Chicu: Avem nevoie de resurse pentru a crea locuri de muncă

Guvernul va emite eurobonduri, obligațiuni externe, pentru a atrage bani în construcția și reabilitarea drumurilor, construcția sistemelor de apeducte și canalizare, investițiile în stațiile de irigare, investițiile în transportul public și obiecte de infrastructură socială.

Prim-ministrul Chicu a convocat astăzi o ședință dedicată examinării procesului de plasare de către Republica Moldova a eurobondului. Au fost examinate etapele necesare de parcurs și prevederile cadrului legal național care reglementează fiecare din etape, anunță TV8.

“Obiectivul emiterii eurobondului este modernizarea și industrializarea țării. Avem nevoie de resurse pentru a impulsiona procesul de creștere a nivelului de viață și de a crea locuri de muncă stabile și bine plătite în raioanele țării”, a spus Ion Chicu.

Ministerul Finanțelor discută cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru țară pentru a clarifica condițiile de contractare. Au fost examinate căile urmate în plasarea eurobondului de către Armenia și Serbia și notate soluțiile identificate de aceste state în contractarea companiilor de consultanță și pregătirea proiectelor.

  • Serbia va reduce TVA pentru agenţiile de turism şi serviciile de catering
    Ministerul sârb al comerţului, turismului şi telecomunicaţiilor (MCTT) a anunţat lansarea unei iniţiative de reducere a TVA pentru serviciile de ospitalitate şi catering de la 20 la 10%, relatează Serbian Monitor. „Introducerea aşa-numitei TVA COVID-19 ar urma să diminueze semnificativ lovitura suferită de sectorul de turism în contextul pandemiei“, auDetalii

Serbia este cel mai recent caz de plasare a eurobondului în rezultatul căruia țara a plasat bonduri în valoare de 2 miliarde de euro, cu o durată de șapte ani la dobânda de 3,375% anual.

Ion Chicu a dispus să fie colectate proiectele de importanță națională de la toate autoritățile centrale, să fie examinate și evaluate valoarea și prioritatea lor. Setul de proiecte va fi discutat cu experții naționali din domeniu pentru a determina o prioritizare maximal rațională.

Eurobondul este un tip special de obligațiuni emise într-o monedă diferită de moneda țării sau de piața în care este emisă obligațiunea. Datorită acestei caracteristici valutare externe, aceste tipuri de obligațiuni sunt cunoscute și ca obligațiuni externe.

Comunicăm