Una dintre cele mai bogate țări din lume taie beneficiile bugetarilor şi creşte TVA-ul – Cronica zilei

Arabia Saudită a decis să tripleze TVA-ul şi să suspende anumite beneficii pentru angajaţii de la stat, întrucât Regatul Saudit se confruntă cu o situaţie financiară precară, generată de piaţa petrolului, unde preţurile şi cererea s-au prăbuşit, conform unui anunţ oficial citat de Reuters.

Reducerile istorice de producţie stabilite de Arabia Saudită şi de ceilalţi producători ai lumii nu au sprijinit prea mult o revenire a preţurilor, întrucât colapsul preţurilor a dus la un război al cotei de piaţă între arabi şi ruşi, anunță zf.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cel mai mare exportator de petrol din lume a fost afectat şi de restricţiile impuse pentru a opri răspândirea virusului – care ar putea întârzia planurile de reformă economică ale Prinţului Coroanei Mohammed bin Salman.

„Bonificaţia primită de angajaţii statului va fi suspendată începând cu data de 1 iunie, iar TVA-ul va creşte la 15% de la 5% începând cu data de 1 iulie. Aceste măsuri sunt dureroase dar necesare pentru a menţine stabilitate financiară şi economică pe termen mediu şi lung şi pentru a combate criza fără precedent, fiind cât mai puţin afectaţi”, a anunţat Mohammed al-Jadaan, ministrul Finanţelor, într-o declaraţie citată de agenţia de presă a statului.


 • Guvernul norvegian le cere cetăţenilor să-şi petreacă vacanţele în ţară. Norvegia a anunţat vineri menţinerea până la sfârşitul lui august a recomandării sale oficiale de a nu călători în străinătate şi a făcut apel la cetăţenii săi să-şi planifice vacanţele în ţară, relatează AFP. “Pentru cei care doresc cea mai mare predictibilitate posibilă, recomandarea este de a plănui vacanţele în Norvegia”, a declarat prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg, în cadrul unei conferinţe de presă. “Profitaţi de aceste vacanţe pentru a descoperi încă şi mai mult această destinaţie fantastică care este Norvegia”, a adăugat ea. Ţara scandinavă, care recomandă, de pe 14 martie, evitarea tuturor călătoriilor “neesenţiale” în străinătate, a extins această recomandare până la 20 august.

 • Hotelurile din Antalya, celebra staţiune turcească de la ţărmul Mării Mediterane, au început pregătirile pentru debutul sezonului estival 2020 prin adaptarea unităţilor de cazare la o serie de măsuri suplimentare de sănătate şi igienă împotriva noului coronavirus, a anunţat vineri agenţia de presă Anadolu, citată de Reuters. Autoritățile turce lucrează la un plan ce vizează atragerea fluxurilor de turişti începând cu sfârşitul lunii mai, după sărbătoarea Eid al-Fitr, ce marchează pentru credincioşii musulmani sfârşitul Ramadanului. Turcia a început să relaxeze restricţiile luni, iar magazinele, mallurile şi frizeriile şi-au reluat activitatea după o pauză de aproape două luni. Această relaxare face parte dintr-un plan al Guvernului de la Ankara ce vizează revenirea ţării la „noua normalitate” până în luna iulie .

Prim-ministrul Chicu a participat la evenimentul de încheiere a misiunii medicilor români, care a durat 14 zile. Echipa de specialiști din România și-a desfășurat activitatea în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. „Misiunea dumneavoastră e mai mult decât un sprijin. E un semnal că Republica Moldova are prieteni și că noi, moldovenii, avem frați și surori care vor să ne ajute”, a declarat Ion Chicu. „Vă mulțumim pentru munca făcută în aceste 14 zile, pentru energia și devotamentul dumneavoastră și pentru exemplele bune de omenie și bunăvoință. Lăsați în urmă vieți salvate și prietenii legate – sper că numărul prieteniilor de pe ambele maluri ale Prutului va crește intens în perioada următoare și veți avea multe motive să mai reveniți în Moldova”, a spus prim-ministrul.


 • Germania: Influenta Curte Constituţională şi-a schimbat preşedintele. Fostul deputat conservator şi avocat Stephan Harbarth a fost ales vineri preşedinte al puternicei Curţi Constituţionale germane (BVG, Bundesverfassungsgericht), la scurt timp după o decizie controversată a acestei instanţe care a cenzurat parţial programele de asistenţă ale Băncii Centrale Europene (BCE), provocând o criză instituţională în Europa, relatează AFP. Harbarth (48 de ani), vicepreşedinte din 2018 al instanţei supreme germane cu sediul în Karlsruhe, a fost confirmat în noul post de camera superioară a parlamentului german, Bundesrat. Predecesorul său, Andreas Vosskuhle, şi-a încheiat mandatul de 12 ani la 6 mai, la o zi după decizia BVG de a cere BCE să justifice, în decurs de trei luni, dacă achiziţiile sale de obligaţiuni sunt în conformitate cu mandatul

 • Autorităţile turce au arestat alţi cinci primari prokurzi. Autorităţile turce au arestat vineri alţi cinci primari prokurzi, pe care îi acuză că ar avea legături cu gherila Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat Ministerul de Interne turc, informează AFP. Primarii oraşelor Siirt, Igdir şi altor trei oraşe mici din estul şi din sud-estul majoritar kurd al Turciei au fost plasaţi în arest la domiciliu, a precizat ministerul într-un comunicat. Edilii au fost de asemenea “suspendaţi temporar din funcţiile lor” şi înlocuiţi cu administratori desemnaţi de guvern, a adăugat Ministerul de Interne al Turciei.

 • China consideră relaţiile bune cu SUA în interesul ambelor părţi. Ministerul de Externe de la Beijing a apreciat vineri că relaţiile bilaterale stabile între China şi SUA sunt în interesul ambelor ţări, transmite Reuters. Diplomaţia chineză a reacţionat astfel la comentariile preşedintelui american Donald Trump, care nu a exclus ruperea legăturilor ţării sale cu a doua economie a lumii. La întâlnirea zilnică cu presa, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijan, a declarat că Statele Unite trebuie totuşi să coopereze cu China pentru a realiza relaţii stabile. Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat rapid în ultimele luni, când Trump şi alţi oficiali americani de rang înalt au criticat tot mai mult China pentru modul în care a tratat epidemia de coronavirus şi au ameninţat cu diverse măsuri punitive.

 • Bulgaria intenţionează să reducă mai repede cota de TVA pentru restaurante şi servicii de catering. Coaliţia guvernamentală de centru-dreapta la putere în Bulgaria a propus vineri reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante şi servicii de catering până la 9%, de la 20%, începând din luna iulie a acestui an, în ideea de a a ajuta industria ospitalităţii să îşi revină după pandemia de coronavirus, transmite Reuters. Cota redusă de TVA, care va fi valabilă până la finele anului 2021, este văzută ca o măsură temporară de sprijin, potrivit unui proiect normativ depus în Parlament, conform căruia pierderile la bugetul statului sunt estimate la 255 milioane de leva (141 milioane de dolari). Reducerea nu va afecta şi băuturile alcoolice vândute în restaurante şi de serviciile de catering, care vor fi supuse în continuare unei cote de TVA de 20%. (interesant)

 • Polonia şi Rusia vor pune capăt acordului privind tranzitul gazelor naturale. Un acord privind tranzitul gazelor naturale între Rusia şi Polonia care expiră la finele acestei luni nu va fi reînnoit, a anunţat vineri grupul rus Gazprom, în condiţiile în care Varşovia îşi pune legislaţia în acord cu regulile Uniunii Europene şi pune capăt mai multor decenii de dependenţă de gazele ruseşti, transmite Reuters. Tensiunile dintre Moscova şi Varşovia cu privire la importurile de gaze naturale fac parte dintr-o dispută politică mai amplă între Rusia şi Occident, care a început în 2014, odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia

 • Germania refuză să acorde conductei Nord Stream 2 o derogare de la Directiva UE privind gazele naturale.  Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur) a refuzat vineri să acorde o derogare de la Directiva UE privind gazele naturale pentru operatorii gazoductului Nord Stream 2, dând o nouă lovitură acestui proiect ce vizează transportul gazelor naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, transmite Reuters. Proiectul Nord Stream 2, derulat de un consorţiu condus de grupul rus Gazprom, este deja în întârziere şi se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului precum şi a Ucrainei şi Poloniei, ţări prin care trece în prezent gazul natural rusesc în drumul spre consumatorii din Europa Occidentală

 • Eurostat: Numărul angajaţilor a scăzut în primul trimestru din 2020 cu 0,2% în UE. Numărul angajaţilor a scăzut cu 0,2% în cele 27 de state membre ale UE şi în zona euro în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Este primul declin din trimestrul doi din 2013 pentru zona euro şi din primul trimestru din 2013 pentru UE. În trimestrul patru din 2019, numărul angajaţilor a crescut cu 0,3%, atât în UE, cât şi în zona euro. În ritm anual, în primul trimestru din 2020 comparativ cu perioada similară din 2019, numărul angajaţilor a crescut cu 0,3% în zona euro şi în Uniunea Europeană. Sunt cele mai lente ritmuri de creştere din primul trimestru din 2014 pentru zona euro şi din trimestrul patru din 2013 pentru UE.

 • China îndeamnă SUA la cooperare în lupta împotriva pandemiei covid-19 după ce Trump ameninţă cu întreruperea relaţiilor americano-chineze şi ruperea acordurilor comerciale. China a îndemnat vineri la o consolidare a cooperării cu Statele Unite în lupta împotriva pandemiei covid-19, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu ”întreruperea oricărei relaţii” cu Beijingul, s-a declarat ”foarte dezamăgit” de incapacitatea Chinei de de a gestiona pandemia noului coronavirus şi a ameninţat cu suspendarea diverselor acorduri comerciale între cei doi giganţi mondiali, relatează AFP

 • Italienii urmează să circule liber în întreaga ţară începând de la 3 iunie, prevede un plan al Guvernului, dezvăluie Reuters. Italia urmează să relaxeze şi mai mult măsurile vizând oprirea rărândirii noului coronavirus şi să permită libera circulaţie în întreaga peninsulă – începând de la 3 iunie -, potrivit unui proiect al Guvernului, relatează Reuters, care precizează că a consultat documentul. Deplasările între regiuni urmează să fie autorizate – începând de la 18 mai -, potrivit acestui plan, care ar putea însă fi modificat. Italia a lansat prima fază a ieşirii din izolare şi permite – de la 4 mai – unui număr de aproximativ 4,5 milioane de salariaţi să se ducă la muncă, iar familiilor să se reunească.

Argumentele premierului Chicu privind anularea examenelor de absolvire.  Decizia Guvernului Republicii Moldova de a anula examenele de absolvire a ciclului gimnazial și liceal a fost una dintre cele mai dificile decizii luate pe timp de stare de urgență. Declarația aparține șefului cabinetului de miniștri Ion Chicu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, notează IPN. „Am discutat în trei sau patru runde cu colegii mei, cu domnul ministru Șarov și cu alți specialiști din domeniu. Eu personal eram adeptul organizării cu orice preț a acestui examen, dar nu pot să contra-argumentez când mi se spune că nu este posibil să garantăm 100%  securitatea elevilor, tinerilor care susțin examenul, am în vedere securitatea sanitară, de sănătate. Aceasta este argumentul cel mai principal”, a declarat premierul


 • Zone economice speciale şi arestări: noile tactici de distrugere a opoziţiei ale lui Viktor Orban. Guvernul ungar a depus un proiect de lege ce permite crearea de zone economice speciale cu investiţii de peste 5 miliarde de forinţi (14 milioane de euro), de la 100 miliarde de forinţi în prezent, ceea ce ar priva de bani pentru buget primării controlate de opoziţie, scrie Intellinews. Desemnarea de zone economice speciale va ajuta la relansarea economiei, păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, se arată în proiect. Totuşi, criticii se tem că noile reglementări vor permite organismelor politice care susţin partidul de guvernământ Fidesz să aloce resurse pe baza afilierii politice. Luna trecută, guvernul a desemnat fabrica de baterii a Samsung din God, în apropiere de Budapesta, drept prima zonă economică specială a ţării printr-un decret făcut posibil în urma acordării de puteri suplimentare guvernului şi premierului Viktor Orban la sfârşitul lunii martie

 • Parlamentul European, poziție dură față de Ungaria: cere sancțiuni pentru guvernul Viktor Orban și suspendarea plăților. Democrația și drepturile fundamentale sunt amenințate în Ungaria, afirmă majoritatea europarlamentarilor, care au cerut joi Comisiei Europene și Consiliului UE să ia măsuri rapide pentru a protejeza cetățenii maghiari și statul de drept, potrivit unui comunicat de presă. https://bit.ly/2AnhMsP

 • Ungaria: Viktor Orban consideră ”nedreaptă” decizia Curţii Supreme în cazul privind segregarea elevilor romi. Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că decizia Curţii Supreme prin care se acordă despăgubiri copiilor din minoritatea romă care au fost puşi în clase separate la şcoală este nedreaptă şi a pledat pentru schimbarea legii pentru a preveni astfel de hotărâri în viitor, relatează Reuters. Orban, care a preluat treptat controlul asupra multor aspecte ale vieţii în Ungaria, a sugerat la începutul anului că statul ar trebui să nu se supună niciunei decizii de a plăti compensaţii romilor şi că în schimb ar trebui să îi educe, ceea ce a declanşat proteste la Budapesta. Cazul are în centru o şcoală elementară din Gyongyospata, o localitate din estul ţării care a fost un punct fierbinte ale tensiunilor etnice. Curtea Supremă a stabilit marţi că şcoala le-a oferit o educaţie inferioară celor circa 60 de copii romi după ce i-a segregat la parterul unităţii de învăţământ. https://bit.ly/2AwXjSC

 • O companie germană vrea să deschidă o fabrică de componente auto în Priboj, Serbia. O companie germană a început lucrările de construire a unei fabrici de componente auto în Priboj, Serbia, care, în momentul finalizării, va avea aproximativ 400 de angajaţi, relatează Serbian Monitor. „Este prima fabrică nouă în oraşul nostru după 40 de ani. Investitorul este o companie germană, iar 400 de persoane ar urma să fie angajate, ceea ce este foarte important pentru Priboj“, a declarat preşedintele municipalităţii Priboj, Lazar Ryovic.

 • Germania vrea călătorii fără restricţii în UE până la mijlocul lunii iunie. „Obiectivul clar este că ne dorim călătorii fără restricţii în Europa din nou până la mijlocul lunii iunie“, a anunţat ministrul german al afacerilor interne Horst Seehofer, în condiţiile în care Germania s-a angajat să relaxeze măsurile de trecere a graniţelor cu Austria, Danemarca, Franţa, Luxemburg, deşi cu „verificări neplănuite“, notează EUObserver. Călătoriile libere până la mijlocul lunii iunie sunt posibile dacă ratele de infectare rămân „favorabile“ şi dacă „disciplina publică privind măsurile de igienă este menţinută“, a adăugat Seehofer.

 • Serbia vrea să construiască un drum de mare viteză către România cu 800 milioane de euro. Serbia intenţionează să investească 800 milioane de euro în construirea unui drum de mare viteză care să lege Sombor, din nordul ţării, de graniţa cu România, a anunţat ministrul sârb al infrastructurii Zorana Mihajlovic, scrie Seenews. Serbia va începe construirea de autostrăzi cu o lungime totală de 400 km pe termen scurt, urmând să aibă cea mai lungă reţea de autostrăzi din sud-estul Europei până la sfârşitul anului 2025, potrivit lui Mihajlovic.

 • Lituania îşi deschide infrastructura feroviară pentru PKP Cargo din Polonia. Compania poloneză PKP Cargo va putea transporta mărfuri în Lituania în linie cu un acord încheiat cu compania de stat de căi ferate Lietuvos Gelezinkeliai (LG) săptămâna trecută, potrivit Baltic Course. LG spune că acordul deschide infrastructura feroviară a Lituaniei pentru cel mai mare operator de transport feroviar de mărfuri din Polonia, însă livrările pe anumite segmente trebuie negociate separat.

 • Un nou gazoduct va diminua nevoia Poloniei de gaze ruseşti. Un nou gazoduct din Danemarca va spori securitatea energetică a Poloniei şi va pune capăt dependenţei acestei ţări de Rusia în ceea ce priveşte gazele, privând în acelaşi timp Rusia de un instrument de presiune, a anunţat Piotr Naimski, responsabil al guvernului polonez pentru infrastructură energetică strategică, potrivit Polskie Radio. Noul gazoduct Baltic Pipe, aşteptat a fi finalizat până în toamna anului 2022, va permite Poloniei „să-şi diversifice complet sursele şi rutele de furnizori de gaze natural“, a adăugat oficialul polonez.

 • Serbia îi cheamă pe turiştii chinezi pentru a-i salva vara turistică. În condiţiile în care Europa încearcă să-şi salveze vacanţele de vară după devastarea economică suferită în urma pandemiei, o ţară curtează turişti de la 7.000 km depărtare, scrie Bloomberg. Serbia lansează la acest final de săptămână o campanie ce-i va lua în vizor pe turiştii din China. Ţara est-europeană foloseşte o platformă lansată de Alibaba pentru a se lăuda în faţa acestora cu mănăstirile sale, staţiunile montane şi viaţa de noapte activă din capitala Belgrad. Obstacolele nu lipsesc. Serbia a menţinut unele măsuri de carantină, iar zborurile directe între cele două ţări lipsesc. În plus, turismul a generat doar 1,4 miliarde de euro pentru Serbia în 2009, 3% din PIB, turiştii care vizitează estul continentului optând de obicei pentru Praga sau Budapesta, capitale mai pitoreşti

 • Slovenia anunță că a învins epidemia de coronavirus. Guvernul sloven a anunțat, joi seara, sfârșitul epidemiei de coronavirus în țară, o premieră în cadrul Uniunii Europene, după ce au confirmat mai puțin de șapte noi cazuri zilnice în ultimele două săptămâni, relatează Reuters. Călătorii care sosesc în Slovenia din alte țări membre ale blocului comunitar nu vor mai trebui să stea în izolare pentru cel puțin șapte zile, așa cum era regula de la începutul lunii aprilie, a anunțat Guvernul într-un comunicat. Țară cu două milioane de locuitori, Slovenia a raportat până acum 1464 de cazuri de coronavirus și 103 decese cauzate de epidemie. „Slovenia a domesticit epidemia în ultimele două luni (…) Astăzi, Slovenia are cea mai bună imagine epidemiologică din Europa”, a declarat premierul Janez Jansa în Parlament. https://bit.ly/363OfQB

 • Zborurile către Italia, Spania, Franța, Marea Britanie sau SUA rămân suspendate încă 14 zile. Zborurile spre sau dinspre Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Spania, SUA sau Turcia rămân suspendate încă 14 zile, conform hotărârii luate joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care impune starea de alertă în România. În schimb, zborurile de transport marfă, cele de intervenție sau transporturile umanitare nu intră sub interdicție. De asemenea, rămâne suspendat transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie, cu anumite excepții.  https://bit.ly/363icR1

 • Şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului demisionează într-un moment crucial pentru economia mondială. Roberto Azevedo, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a confirmat că va renunţa la funcţie cu un an mai devreme de încheierea mandatului său, în 2021, într-un moment în care OMC se confruntă cu impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi cu criticile preşedintelui SUA, Donald Trump, transmit BBC şi Reuters. Demisia şefului OMC vine într-un moment crucial pentru economia mondială, când comerţul global suferă un declin accentuat, iar lumea se îndreaptă spre cea mai severă scădere a activităţii economice de la Marea Depresiune. Brazilianul, în vârstă de 62 de ani, este din 2013 şeful instituţiei cu sediul la Geneva. https://bit.ly/2Z64Zpd
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica