Economia Suediei nu va beneficia de pe urma politicilor privind restricţiile impuse

Chiar dacă Suedia a ales să evite să impună restricţii populaţiei şi a decis să menţină barurile şi restaurantele deschise, analiştii spun că este puţin probabil ca economia naţională să aibă de câştigat de pe urma acestei decizii, scrie Financial Times.

“Este prea devreme să spunem că ne-am descurca mai bine decât alţii”, a declarat pentru Financial Times Christina Nyman, fostă angajată a Riksbank, banca naţională a Suediei. „Într-un final, credem că Suedia va ajunge mai mult sau mai puţin în aceeaşi situaţie ca restul ţărilor”, continuă economista.

David Oxley, un economist principal la Capital Economics, a declarat că „activitatea economică din Suedia este sumbră, poate nu la fel de sumbră ca în alte părţi, dar este în continuare într-o scădere fără precedent”.

„Modelul suedez” a dus la cele mai mari rate de mortalitate din lume

Primele cifre privind produsul intern brut al Suediei în primul trimestru al anului 2020, publicat săptămâna aceasta, sugerează că cel puţin în martie ţara a avut performanţe mai bune decât o mare parte a statelor UE şi a înregistrat o scădere de doar 0,3 la sută, comparativ cu 3,8%, cât este media zonei euro.

Dar economiştii susţin că Suedia nu o va ţine mult în acest ritm şi în curând va ajunge să sufere la fel ca celelalte state din UE. Comisia Europeană prevede că PIB-ul Suediei va scădea cu 6,1% în acest an. Suedia a raportat peste 3.500 de decese cauzate de Covid019, un procent mult mai mare decât ţările vecine precum Norvegia, Finlanda sau Danemarca.

Epidemiologul principal al Suediei, Anders Tegnell, a declarat săptămâna trecută că nu a anticipat o rată de deces atât de mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *