Sunt unii care cred că Moldova trebuie să prietenească cu cineva împotriva la altcineva

În perioada pandemiei, relaţia noastră cu Uniunea Europeană s-a intensificat. Declarația aparține premierului Ion Chicu, într-un interviu pentru TVR MOLDOVA. Oficialul a vorbit despre relaţiile cu România, în contextul parteneriatului strategic dintre cele două ţări, despre politica externă echilibrată a Republicii Moldova şi despre Ziua Comunităţii Europene.

Premierul spune că în perioada pandemiei, relaţia noastră cu UE s-a intensificat şi a mulţumit pentru suportul pe care Republica Moldova l-a primit.

Ion Chicu a mai vorbit, în cadrul interviului, despre faptul că Guvernul continuă cu politica externă echilibrată, declarând că „pe niciunul dintre partenerii R. Moldova nu deranjează acest lucru”.

De asemenea, premierul a fost întrebat despre percepţia că ajutorul oferit de Federaţia Rusă sau China este prea mărit, iar cel venit din partea UE este minimizat, având în vedere că preşedintele Igor Dodon a spus că ajutorul UE sunt „doar declaraţii”.

„Niciodată nu am spus că un suport dintr-o parte este mai valoros decât din altă parte. Oamenii sincer apreciază chiar şi un cuvânt de încurajare. Aici vin cu o claritate: Nici preşedintele Dodon, nici eu şi nimeni din colegii noştri nu am încercat să comparăm cine ne dă mai mult şi cine mai puţin. Aici trebuie să facem o distincţie clară. S-a vorbit de suport bugetar. În sistemul bugetar al RM, în acest an au venit bani doar de la FMI. Este vorba despre ultima tranşă din programul precedent de 20 de milioane şi 235 de milioane pe care le- am primit ca şi program de urgenţă. Mai mult, în buget nu a venit nici un ban de nicăieri. Suportul generos planificat de UE, cele 87 de milioane, sunt granturi care vor veni prin proiecte de finanţare, ele nu vor veni în buget, dar asta nu înseamnă că ele nu sunt importante. Un alt suport foarte important planificat este pentru ţările din Parteneriatul Estic. Acolo sunt sume enorme”.

„Ziua Europei este o zi în care putem să felicităm toate popoarele Europei, dar şi pe noi, pentru că suntem europeni, reiterez. Europa este un exemplu unde coabitează foarte bine şi reuşit libertatea cu responsabilitatea. Noi trebuie să mergem pe această filieră. Cu cât mai multă libertate şi cu cât mai multă responsabilitate, nu poate exista una fără alta. Eu vreaus ă felciit toţi cetăţenii Republicii Moldova, să-i îndemn să urmăm aceste principii şi această cale anevoioasă, dar ea este posibilă şi cu cât mai repede o vom face, cu atât mai bine va fi pentru ţara noastră. Felicitări, Europa, prin unire, vom reuşi toate”, a mai spus premierul Ion Chicu.
Interviul integral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *