Două treimi din germani sunt de părere că guvernul a gestionat bine criza

spot_img

Rezultatele ultimului sondaj Deutschlandtrend efectuat de institutul Infratest-Dimap arată că două treimi din cei intervievați sunt de părere că guvernul german a gestionat bine criza, transmite Deutsche Welle.

După ce prima fază de șoc a pandemiei de COVID-19 a fost marcată de unitate pe scena politică germană, de câteva săptămâni mai ales partidele de opoziție FDP (Liberalii) și AfD (Alternativa pentru Germania, un partid populist de dreapta) au redevenit agresive și au început să critice managementul de criză al guvernului de la Berlin. Nu puține instituții media au făcut același lucru, astfel încât s-a creat impresia că opinia publică germană ar fi divizată, notează g4media.ro.

Populația nu pare însă implicată în disputa politică, după cum rezultă din ultimul sondaj Deutschlandtrend.

Atmosfera de mulțumire generală se răsfrânge și asupra cotelor de popularitate pentru liderii marii coaliții formate din CDU/CSU, iar cancelara Angela Merkel (CDU) înregistrează cea mai ridicată cotă de popularitate din iulie 2017 încoace.

Teama de pandemie s-a redus

Sondajul de opinie a fost efectuat pe 4 și 5 mai, deci înainte ca guvernul să anunțe pe 6 mai relaxarea anumitor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului. Cancelara Merkel a vorbit despre o „foarte bună evoluție” actuală a pandemiei. Și cetățenii par să-i dea dreptate.

În ultimele săptămâni, teama de infectare și cea de o suprasolicitare a sistemului medical par să se fi diminuat semnificativ. S-a redus la jumătate numărul celor care declară că se tem că s-ar putea infecta ei sau cineva din familia lor. Doar 21 de procente din cei chestionați se tem că sistemul medical ar putea fi afectat masiv de pandemie, față de 37% luna trecută.

Grijile germanilor

Îngrijorătoare pentru oameni este situația economică. Guvernul se așteaptă la o recesiune masivă, iar institutele economice vin cu cifre tot mai înspăimântătoare. De aceea, datele actuale nu sunt de mirare: dacă înaintea blocadei din martie două treimi din germani considerau că situația economică este bună, doar o treime mai crede acum acest lucru – cel mai mic nivel de la criza financiară din 2008/2009.

Pe lângă aspectele economice, se discută tot mai mult și despre consecințele sociale ale restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Situația copiilor este o temă intens dezbătută. Două treimi din germani se tem că dezvoltarea copiilor ar putea fi afectată de închiderea școlilor și a grădinițelor în contextul pandemiei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

PAS o critică primarul ales pentru că nu s-a apucat de lucru, în condițiile în care anume PAS obstrucționează validarea mandatului de primar

Curtea de Apel a dat câștig de cauză pentru primarul ales din comuna Grătiești, declară Dinu Plîngău. Câștig și la Apel pentru Grătiești! Olga Caraman a câștigat alegerile de la Grătiești cu 78%, iar mandatul doamnei primar continuă să nu fie validat nici pană în...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica