Paradis fiscal în inima Europei

Conform ultimelor date din 2019 ale Corporate Tax Heaven Index, ţările aflate în topul clasamentului european al paradisurilor fiscale sunt Olanda, Luxemburg şi Irlanda.

Astfel, pandemia nu este singurul front în care este angajată Europa și care o împarte între țările din Nord și cele din Sud. În ultimele ore, problema paradisurilor fiscale necesită o abordare la fel de drastică, scrie g4media.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit organizației Tax Justice Network, politica fiscală olandeză, fără scrupule de anul trecut, ar fi provocat pierderi semnificative de venituri în Franța și Italia. Așa cum s-a întâmplat deja în anul 2017 pentru Germania și Spania.

Germania pune mult mai multă presiune asupra multinaționalelor

„Olanda simte mai multă presiune decât în ​​urmă cu un an – dezvăluie Alex Cobham, directorul Tax Justice Network – gândiți-vă doar că acum, Germania pune mult mai multă presiune asupra multinaționalelor pentru a le face mai transparente și a demonstra că plătesc mai multe impozite în propria țară”.

Având în vedere și Recovery Fond, pentru a soluționa criza pandemică, multe state cer creșterea bugetului multianual pentru 2021-2027. Ceea ce înseamnă căutarea de noi venituri. Printre numeroasele idei prezentate s-a numărat şi impozitarea emisiilor de CO2 și a plasticului nereciclat.

Idei care plac Ciprului, cu toate că acest stat este considerat și el un fel de paradis fiscal.

Cazul Ciprului

„Suntem o țară cu impozite mici și vrem să rămânem aşa – admite ministrul finanțelor din Cipru, Konstantinos Petridis -. Am vrea să relaxăm şi mai multe impozitele și să luăm în considerare un fel de impozitare ecologică, o inițiativă sprijinită mult de Comisie”.

Până în prezent, Uniunea Europeană nu a inclus niciun stat membru pe lista neagră a ţărilor care nu respectă legislația fiscală.

Însă activiștii pentru transparența fiscală cer să fie păstrat măcar „impozitul pe profitul excesiv”.

Unele mari companii, cum ar fi Amazon și Google, realizează profituri enorme- spune Alex Cobham de la Tax Justice Network. Statul din Europa în care sunt înregistrate poate spune că sunt licite profiturile de până la 5% și că impozitarea fiscală, având în vedere situaţia extraordinară, poate ajunge chiar până la 50, sau 75%”.

Și pentru o demonstrație hotărâtă în acest sens, Franța, Danemarca și Polonia s-au unit pentru a cere să nu fie acordate ajutoare companiilor care plătesc impozite în paradisurile fiscale.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica