75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste – Cronica zilei

spot_img

Europa marchează discrete Statele europene vor marca azi prin ceremonii discrete Ziua Victoriei în Europa, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, notează DPA. Ziua de 8 mai este sărbătorită în general în Europa ca VE Day, Ziua Victoriei în Europa, însă în acest an numeroase ceremonii de amploare pregătite de autorităţi au fost anulate din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus.


SUA au în plan intensificarea acţiunilor economice împotriva Chinei. Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări, Washingtonul ia în calcul restrângerea lanţurilor de aprovizionare şi a fluxurilor de investiţii, potrivit Financial Times. Donald Trump analizează măsuri economice mai agresive împotriva Chinei pe fondul nemulţumirii în creştere privitoare la modul în care Beijingul a controlat pandemia, punând în pericol acordul comercial încheiat cu mai puţin de patru luni în urmă.


– Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a propus ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen, ca măsură de actualizare și consolidare a acestui spațiu. Declarația a fost făcută în contextul discuției despre redeschiderea frontierelor europene, după ce controlul asupra pandemiei de Covid-19 va permite acest lucru.


Perioada record fără recesiune tehnică înregistrată de Australia are şanse de a continua, relatează Bloomberg. Achiziţiile de panică de alimente, hârtie igienică şi alte bunuri realizate înaintea instituirii carantinei au dus la creşterea cheltuielilor în primul trimestru. Iar exporturile au crescut puternic în martie, în timp ce importurile au scăzut. Factorii respectivi au fost probabil suficienţi pentru a menţine economia pe creştere în primele trei luni ale acestui an.


Lira turcească a atins un minim fără precedent în raport cu dolarul, sfidând eforturile băncilor de stat de a susţine moneda prin vânzarea de valută, relatează Bloomberg. În această săptămână, băncile de stat au vândut cel puţin 1,5 mld. $. Intervenţiile sunt parte a unui efort comun al băncilor susţinute de guvern de încetinire a deprecierii lirei.


Cele trei state baltice Estonia, Letonia şi Lituania intenţionează să-şi deschidă reciproc graniţele pe 15 mai pentru cetăţenii lor, au anunţat premierii statelor respective, potrivit EUObserver. Cei care sosesc din orice altă ţară în cele trei state va trebui să stea în carantină 14 zile. Majoritatea statelor din zona Schengen şi-au închis graniţele în efortul stopării virusului.


Serbia se aşteaptă să asiste la creştere economică în acest an, a anunţat ministrul de finanţe al ţării, Sinisa Mali, potrivit Euractiv. Acesta a remarcat că finanţele ţării sunt stabile în condiţiile în care aceasta s-a pregătit pentru un scenariu mai sumbru la nivel mondial, şi chiar se aşteaptă ca ţara sa să raporteze un PIB în creştere în acest an.


Consumul din China îşi revine, dar foarte lent, nu în ultimul rând din cauza gospodăriilor private adânc îndatorate. Beijingul poate lansa în continuare stimulente, dar economiile occidentale au şanse reduse de a beneficia, în opinia editorialistului Deutsche Welle Frank Sieren. Exporturile chineze şi-au revenit în aprilie, dar sectorul serviciilor rămâne lent. Exporturile au consemnat o creştere neaşteptată în aprilie pe fondul livrărilor mai mari către Asia de Sud-Est, însă creşterea s-ar putea dovedi a fi una temporară având în vedere impactul negativ puternic al pandemiei asupra cererii mondiale. https://bit.ly/3cgYK5v


În timp ce Comisia Europeană estimează o recesiune de proporţii istorice pentru Eu­­ropa, guvernele statelor est-europene dau im­presia că economiile lor vor sfida tendinţa, cu scăderi mai domoale. Despre Ungaria s-a spus adesea că este una dintre economiile est-europene cele mai vulnerabile la actuala criză, fiind puternic legată de industria auto germană. Pentru Polonia, CE estimează cea mai uşoară recesiune din UE, de -4,3% în 2020, şi o revenire pe măsură, de 4,1% în 2021. Cehia este cea mai matură economie din fostul bloc comunist est-european. Pentru ea, CE prevede o recesiune de -6,2% în acest an, urmată de o revenire de 5% în 2021. https://bit.ly/3fralB0 Deşi coronavirusul a încetinit extinderea UE, Balcanii de Vest pot câştiga de pe urma integrării economice. Pandemia de coronavirus ar putea să pună extinderea Uniunii Europene în plan secund, însă ţările din Balcani care aspiră la aderare ar putea primi între timp o doză binevenită de integrare economică, transmite Bloomberg. Cele şase state din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord şi Kosovo) sunt ideal plasate pentru a deveni o bază de furnizori pentru companiile europene care doresc să îşi reducă dependenţa de China, susţine Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie care intenţionează să le ofere o finanţare de 1,7 miliarde de euro în 2020. https://bit.ly/2WDGY5M


Erdogan le cere copiilor să nu mai deseneze curcubeie / Ministerul turc al educației a transmis școlilor să nu se lase amăgite de ”perverși”/ Cum se explică răbufnirea anti-LGBT din Turcia? Fix când crezi că nu mai poți fi surprins, președintele turc Recep Erdogan o comite din nou. Nici măcar epidemia de Covid-19 nu poate opri răbufnirile furioase ale acestui conducător provocator împotriva noului său inamic favorit de Ramadan: comunitatea LGBT, scrie The Jerusalem Post, citată de Rador.


În Franța, 60% dintre părinți nu vor să-și trimită copilul înapoi la școală. Grădinițele și școlile primare se redeschid progresiv din 11 mai. În Franța, din ce în ce mai mulți părinți spun că nu vor să-și trimită copiii înapoi la școală atunci când școlile se vor redeschide, potrivit unui sondaj OpinionWay pentru Les Echos. Părinții copiilor mai mici sunt cei mai reticenți, scrie publicația franceză Les Echos, citată de Rador. Rezultatele vin în aceeași zi în care IRES a lansat rezultatele unui sondaj realizat în România, care arată că peste 70% dintre părinți sunt de acord cu închiderea școlilor și grădinițelor până în septembrie.


În vreme ce țări de pe toată planeta își continuă eforturile de a „aplatiza curba” și a limita răspândirea Covid-19, Suedia s-a poziționat contrar față de restul lumii – inclusiv față de vecinii ei nordici – alegând o cale proprie de a formula un răspuns care, într-o oarecare măsură, sfidează recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie EUobsrever, citată de Rador.


Germania, prima economie europeană, vrea să redeschidă toate școlile și magazinele în luna mai, relatează publicația Le Soir preluată de Rador. Motivul pentru care autoritățile susțin că țara poate să ridice restricțiile? “Numărul de noi infectări” cu coronavirus “a rămas foarte slab” după primele etape ale relaxării care au fost aplicate pe 20 aprilie – când au fost deschise primele licee și școli gimnaziale. Între timp, în România președintele a anunțat că toate grădinițele și școlile rămân închise pentru tot restul anului școlar, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a care pot veni la școală pentru a se pregăti de examene. Noutatea deciziei de acum, din Germania, este redeschiderea grădinițelor și a școlilor primare. Nu s-a observat până acum “niciun nou val” de contaminare, motiv pentru care revenirea la școală poate fi completă – arată un proiect de acord între Angela Merkel și regiunile germane, a cărui copie a obținut-o AFP.


Preţurile mondiale la alimente au scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, din cauza coronavirusului.  Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, afectat de impactul economic şi logistic al pandemiei de coronavirus, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte. Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna martie a fost un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol. În schimb, preţul cerealelor a scăzut doar uşor, deoarece preţurile internaţionale la grâu şi orez au crescut semnificativ în timp ce preţurile la porumb au scăzut brusc, ca urmare a reducerii cererii pentru nutreţuri şi producţia de biocombustibili. https://bit.ly/3be1yPz

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica