Proprietarii de afaceri polonezi au ieşit să protesteze

Drumul Poloniei prin actuala criză economică este într-un fel unic în Europa. Deşi guvernul a desfăşurat un arsenal impresionant, pe hârtie, de măsuri anticriză, iar Comisia Europeană îi proroceşte cea mai uşoară recesiune din UE, proprietarii de afaceri au ieşit să protesteze în plină pandemie de COVID-19 cerând ajutor real.

În umbra protestelor de săptămână trecută din oraşele mari din Germania contra restricţiilor impuse de guvernul de la Berlin pentru oprirea pandemiei, proprietari de afaceri polonezi s-au adunat în Varşovia pentru a cere mai mult sprijin din partea guvernului, se arată pe portalul de ştiri Notes From Poland, scrie zf.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Ceea ce joi a început ca o demonstraţie cu cla­xoane şi blocaje ale traficului cu maşini s-a trans­format într-o tabără de protest în faţa biroului pre­mierului polonez. Demonstraţia a avut o puternică încărcătură politică în condiţiile în care pentru duminică au fost programate alegeri prezidenţiale, iar guvernul a insis­tat până miercuri ca data să fie respectată, în pofida pandemiei. Alegerile au fost în cele din urmă amânate din cauza criticilor puternice şi a com­plica­ţiilor pe care le-ar fi presupus pregătirile.

La protestele de săptă­mâna trecută au participat şi politicieni din opoziţie. Proprietarii de afaceri au cerut guvernului să imple­menteze un pachet de sprijin mai puternic pentru protejarea locurilor de muncă şi pentru prevenirea reducerilor salariale, să diminueze taxele şi să extindă excepţiile pentru asigurări sociale.

De asemenea, ei au solicitat ca salariile din adminis­traţia publică să fie reduse şi demisia ministrului sănătăţii. Guvernul a introdus deja o serie de măsuri destinate dezgheţării econo­miei, care este cea mai mare din Europa de Est, dar şi pentru ajutarea af­acerilor, muncitorilor şi secto­rului financiar în timpul crizei. Însă protestatarii spun că acestea sunt insuficiente şi că mulţi dintre ei se îndreaptă spre fali­ment. „Asistenţa guver­na­mentală este o ficţiune“, a declarat un demonstrant pentru postul de radio RMF24. „Schema de dez­gheţare nu-mi acoperă deloc sectorul de activitate.

Am aplicat pentru ajutorul de stat, dar nu putem lua legătură cu oficialii, nu ne răspund la telefoane.“ Poliţia a observat că protes­tatarii nu purtau măşti de protecţie şi nici nu respectau regulile de distanţare socială şi a început să intervină în forţă noaptea, după ce demonstranţii şi-au stabilit o tabără de corturi în faţă biroului premierului Mateusz Morawiecki, arestând 37 de persoane.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 29 martie – Scorpion – Vă bucurați de o revedere pe care o așteptați de ceva timp

Horoscop 29 martie - o să ne bucurăm de ce am agonisit, o să ne facem drum spre prieteni, rudele la care ținem și o să avem un weekend consistent. Berbec O să adunați niște bani cu care intenționați să călătoriți, să vă distrați, ca să...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica