Declarațiile diplomatice au efectul exploziei unor bombe

Este evident că deplasarea la Chișinău a lui Bogdan Aurescu vine în contextul unor evenimente tensionate între România și Ungaria, iar disputa trece pe terenul Chișinăului. Probabil Guvernul nu are de ales – îi va asculta pe toți și își va realiza programul propus.

În contextul unor tensiuni acide între România și Ungaria, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează astăzi, 29 aprilie, o vizită la Chișinău. Sigur, diplomații ambalează vizita pe fonul misiunii medicale anunțate de președintele României, Klaus Iohannis, pentru sprijinirea Republicii Moldova în lupta cu epidemia de Covid-19. Ministrul Aurescu va avea o întrevedere și cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea, precum și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu. „România continuând să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Aparent, nu are nimic în comun cu declarațiile de ieri a președintelui Iohannis care a avut o ieșire fără precedent la adresa UDMR și a PSD ca urmare a adoptării tacite în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. ”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Iohannis.

Doar vom aminti că relația dintre Ungaria și Republica Moldova a pris contur de parteneriat de colaborare strategic. O spun premierii acestor țări când pe data de 28 aprilie au avut o întâlnire, unde au discutat mai multe subiecte privind modalitățile de intensificare a relațiilor moldo-ungare în diverse domenii de interes reciproc. Ion Chicu a mulțumit guvernului Ungariei pentru lotul umanitar constituit din 100 mii măști și 5 mii echipamente de protecție, care a spus oficialul, vor fi imediat direcționate către instituțiile medicale, Totodată, a menționat că la începutul lunii mai, doi experți din Ungaria urmează să vină la Chișinău. „Astăzi în mod special vreau să remarc suportul Ungariei în RM, sub formă de echipament de protecție medicală. Astăzi au fost aduse cu un avion special, 100 mii măști și 5 mii costume de protecție, va fi distribuit sistemului medical imediat, ca medicii să fie mai protejați”, a precizat Chicu.

Și ministrul ungar, la rândul său, a spus că Republica Moldova este, într-adevăr, un partener strategic, și nu doar pe hârtie. „Câteva săptămâni în urmă, ați semnat acordul de cooperare și considerăm că acest acord nu este doar o bucată de hârtie și are un conținut real, considerăm că RM este un partener strategic și o să contribuim în continuare la posibilitea succesului de apărare a pandemiei. Noi știm că protecția medicilor are o importanță majoră, de aceea am adus lotul care vă vor fi de ajutor”, a declarat oficialul.

Diplomația română ne educă să-i iubim după ofense și insulte

Contextul vizitei ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, vine și pe fonul atacurilor și insultelor concertate, țintite de unii euro deputați români, gen Siegfried Mureșan care nu și-a schimbat retorica arogantă față de cetățenii moldoveni, dar și față de conducerea Moldovei. Își atribuie autoritatea de a incita spiritele privind politica internă, dar și a politizeaza unele procese economice, declarând că „împrumutul dinspre Federația Rusă, care inițial însuma 500 de milioane de euro, acum s-a topit și se mai discută doar de 200 de milioane de euro. Acest presupus împrumut impune condiții care arată că obiectivul Federației Ruse nu este să ajute cetățenii Republicii Moldova, ci să crească dependența Moldovei de Kremlin. Spre exemplu, faptul că acordul prevede că datoriile private ale companiilor moldovenești către băncile rusești pot fi transformate în datorii de stat arată că nu avem o imagine clară cu privire la cât se îndatorează Republica Moldova în fața Rusiei prin acest acord și cât trebuie să dea înapoi”, spune acesta.

Și ambasadorul Daniel Ioniță ambalează relația României cu Republica Moldova cu expresii ”onestitatea, valoarea faptelor noastre și proiectele frumoase realizate vorbesc de la sine despre ceea ce este și ceea ce face România pentru cetățenii Republicii Moldova

Imagine http://tvrmoldova.md/

Însă ambasadorul are grijă să arate cu insistență direcția unde trebuie să privim. ”În Republica Moldova se fac declarații privind o politică externă echilibrată între Est și Vest, însă realitatea arată, de multe ori, o politică externă mai degrabă dezechilibrată și care a mers într-o singură direcție. Este opinia exprimată de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. „Vedem, pe de o parte, anumite declarații care se fac legate de o politică externă echilibrată între Est și Vest, dar constatăm că de multe ori, din păcate, această politică a fost mai degrabă dezechilibrată, a mers într-o singură direcție și în detrimentul unor relații pe care Republica Moldova a început să le dezvolte natural cu zona sa occidentală”, a declarat Daniel Ioniță, invitat marți seara la emisiunea Cotidianul LIVE.

Declarațiile diplomatice au efectul exploziei unei bombe

Ieri citim o știre precum că Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere în condiții de “extremă urgență” obuze cu calibrul de 82 și 120 milimetri cu bombe de iluminare, urgența achiziției, cu valoare estimată maximă de peste 78 milioane lei plus TVA, fiind justificată de instituție prin “contextul climatului geopolitic existent” și prin “posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe la granițele de nord și est ale României”

Totuși, Ministrul ungar de Externe îi răspune lui Iohannis „Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate. Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Dlui Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a spus Ministrul ungar de Externe.

Și Eckstein-Kovács Péter anunță ca va sesiza CNCD: Iohannis s-a autoexclus ca politician european, ca președinte al României, ca om civilizat/ Folosește în mod batjocoritor limba maghiară

Este evident că deplasarea la Chișinău a lui Bogdan Aurescu vine în contextul unor evenimente tensionate între România și Ungaria, dar și a pe fonul stabilirii unor relații prietenești dintre Ungaria și Moldova. De aceea, ne așteptăm să primim de la Aurescu mesajele altor ambasadori, care încă nu-și permit să abordeze deschis subiectele geopolitice, dar vine și să dea indicații frățești, așa cum o practică eurodeputații și ambasadorul român la Chișinău.

Probabil Guvernul nu are de ales – îi va asculta pe toți și își va realiza programul propus.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica