Economia Suediei nu va beneficia de pe urma politicilor privind restricţiile impuse

Chiar dacă Suedia a ales să evite să impună restricţii populaţiei şi a decis să menţină barurile şi restaurantele deschise, analiştii spun că este puţin probabil ca economia naţională să aibă de câştigat de pe urma acestei decizii, scrie Financial Times.

“Este prea devreme să spunem că ne-am descurca mai bine decât alţii”, a declarat pentru Financial Times Christina Nyman, fostă angajată a Riksbank, banca naţională a Suediei. „Într-un final, credem că Suedia va ajunge mai mult sau mai puţin în aceeaşi situaţie ca restul ţărilor”, continuă economista.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

David Oxley, un economist principal la Capital Economics, a declarat că „activitatea economică din Suedia este sumbră, poate nu la fel de sumbră ca în alte părţi, dar este în continuare într-o scădere fără precedent”.

„Modelul suedez” a dus la cele mai mari rate de mortalitate din lume

Primele cifre privind produsul intern brut al Suediei în primul trimestru al anului 2020, publicat săptămâna aceasta, sugerează că cel puţin în martie ţara a avut performanţe mai bune decât o mare parte a statelor UE şi a înregistrat o scădere de doar 0,3 la sută, comparativ cu 3,8%, cât este media zonei euro.

Dar economiştii susţin că Suedia nu o va ţine mult în acest ritm şi în curând va ajunge să sufere la fel ca celelalte state din UE. Comisia Europeană prevede că PIB-ul Suediei va scădea cu 6,1% în acest an. Suedia a raportat peste 3.500 de decese cauzate de Covid019, un procent mult mai mare decât ţările vecine precum Norvegia, Finlanda sau Danemarca.

Epidemiologul principal al Suediei, Anders Tegnell, a declarat săptămâna trecută că nu a anticipat o rată de deces atât de mare.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica