Această demitere este o surpriză

Dariga Nazarbaeva, fiica cea mare a fostului preşedintele al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a fost demisă din postul de şefă a Senatului, a doua funcţie în stat.

Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, aliat al lui Nazarbaev şi ajuns la putere după demisia-surpriză a acestuia din urmă, anul trecut, “a pus punct atribuţiilor” Darigăi Nazarbaeva.

Decizia intervine totodată pe fondul uneia perioade de criză gravă în Kazahstan, greu încercat de pandemia de coronavirus şi de prăbuşirea preţului la ţiţei, principalul produs de export al ţării.

Această demitere este o surpriză pentru analişti, în contextul în care mulţi considerau că sosirea la putere a lui Tokaev, un aliat fidel al fostului preşedinte, era doar provizorie, în aşteptarea ca un membru al familiei Nazarbaev să se instaleze la vârful statului, comentează AFP.

Tokaev i-a mulţumit pe Twitter acestei femei politice în vârstă de 56 de ani pentru “munca sa activă şi fructuoasă”. Niciun motiv oficial nu a fost oferit pentru a explica demiterea acesteia.
Dariga Nazarbaeva a preluat şefia Senatului în martie 2019, înlocuindu-l pe Tokaev care a ajuns la preşedinţie după demisia lui Nursultan Nazarbaev.

Leave a Reply

Your email address will not be published.