Austria vrea să suprataxeze multinaţionalele

Austria se pregătește de relaxarea restricţiilor și asigură angajaţii că vor plăti taxe mai mici, în timp ce multinaţionalele vor plăti mai mult, pentru accelerarea redresării economiei, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.

Considerăm că pe viitor companiile le vor fi mai uşor să menţină şi să creeze locuri de muncă, iar societatea va deveni mai echitabilă pentru muncitorii esenţiali, dar frecvent plătiţi mai slab, pe care ţara se bazează, prin reduceri de taxe pentru angajaţi şi majorări de taxe pentru multinaţionale, dar şi prin combaterea evaziunii fiscale, anunță zf.ro.

Cancelarul austriac a anunţat că va cere multinaţionalelor să plătească mai mult sub formă de taxe. Austria a impus deja o taxă digitală de 5% pe veniturile din publicitate digitală ale marilor firme internaţionale, fiind luaţi în vizor giganţi ai internetului ca Google şi Facebook. „La nivel naţional şi european, vom lupta împotriva tuturor formelor de evaziune fiscală şi împotriva practicilor incorecte ale marilor companii, pentru că toată lumea trebuie să-şi plătească partea, mai ales în vremuri ca acestea“, a adăugat cancelarul austriac.

Menționăm că la începutul lunii aprilie, guvernul din Ungaria anunţa la rândul său că va impune taxe suplimentare asupra retailerilor multinaţionali, dar şi băncilor, pentru a alimenta fondul de combatere a pandemiei.

Și guvernul Orban a introdus taxe pentru retailer, firme de energie şi servicii financiare pentru acoperirea deficitelor bugetare după victoria din alegerile din 2010. Curtea de Justiţie a UE a decis că taxele progresive, bazate pe cifra de afaceri impuse de Ungaria asupra retailerilor şi companiilor de telecomunicaţii sunt compatibile cu reglementările UE.

După această decizie, ministerul ungar de finanţe a anunţat că marile companii nu vor putea obiecta pe viitor faţă de deciziile de a le fi impuse taxe mai mari decât cele plătite de companiile mai mici cu potenţial economic mai mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *