Franța oferă 50 de euro pentru reparația bicicletei # Cronica zilei # 01-05-20

 • Reacția Moscovei cu privire la acțiunile unor politicieni moldoveni de a bloca împrumutul rusesc # NTV  http://ntv.md/news/32907   – au mai scris TV8 # Ministerul rus de Externe, despre Acordul de împrumut: „Suntem nedumeriți de reacția unor politicieni”  „Din partea noastră toate procedurile au fost finalizate. Suntem nedumeriți de reacția unor politicieni din Republica Moldova care dezaprobă Acordul de împrumut oferit de către Rusia”. Un astfel de mesaj a fost transmis de către Ministerul rus de Externe, politicienilor din țară cu privire la creditul de 200 milioane de dolari.
 • Ziarul de Garda # „Procuratura nu intră în polemi cu inculpații”. Reacția integrală a Procuraturii Generale la declarațiile șefului suspendat din funcție al Procuraturii Anticorupție #
 • Germania: Infecţiile cresc a cincea zi consecutiv după primele relaxări Germania a ajuns la 160.758 cazuri noi de pacienţi cu coronavirus. Astăzi, autorităţile de la Berlin au raportat 1.639 noi îmbolnăviri. Este a 5-a zi consecutivă în care numărul cazurilor este în creştere.
 • Autorităţile japoneze au anunţat că starea de urgenţă va fi prelungită cu o lună. Prim-ministrul Shinzo Abe i-a cerut ministrului însărcinat cu gestionarea epidemiei, Yasutoshi Nishimura, să planifice o extindere a măsurilor. „După ce am primit un raport din partea comitetului de experţi, i-am cerut ministrului Nishimura să extindă cu o lună cadrul stării de urgenţă ca bază pentru fiecare regiune”, a spus Abe. Japonia, cu o populaţie de 126 de milioane de locuitori, a raportat până în prezent apoximativ 14.300 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 432 de decese.
 • Emmanuel Macron: 11 mai nu va însemna o reîntoarcere la viaţa normală. Data de 11 mai va fi o etapă importantă, dar nu va fi trecerea de la starea actuală la o viaţă normală. Va fi o perioadă care va trebui organizată, a vorbit Emmanuel Macron fracezilor de la Palatul Elysée. “Este prea devreme pentru a vă spune că s-a sfârşit criza. Vom intra într-o etapă şi vom continua să ne mişcăm”, a adăugat Emmanuel Macron. “11 mai va fi o etapă, vor urma şi altele”, a insistat el.
Statistica urmăritorilor pe Facebook
ProTV Chişinău       – 311.733
Europa Liberă         – 291.347
TV8                             – 243.097
JurnalTV.md            – 212.878
Publika.md              – 183.900
Ziarul de Garda      – 83.832
NewsMaker.md     – 82.605
NTV Moldova          – 78.115
 • Organizaţia Mondială a Muncii vine cu un scenariu cel puţin sumbru: Peste 1,6 miliarde de oameni şi-ar putea pierde jobul, din cauza pandemiei # Aproximativ 1,6 miliarde de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă la nivel mondial, avertizează Organizaţia Mondială a Muncii (OMM). Este vorba de jumătate din forţa de muncă a omenirii. Conform sursei citate, 436 de milioane de companii sunt în pericol de a-şi înceta activitatea sau de a suferi pierderi considerabile.
 • Ce se află în spatele diplomaţiei medicale a lui Erdogan? Transportul de echipamente medicale de protecţie ajuns recent în America din Turcia este ultimul dintr-o serie de astfel de livrări de produse medicale comandate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. De la începutul pandemiei, Turcia a trimis ajutoare către 55 de ţări printre care UK, China, Pakistan, Israel şi Palestina, cât şi câteva ţări ba­lcanice şi state africane, scrie Financial Times. Pe de o parte, acestea fac parte dintr-o poveste creionată cu grijă pentru publicul local, o poveste ce subliniază ideea că Turcia a controlat cu măiestrie criza în timp ce ţările avansate au eşuat. Pe de altă parte, acesta este un program  atent plă­nuit de diplomaţie menit să atenueze tensiunile inter­na­ţio­na­le şi să întărească relaţiile externe ale Turciei, în special cu vestul. „Totul vine într-o perioadă în care prestigiul internaţional al Turciei este foarte scăzut, iar atitudinea unor ţări di­verse cu privire la Turcia este de asemenea negativă“, arată Ozgur Unluhisarcikli, director al biroului de la Ankara al think tank-ului german Marshall Fund. „Este o iniţiativă di­plo­matică menită să îmbunătăţească opinia publică cu privire la Turcia la nivelul întregii lumi“.
 • Polonia propune „taxa pe Netflix“ în contextul apelurilor pentru o taxare la nivel european a giganţilor digitali. Polonia va introduce o taxă de 1,5% pe veniturile platformelor de streaming incluzând Netflix şi Amazon, relatează Euractiv. Propunerea vine în contextul intensificării apelurilor pentru o taxare la scară mai largă a operaţiunilor giganţilor digitali în Europa ca modalitate de reducere a impactului economic al pandemiei. Potrivit estimărilor guvernului polonez, noua taxă ar putea genera venituri de până la 15 milioane de zloţi (3,3 milioane de euro).
 • Tchaikapharma din Bulgaria intenţionează să construiască a treia fabrică, vizând o dublare a producţiei
 • Statul le oferă francezilor 50 de euro pentru a-şi repara bicicletele
 • Oamenii de afaceri ucraineni cer relaxarea restricţiilor şi susţinere guvernamentală # Mai multe sute de oameni de afaceri au cerut o relaxare a măsurilor de carantină din Ucraina în cadrul unui protest organizat în apropierea clădirii guvernului, notează Euractiv. Protestatarii au cerut susţinere mai puternică din partea guvernului pentru companiile mici şi condiţii egale de lucru pentru toate companiile.
 • Franţa, Danemarca şi Polonia interzic accesul firmelor înregistrate în paradisuri fiscale offshore la susţinere financiară din pachetele de bailout # Franţa, Danemarca şi Polonia interzic accesul firmelor înregistrate în paradisuri fiscale offshore la susţinere financiară din pachetele de bailout lansate în contextul pandemiei, însă Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg şi Olanda au idei diferite, scrie Deutsche Welle. Experţii fiscali cred că măsuri naţionale de interzicere a accesului la bailout al unor astfel de companii ar putea contribui la o transparenţă sporită şi asigurarea unor condiţii echitabile în ceea ce priveşte impozitarea companiilor la nivel mondial.
 • Nu au mai putut: Aproximativ 360 de fabrici îşi vor relua activităţile pe 4 mai în Serbia. Pe 4 mai aproximativ 360 de companii cu operaţiuni în sectorul produselor din cauciuc se vor redeschide în Serbia, potrivit Serbian Monitor. Dragan Stevanivic, secretar în cadrul Asociaţiei Industriei Cauciucului, a arătat că printre companiile respective se numără marile fabrici de anvelope. Potrivit acestuia, cererea din industria cauciucului este de aşteptat să scadă cu aproximativ 19-20% în acest an.
 • Situaţie dramatică: Italia a promis ajutor pentru 2,3 milioane de muncitori. Numai 29.000 au beneficiat de el În încercarea de a salva vieţi şi a opri coronavirusul de la a bloca întreaga ţară, guvernul le-a cerut muncitorilor în martie să rămână acasă, cea mai mare parte a salariilor plătite urmând să fie plătite de acesta, scrie Euractiv. Acesta a pus deoparte 3,3 miliarde de euro pentru angajaţii micilor companii şi a anticipat că 2,3 milioane de oameni vor depune cereri. Însă pe 27 aprilie programul ajutase doar 29.000 de muncitori.
 • China acordă vouchere pentru a stimula consumul postpandemie. Cel puţin 50 de oraşe din China au distribuit vouchere în valoare de peste 6 miliarde de yuani. Cel puţin 50 de oraşe din China au distribuit vouchere în valoare de peste 6 miliarde de yuani (1,17 miliarde de euro) prin intermediul unui sistem de plăţi electronice, potrivit datelor Bloomberg, în condiţiile în care guvernele locale se chinuie să-i facă pe consumatori să cheltuie din nou după pandemie. Cerinţele includ de obicei o sumă minimă de cheltuit şi au adesea drept ţintă restaurante, supermarketuri şi alte magazine afectate puternic de coronavirus.
 • Premierul Ungariei avertizează cu privire la posibila apariţie a unui al doilea val de COVID-19 în octombrie sau noiembrie # Ungaria trebuie să se pregătească pentru un posibil al doilea val al epidemiei de coronavirus în lunile octombrie sau noiembrie, chiar dacă cel mai probabil răspândirea COVID-19 va încetini pe perioada verii, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, la postul naţional de radio, transmite Reuters. Şeful guvernului de la Budapesta a mai afirmat că restricţiile de circulaţie în Budapesta şi împrejurimi, unde s-au înregistrat 80% din decesele din Ungaria, nu vor fi relaxate până când rata deceselor în zonă nu va scădea.
 • Ucraina: Reuniunea miniştrilor de externe din formatul Normandia s-a încheiat fără rezultate. Reuniunea destinată promovării procesului de pace în estul Ucrainei a miniştrilor de externe din formatul Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia), desfăşurată joi în sistem de videoconferinţă, s-a încheiat fără rezultate concrete, informează AFP. În cadrul reuniunii diplomatice, Moscova şi Kievul şi-au păstrat poziţiile cu privire la soluţionarea conflictului dintre forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi, ceea ce a condus în final la absenţa unui comunicat de presă comun. “Autorităţile de la Kiev evită dialogul direct cu Lugansk şi Doneţk”, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a denunţat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la finalul videoconferinţei
 • Germania redeschide începând de luni locurile de joacă, muzeele şi bisericile şi prelungeşte distanţarea socială până la 10 mai # Germania redeschide – începând de luni – locurile de joacă, muzeele şi bisericile şi urmează să ia o hotărâre, în zilele următoare, cu privire la şcoli şi anumite evenimente sportive, în cadrul unui plan de ieşire treptată din izolarea impusă în lupta împotriva noului coronavirus, relatează Reuters. Aceste măsuri au fost anunţate la finalul unei reuniuni pe tema ridicării restricţiilor impuse în vederea opririi răspândirii noului coronavirus, joi, a cancelarului Angela Merkel cu miniştrii-preşedinţi ai celor 16 landuri germane
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica