Boris Johnson: Nu este momentul să încheiem izolarea – Cronica zilei

 • Boris Johnson: Nu este momentul să încheiem izolarea.  Premierul britanic Boris Johnson a prezentat, duminică, un plan care să fie pus în aplicare în perioada următoare în Marea Britanie, el precizând că nu este momentul să se iasă din izolare, însă menţionând o uşoară relaxare a măsurilor. Johnson a spus că acum cei care nu pot munci de acasă, de exemplu cei din construcţii, trebuie să fie încurajaţi să meargă la muncă, însă să evite transportul public. “Atunci când mergeţi la muncă, dacă este posibil mergeţi cu maşina sau chiar, mai bine, pe jos sau cu bicicleta”. De miercuri, britanicii sunt încurajaţi să facă mai multe activităţi sportive în aer liber. Pasul doi – cel mai devreme la 1 iunie, va consta în redeschiderea magazinelor şi a şcolilor, în etape, începând cu clasele 1 şi a 6-a. Pasul trei, aplicabil din iulie redeschiderea unor locuri din industria ospitalităţii şi a altor locuri publice. https://bit.ly/2STyKWg
 • Suedia, unde restricțiile pentru încetinirea noului tip de coronavirus sunt mai puțin dure decât în alte state din Europa, recunoaște că a eșuat în a-și proteja bătrânii. Dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici.
 • Sfaturile lui Boris Johnson, cu o zi inainte de ridicarea unor restrictii de izolare: Stati acasa! Marea Britanie va relaxa unele masuri de izolare, incepand de luni, insa premierul Boris Johnson a transmis o serie de sfaturi cetatenilor, printre care si ramanerea in case. In contextul in care Marea Britanie are cele mai multe decese din Europa – fiind pe locul al doilea in lume, dupa Statele Unite -, liderul de la Londra a transmis sase noi reguli de urmat, inainte de discursul pe care il va sustine duminica seara, scrie LBC News.
 • Fostul ministru de externe al Austriei, Karin Kneissl, reprezentanta formațiunii de extrema-dreaptă, FPÖe, ar fi devenit publicist al postului Russia Today, considerat unul dintre cele mai puternice instrumente media de propagandă ale Kremlinului, scrie kurier.at https://bit.ly/2xS07sz
 • Noua Zeelandă a raportat trei noi cazuri în prima zi a săptămânii şi prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat că va fi trecut la faza a doua de relaxare a măsurilor. Este vorba despre două asistente medicale şi despre o persoană care a călătorit în străinătate. „Este posibil să existe o răspândire silenţioasă a coronavirusului în viitor… astfel că astăzi anunţ că Executivul este de acord că suntem pregătiţi să trecem la nivelul 2, să deschidem economia în condiţii de siguranţă”, a declarat ea. Prim-ministrul a mai spus că nivelul al doilea înseamnă că oamenii pot reveni la birouri şi copii, la şcoală, din 18 mai. Mall-urile, cafenelele, saloanele de cosmetică şi alte servicii vor putea, de asemenea, să fie redeschise, însă graniţele vor rămâne închise şi doar neozeelandezilor le este permis să intre în ţară.
 • Retailerii britanici au avertizat guvernul că pachetul de măsuri de salvare care include ajutoare, granturi şi împrumuturi va fi insuficient pentru a opri ”prăbuşirea iminentă a multor afaceri”, transmite Reuters. British Retail Consortium a afirmat într-o scrisoare adresată ministrului pentru Companii Mici Paul Scully şi ministrului de Finanţe Rishi Sunak că criza ”cu care se confruntă părţi din sectorul de retail…trebuie rezolvată rapid, înainte de luna iunie”. Retailerii au mai afirmat că, în timp ce veniturile angajaţilor trimişi în şomaj tehnic sunt protejate de guvern, lipsa  unor noi măsuri asupra costurilor proprietăţilor, companiile care îi angajează nu vor mai putea funcţiona.
 • Ambasadorul Maltei în Finlanda demisionează după o declarație controversată: “Cine o va opri pe Merkel? Ea a împlinit visul lui Hitler” Ambasadorul Maltei în Finlanda și-a dat demisia duminică după ce a comparat-o pe Angela Merkel cu Adolf Hitler, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Malta într-un comunicat. „Când a acceptat demisia ambasadorului cu efect imediat, ministrul Evarist Bartolo a subliniat că afirmațiile ambasadorului cu privire la cancelarul german Angela Merkel nu sunt reprezentative pentru prietenia și respectul reciproc dintre Malta și Germania”, se arată în comunicat
 • Croaţia vrea să intre în ERM II până la mijlocul lunii iulie. Croaţia a finalizat toate măsurile de reformă la care s-a angajat pentru a adera la mecanimsul ERM II, antecamera euro şi intenţionează să intre în acest mecanism până la mijlocul lunii iulie, a anunţat premierul croat Andrej Plenkovic, potrivit Seenews. Acesta a adăugat că ţara sa va trimite o scrisoare pentru a informa Comisia Europeană cu privire la implementarea reformelor împreună cu o cerere de evaluare a implementării, apoi va aştepta confirmarea că poate intra în ERM II.
 • Creşterea puternică a exporturilor chineze maschează perspective mai sumbre. Exporturile Chinei au avansat cu 3,5% în aprilie, ţara exportând milioane de tone de produse medicale. Însă în condiţiile în care cererea din UE şi SUA este aşteptată să se prăbuşească în acest an, cifrele maschează probabil o situaţie mai complicată, scrie Deutsche Welle. Analiştii au păreri împărţite cu privire la viitoarele tendinţe în contextul în care principalii parteneri comerciali ai ţării vor intra în recesiune.
 • Preşedintele Poloniei a lansat un program guvernamental care prevede construirea a 200 de gări la nivel naţional pentru a ajuta cetăţenii cu acces limitat la transportul public, notează Polskie Radio. Andrzej Duda a declarat că valoarea programului se ridică la 1 miliard de zloţi (220 milioane de euro). Programul vine să completeze o iniţiativă dedicată sectorului feroviar pentru care guvernul polonez a alocat peste 5,5 miliarde de zloţi.
 • ONU: Preţurile alimentelor au scăzut puternic la nivel mondial în aprilie pe fondul pandemiei Indicele preţurilor alimentelor al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a atins o medie de 165,5 puncte luna trecută, în scădere cu 3,4% faţă de martie, relatează Reuters. Indicatorul privind preţurile cărnii a scăzut cu 2,7%, o redresare parţială a cererii la import din China nereuşind să compenseze o scădere a importurilor din alte ţări.
 • Pe durata stării de urgență precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, apele utilizate pentru irigații pot fi folosite liber, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Inițiativa, prezentată anterior de Profit.ro și adoptată anterior de Senat, îi aparține senatorului PSD Marian Pavel, care arată că, în contextul pandemiei de coronavirus și instituirii stării de urgență, este evidentă necesitatea aplicării unor măsuri suplimentare pentru stimularea economiei naționale, agricultura fiind o ramură deosebit de importantă a acesteia.
 • Rezultatele ultimului sondaj Deutschlandtrend efectuat de institutul Infratest-Dimap arată că două treimi din cei intervievați sunt de părere că guvernul german a gestionat bine criza, transmite Deutsche Welle. După ce prima fază de șoc a pandemiei de COVID-19 a fost marcată de unitate pe scena politică germană, de câteva săptămâni mai ales partidele de opoziție FDP (Liberalii) și AfD (Alternativa pentru Germania, un partid populist de dreapta) au redevenit agresive și au început să critice managementul de criză al guvernului de la Berlin. Nu puține instituții media au făcut același lucru, astfel încât s-a creat impresia că opinia publică germană ar fi divizată.  Populația nu pare însă implicată în disputa politică, după cum rezultă din ultimul sondaj Deutschlandtrend
 • Guvernul britanic are în vedere să introducă carantina obligatorie pentru cei sosiţi din străinătate în Regatul Unit, potrivit informaţiilor de sâmbătă din presa britanică, în ciuda presiunii crescute pentru a relaxa restricţiile impuse de lupta contra coronavirusului, scrie AFP. Toate persoanele care sosesc cu avionul, vaporul şi trenul vor rămâne în izolare timp de două săptămâni. Excepţie fac cei care vin din Irlanda vecină, scrie Times.  Verificări vor fi făcute la adresele respective şi sancţiunile posibile vor fi cu amendă de la 1.000 de lire sterline (1.100 de euro) până la expulzare, adaugă jurnaliştii britanici, care precizează că premierul Boris Johnson trebuie să anunţe această măsură duminică. BBC a anunţat că la sfârşitul lui mai ar trebui să intre în vigoare carantina, citând surse guvernamentale şi organismul transportatorilor aerieni  Airlines UK. 
 • FMI a avertizat SUA şi China să nu reactiveze un război comercial. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii în scădere a estimărilor privind evoluţia economiei mondiale, şi a avertizat SUA şi China să nu reactiveze un război comercial care ar putea slăbi redresarea în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), transmite Agerpres. Retragerea în protecţionism ar putea slăbi perspectivele de redresare a economiei globale în acest moment critic, a avertizat Georgieva. Întrebată cât de îngrijorată este de aceste evoluţii, ea a răspuns că sporirea tensiunilor comerciale dintre SUA şi China ar putea periclita economia mondială
 • Comisia Europeană a adoptat reglementări care permit Guvernelor UE să ajute companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) achiziţionând participaţii în firme, cu condiţia ca acestea să nu acorde dividende şi bonusuri, să nu răscumpere acţiuni şi să nu facă achiziţii, transmite Reuters. De asemenea, a precizat Executivul comunitar, ţările UE ar putea acorda împrumuturi subordonate în condiţii favorabile companiilor afectate de pandemie. Conform previziunilor economice de primăvară publicate miercuri, Comisia Europeană se aşteaptă ca zona euro să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scădea cu 7,4% în 2020, dar va creşte cu aproximativ 6% în 2021.
 • Produsele locale, fabricate într-o regiune sau alta, vor fi vândute în spații speciale în rețelele de magazine din Bulgaria, a decis guvernul de la Sofia. Autoritățile spun că este o măsură care îi va ajuta pe micii producători să treacă peste dificultățile provocate de epidemia de coronavirus. Produsele alimentare vizate de decizie sunt lapte și produse lactate, carne proaspătă, pește, ouăle, fructe și legume de sezon, dar și miere. Executivul bulgar definește producătorul local drept cel care operează în același district administrativ cu supermarketul în cauză, dar și în oricare dintre districtele administrative vecine, informează Agro TV. Decretul guvernului bulgar obligă marile magazine să aibă la raft produse alimentare fabricate în regiunile în care se află spațiile comerciale respective. Ministerul Agriculturii de la Sofia transmite că, de acum înainte, va fi obligatorie afișarea în supermarketuri a unor anunțuri în care să scrie că produsele alimentare respective au fost produse la nivel local România a renunțat recent la această obligație. În plină pandemie, dispare obligația ca marile magazine să comercializeze 51% alimente românești
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica