De ce Germania nu va fi niciodată liderul Europei ? # Cronica zilei # 03.05.20

Anul 2020 trebuia să reprezinte momentul în care Germania îşi arăta statutul de conducător, în condiţiile în care va prelua de la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pandemia de COVID-19 reprezintă o reluare a eurocrizei din deceniul trecut şi, în prezent, se pare că rolul grecilor de atunci, care fluturau pancarte cu în care Angela Merkel apărea cu mustaţa lui Adolf Hitler, a fost luat de italieni şi spanioli, scrie Bloomberg.

Erorile de comunicare pot fi o bombă cu ceas care ar putea distruge într-o zi ideea unei Europe unite şi reflectă un defect în proiectarea Uniunii şi un deficit în conştiinţa politică a Germaniei. În mare parte pentru că UE este un bloc în stare incipientă. Pentru a funcţiona în continuare, are nevoie de un lider inofensiv, sau de un hegemon. Însă o singură ţară este suficient de puternică din punct de vedere economic şi politic pentru a juca acest rol.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În relaţiile internaţionale, un hegemon nu este o putere care domină prin forţă brută. În schimb, este o ţară care îşi foloseşte puterea pentru a conserva un sistem complex, chiar dacă îşi ignoră interesele naţionale. De exemplu, poate fi un creditor de ultim resort. Marea Britanie şi-a asumat acest rol în secolul al XIX-lea, iar Statele Unite după cel de Al Doilea Război Mondial, prin sistemul Bretton Woods.

În acelaşi mod, Germania ar trebui să accepte că este hegemonul zonei euro. Însă există o problemă. Integrarea europeană a început în anii 1950, după un război masiv iniţiat de nemţi. În consecinţă, instituţiile europene au fost construite de la bun început în ideea ca nicio ţară, în special Germania, să le poată domina pe celelalte. Berlinul contribuie cu 21,44% la capitalul Băncii Centrale Europene, însă abia dacă depăşeşte Malta în ceea ce priveşte influenţa (0,09%) din Consiliul guvernatorilor, potrivit site-ului BCE. https://bit.ly/2WkxaO5


10 motive pentru care „Marea Criză” este inevitabilă în următorul deceniu # Primul trend ia în calcul riscurile evidente: datoriile şi neexecutarea obligaţiilor. Răspunsul politic la criza generată de coronavirus implică o creştere masivă a deficitelor fiscale, într-o perioadă când nivelurile datoriilor publice sunt extrem de ridicate în multe ţări. Mai rău, pierderea veniturilor în interiorul gospodăriilor şi firmelor înseamnă că datoriile sectorului privat vor deveni nesustenabile, fapt ce poate duce la faliment în mare parte din cazuri. Luând în calcul nivelurile tot mai mari ale datoriilor publice, redresarea economică ar putea fi mult mai grea decât cea din urmă cu 10 ani. Al doilea factor este reprezentat de problema demografică din multe economii avansate. # A treia problemă este deflaţia # Al patrulea factor va fi deprecierea monedelor. # A cincea problemă este perturbarea digitală a economiei. # Ceea ce duce la punctul al şaselea: deglobalizarea. # Șapte – Reacţiile împotriva democraţiei vor consolida acest trend. Liderii populişti îşi trag deseori foloase din vulnerabilităţi economice, şomaj în masă şi inegalităţi sociale. # Ajungem astfel la punctul opt: ruptura geostrategică dintre Statele Unite şi China. # Ultimul risc, ce nu poate fi trecut cu vederea, este distrugerea mediului înconjurător, care, aşa cum a arătat criza coronavirusului, poate provoca dezastre mai mari decât o criză financiară. Epidemiile (HIV în anii 1980, Sars în 2003, H1N1 în 2009, Mers în 2011, Ebola în 2014-16), sunt, precum schimbările climatice, dezastre provocate de oameni. interesant de citit https://bit.ly/2VZw772


Încă un ministru din Guvernul Chicu s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19. Funcționarul neagă că s-a contaminat # TV8  https://bit.ly/2z8lQNe  Sursele noastre susțin că în afară de Fadei Nagacevschi, de COVID-19 s-ar fi contaminat încă doi secretari de stat din cadrul aceleiași instituții. Contactat de tv8.md, ministrul Justiției neagă această informație. Fadei Nagacevschi spune că a fost testat luni, însă testul a fost negativ. „Și secretarii mei sunt sănătoși, și eu sunt sănătos. Mi-am făcut chiar și testarea, e negativă. De luni mi-am făcut testul. Sunt ok”, a declarat Nagacevschi. (fake news de ziua libertății presei)

  • Cea mai mare dilemă: Italia oscilează între redeschiderea business-urilor, pentru că economia este în faliment, şi temerile legate de revenirea în forţă a pandemiei şi creşterea numărului de morţi. Premierul Matteo Renzi: ”Fabricile trebuie redeschise, altfel vom muri de foame în loc de Covid-19”.  Redeschiderea economiei Italiei este mai complicată decât inconvenienţa de a purta măşti la serviciu sau a fi atenţi cu distanţarea socială. Peste tot în ţară sunt disensiuni despre de cât de rapid ar trebui ridicate restricţiile, în condiţiile în care îngrijorările legate de numărul mare de morţi încep să fie complementate de tensiunile generate de o economie în prăbuşire, scrie Financial Times. https://bit.ly/2Sz2t6O

  • Medicii lui Boris Johnson pregătiseră anunțul decesului premierului. Despre aceasta a afirmat Boris Johnson duminică într-un interviu acordat tabloidului The Sun on Sunday, citat de AFP, transmite Agerpres.ro. „A fost într-adevăr un moment foarte greu, nu voi nega acest lucru”, a spus el publicaţiei britanice, oferind pentru prima dată detalii despre boala sa. „Aveau o strategie să facă asta potrivit unui scenariu de tipul +moartea lui Stalin+”, a adăugat Boris Johnson. „Nu mă aflam într-o situaţie deosebit de strălucită şi ştiu că erau în vigoare planuri de urgenţă. Medicii erau pregătiţi în toate felurile pentru ce trebuiau să facă dacă lucrurile luau o întorsătură proastă”, a mai afirmat el.

  • Coreea de Nord a tras, duminică, mai multe focuri de armă către Coreea de Sud, la nivelul zonei demilitarizate, care divizează peninsula, antrenând o ripostă a armatei sud-coreene. Focurile de armă dinspre Coreea de Nord au fost auzite la ora locală 7.41 şi au fost îndreptate către un punct de frontieră sud coreean, au anunţat oficiali din Coreea de Sud. Nu s-au înregistrat victime, iar sud-coreenii au ripostat “cu două serii de tiruri şi un mesaj de avertizare”. Mike Pompeo: Focurile de armă de la frontiera intercoreeană, accidentale. “Credem că focurile de armă au fost accidentale. Sud-coreenii au ripostat trăgând şi ei. Din câte ştim, nu au existat pierderi de vieţi de nicio parte”, a spus Pompeo. https://bit.ly/3d9y9aE

  • Aeroportul din Viena va oferi de luni teste de coronavirus pentru pasageri, care să fie făcute în incintă, ceea ce i-ar ajuta pe călători ca în cazul în care rezultatul este negativ să evite carantina, relatează Reuters.

  • Belarusul intenţionează să desfăşoare conform programului stabilit marea paradă militară din 9 mai pentru marcarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida epidemiei de COVID-19. ”Nu putem pur şi simplu să anulăm parada”, a declarat duminică preşedintele Alexander Lukaşenko, citat de agenţiile Belta şi DPA. ”M-am gândit la aceasta de mult timp”, a adăugat el, explicând apoi că decizia pe care a luat-o este deopotrivă emoţională şi ideologică şi a ţinut să menţioneze că oameni au murit din cauza viruşilor şi altor boli în timpul războiului. ”Ei au murit pentru noi, oricât de rău ar suna acest lucru”, a continuat Lukaşenko, asigurând că nimeni nu va fi obligat să participe la parada militară.

  • Premierul Bulgariei Boiko Borisov: Vor fi permise deplasările în afara localităților. Punctele de control dintre localităţi vor fi eliminate cel mai probabil miercuri, dar el a avertizat că cetăţenii trebuie să manifeste disciplină şi în săptămânile următoare. ”Trebuie să ne obişnuim să trăim cu virusul, acesta nu va dispărea într-un an sau doi”, a afirmat şeful guvernului de la Sofia, anunţând totodată că luni va fi pregătit proiectul de lege privind ridicarea stării de urgenţă care este valabilă până pe 13 mai.

  • În jur de patru miliarde de oameni sunt în carantină în lume pentru a ajuta la prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19. Date fiind restricțiile semnificative și mobilitatea redusă, scăderea emisiilor gazelor de seră la nivel global ar putea fi mai puțin semnificativă decât ne-am aștepta, notează Scientific American. Atunci de ce nu indică prognozele o scădere mai mare în nivelurile de CO2 în timpul uneia din cele mai mari catastrofe economice din timpul unei vieți umane? https://bit.ly/35r4NSt

  • Acţiunile Tesla în cădere liberă, după o postare bizară a lui Elon Musk pe Twitter Acţiunile Tesla au scăzut vertiginos după ce Elon Musk a postat un mesaj dubios pe Twitter. Fondatorul Tesla a anunţat că preţul acţiunilor i se pare „prea ridicat”, iar ulterior a dezvăluit că vrea să vândă câteva dintre proprietăţi. Mesajul a fost postat la ora 11 dimineaţa. Imediat după aceea, cotaţiile au început să scadă vertiginos şi s-au depreciat cu peste 11 procente, ajungând la un nivel de 693 de dolari în cursul după-amiezii. Nu este prima când postările lui Elon Musk dau bătăi de cap investitorilor. Miliardarul a primit anul trecut o amendă de 40 de milioane de dolari după ce a anunţat că are fonduri suficiente pentru a delista compania.

  • Nikita Mikhalkov: “Bill Gates vrea să implanteze microcipuri de control oamenilor prin vaccinare” Vaccinarea este de fapt un pretext pentru controlul oamenilor prin obţinerea informaţiilor lor biologice. Cunoscutul regizor a vorbit la postul TV despre controlul divizarea societăţii şi controlul elitelor cu ajutorul tehnologiei, numindu-l, printre alţii, pe Herman Gref, şeful băncii de stat Sberbank, drept “un suporter al digitalizării societăţii”. Controversata ieşire a lui Mikhalkov a strâns 2.000.000 vizualizară în mai puţin de o zi. În ultima perioadă, miliardarul Bill Gates a devenit ţinta atacurilor iubitorilor teoriilor conspiraţioniste şi a siteurilor care promovează fake news. https://youtu.be/MEtaaNNuVCI

DANSUL VIORILOR

Mesajul lui Chicu de Ziua Mondială a Libertății Presei, reflectat în presa liberă

  • Chicu: Astăzi lucrătorii presei au nevoie de un instinct puternic al adevărului # https://bit.ly/2SsjBLi
  • # NewsMaker # „Apreciez munca jurnaliștilor care sincer și necondiționat aduc adevărul în casele oamenilor”. Mesajul lui Chicu de Ziua Mondială a Libertății Presei
  • # Telegraph # Felicitarea lui Ion Chicu pentru jurnaliști: Trăim timpuri când știrea a devenit marfă; Tot mai puțin ține cont de adevăr sau relevanță
  • # PRO TV # De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, jurnalistii, criticati de Ion Chicu: “Stirea a devenit marfa si tinteste tot mai mult in crearea istoriilor senzationale, mai putin tine cont de adevar” https://bit.ly/2SuWHmA
  • # TV8 # De Ziua Libertății Presei, premierul Chicu mai degrabă critică mass-media decât o felicită  https://bit.ly/2Yu4xAQ
  • # Jurnal.md # Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei; Mesajul de „felicitare” al lui Chicu: „Știrea a devenit marfă” https://bit.ly/35r5drQ 
  • # Ziarul de Garda # Mesajul lui Chicu pentru jurnaliști, de Ziua Libertății Presei: „Trăim timpuri când accesul la informație e mai larg decât oricând”  https://bit.ly/2Wnyj7s
  • # NordNews # De Ziua Libertății Presei, premierul Chicu mai degrabă critică mass-media decât o felicită
  • # Realitatea.md # Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Oficialii moldoveni și unii politicieni au venit cu mesaje de felicitare pentru jurnaliști # Cu mesaje de felicitare de la Zinaida Greceanîi, Ion Chicu, și Andrian Candu https://bit.ly/2WiIvhy
  • # UNIMEDIA # Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Mesajele politicienilor pentru jurnaliști # Premierul Ion Chicu, Zinaida Greceanîi, Andrian Candu # https://bit.ly/2Su9CVW
  • # Noi.md # Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei: Mesajul lui Ion Chicu
  • # Radio Chisinau # Mesajul Ambasadei SUA la Chișinău de Ziua Mondială a Libertății Presei: În timpul acestei pandemii, această muncă a devenit și mai dificilă
  • # Cotidianul # De la „au o responsabilitate care lipsește multor demnitari” până la „știrea a devenit marfă”. Mesaje de Ziua Libertății Presei
  • Cotidianul.md # În contextul Zilei Libertății Presei, marcate la 3 mai, mai mulți reprezentanți ai mass-media, membri ai societății civile și consumatori de media, au înaintat o petiție publică în scopul semnalării problemei limitării accesului jurnaliștilor la informațiile de interes public. https://bit.ly/3aXn62R
  • # Anticoruptie.md # Premierul Chicu, care a blocat accesul presei la informația de interes public pe perioada stării de urgență, felicită jurnaliștii cu ocazia Zilei Libertății Presei  # https://bit.ly/2z4kRxk
  • Omniapres.md # Chicu: Astăzi lucrătorii presei au nevoie de un instinct puternic al adevărului # https://bit.ly/2KWQNXf
  • # TVR Moldova # Ion Chicu de Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Trăim timpuri când ştirea a devenit marfă https://bit.ly/2KX98n3
  • # Unica.md # Mesajul premierului Ion Chicu, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Au fost însă și tăceri notabile cu această ocazie, printre care se numără cea a președintelui Igor Dodon, dar și a lui Klaus Iohannis.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Alexandru Tănase: Cine va plăti factura politică pentru zâmbetul batjocoritor al dlui Herman von Hebel?

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă...

Dinu Plîngău: Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția

Dinu Plîngău declară că Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Potrivit lui Dinu Plîngău, dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica