune capat pandemiei
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica