Este pe primul loc pe agenda multor ţări din Europa

Revenirea călătoriilor şi turismului după perioada pandemiei de Covid-19 este următoarea migrenă cu care se confruntă guvernele din regiunea Europei emergente, în special cele în care turismul reprezintă o cotă mare din activitatea economică, cum ar fi Croaţia, Muntenegru, Albania, Bulgaria şi Georgia.

Prima iniţiativă de impulsionare a revenirii turismului vine de fapt din partea statelor baltice, unde premierii Letoniei, Lituaniei şi Estoniei au convenit săptămâna trecută să-şi deschidă reciproc frontierele pentru cetăţenii lor începând din 5 mai, creând o „bulă turistică” baltică în interiorul UE. „Este un mare pas spre viaţa normală”, scria premierul eston Juri Ratas pe Twitter.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Zona baltică de călătorii va fi prima de acest fel din regiunea în care majoritatea ţărilor au restricţionat accesul pentru alţi cetăţeni şi au instituit carantina pentru călătorii veniţi din alte părţi, în condiţiile răspândirii coronavirusului pe continent.

Cetăţenii celor trei ţări vor putea călători liber în regiune, dar oricine va pătrunde din afara acestei zone va trebui să stea în autoizolare timp de 14 zile, spune premierul lituanian Saulius Skvernelis.

„Am dat un bun exemplu prin faptul că am declarat foarte clar că numai ţările care au făcut faţă cu succes situaţiei se pot deschide”, a adăugat el. „Eu cred că vom menţine acest principiu în relaţiile cu ţările unde situaţia este foarte rea, care nu au luat măsuri de controlare a răspândirii virusului”.

Polonia şi Finlanda s-ar putea alătura blocului călătoriilor libere în viitorul apropiat, a adăugat Skvernelis.

Comisia Europeană a recomandat ridicarea controalelor la frontierele interne dintre toate statele membre, în manieră coordonată, imediat ce situaţia lor epidemiologică se îmbunătățește suficient, a spus biroul CE din Lituania.

Lituania, Letonia şi Estonia, care sunt parteneri comerciali majori, întreprind de asemenea paşi prudenţi către repornirea economiilor lor. „Acesta este un stimulent foarte important pentru afacerile din turismul regional. Nu le va readuce acolo unde se aflau, dar multe locuri de muncă vor fi salvate”, a spus Zydre Gaveliene, şeful grupului de lobby al industriei turismului din Lituania.

Acum se fac speculaţii că şi alte grupuri de ţări din regiune ar putea crea şi ele iniţiative similare, de exemplu Austria, Slovenia, Croaţia şi Bosnia, sau Bulgaria, Macedonia de Nord, România, Serbia şi Grecia. Guvernul grec este extrem de conştient că ar putea rata milioane de turişti din Europa occidentală vara aceasta şi speră că măcar va putea atrage turişti din alte ţări din Balcani. Detalii g4media.ro

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica