Premierului neozeelandez i-a fost refuzat accesul într-o cafenea – Cronica zilei

Jacinda Ardern şi un grup de prieteni s-au dus la o cafenea din Wellington, dar le-a fost refuzat accesul deoarece cafeneaua atinsese deja numărul maxim de clienţi permis conform noilor reglementări.

“Trebuie să-mi asum responsabilitatea, nu m-am organizat şi nu am făcut nicio rezervare nicăieri”, a scris pe Twitter Clarke Gayford ca răspuns la remarca unui alt consumator care remarcase că aceşti clienţi VIP au fost respinşi.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Astfel, nimeni nu este scutit de la respectarea măsurile impuse pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus în Noua Zeelandă, nici măcar premierul ţării, Jacinda Ardern, căreia i s-a refuzat accesul într-o cafenea din capitală ca urmare a regulilor de distanţare socială pe care Jacinda Ardern însăşi le-a adoptat, informează Agerpres.

Noua Zeelandă a început să ridice restricţiile impuse pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Joi, cafenelele au primit autorizaţia de a fi redeschise, dar cu respectarea păstrării distanţei între clienţi, care sunt obligaţi să stea la mese.

Un client, care a observat că premierul Jacinda Ardern nu a putut intra în cafenea, a declarat pentru Stuff Media că un angajat a fost “nevoit să îi comunice, jenat, că locul era plin, că nu aveau mese libere şi ei au plecat”.

Din fericire pentru premier şi prietenii săi, la scurt timp câţiva clienţi au părăsit localul, iar personalul cafenelei a alergat după ei pe stradă pentru a-i invita înapoi.

“A fost foarte drăguţ să alerge după noi pe stradă când s-a eliberat un loc. Un serviciu A +”, a scris pe Twitter logodnicul premierului neozeelandez.


 • UNIMEDIA – Să ne așteptăm la un focar de infecție? Cât de aglomerată este o piață în perioada pandemică Unii cu măștile doar pe gură, iar alții cu măștile puse sub bărbie. Sute de oameni au venit la o piața din raionul Hâncești la 35 de km de Chișinău, pentru ca să cumpere produse. Condiții de igienă și dezinfecție nu există, iar distanța socială se află doar în dicționarul explicativ al limbii române, dar nu și în practică.
 • Zeci de veterani au protestat si au cerut demisia primelor persoane in stat. Manifestantii spun ca guvernarea isi bate joc de oameni si au scandat in fata Guvernului, a Presedintiei si Parlamentului Poliția s-a autosesizat în urma protestului organizat de veterani în PMAN: Participanții riscă amenzi de până la 25 de mii de lei. Responsabilii din cadrul Poliției susțin că s-au autosesizat duminică, 17 mai, în urma protestului organizat de veterani în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit oamenilor legii, participanții au încălcat punctul 22 din Hotârârea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care prevede „interzicerea manifestațiilor cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane”. În aceste condiții, participanții la acțiunea de protest de duminică riscă amenzi de până la 25 de mii de lei . Primăria municipiului Chișinău reamintește că, în legătură cu situația epidemiologică și a recomandărilor Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 6 din 26 martie 2020, întrunirile în masă a persoanelor constituie unul din factorii care contribuie la răspândirea infecției de coronavirus, iar acțiunile întreprinse de autorități, în vederea menținerii situației, devin ineficiente, în contextul în care sunt suportate cheltuieli pentru combaterea COVID-19

 • Nelu Tătaru: O relaxare neînţeleasă/ Următoarele 14 zile sunt cele care vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu/ Pericolul real este să avem o reluare a transmiterii comunitare/ Se poate ajunge la reintroducerea stării de urgenţă Nelu Tătaru: O relaxare neînţeleasă/ Următoarele 14 zile sunt cele care vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu/ Pericolul real este să avem o reluare a transmiterii comunitare/ Se poate ajunge la reintroducerea stării de urgenţă. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, duminică, la Antena 3, că în primele două zile de stare de alertă i s-a părut că o parte a populaţiei şi a agenţilor economici nu au înţeles corect ce trebuie să facă şi se comportă ca şi când s-a revenit la normalitate, ceea ce nu este cazul. Tătaru anunţă că următoarele 14 zile sunt cele care vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu, putându-se ajunge la reintroducerea unor restricţii şi chiar la starea de urgenţă. De asemenea, ministrul a precizat că se reuneşte Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a evalua situaţia din primele două zile.

 • Qatar: Pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru nepurtarea măştii. Qatar a început, duminică, să aplice cele mai dure sancţiuni din lume în cazul persoanelor care nu poartă mască în public, pedepsele putând să fie de pânnă la trei ani de închisoare, în tentativa de a împiedica propagarea coronavirusului, informează AFP. Guvernul a declarat obligatorie purtarea măştii în public şi a precizat că decizia este valabilă de duminică, până la noi ordine. Pedepsele pentru nepurtarea măştii pot fi de până la trei ani de închisoare şi 200.000 de riali (50.900 de euro) amendă. Oamenii care se află singuri în maşina proprie nu sunt obligaţi să poarte mască, dar poliţiştii au oprit vehiculele pentru a-i informa pe şoferi cu privire la intrarea în vigoare a măsurii. În Qatar s-au înregistrat până acum 32.604 cazuri de infectare cu coronavirus. Au murit 15 oameni. Purtarea măştii este obligatorie în aproximativ 50 de ţări.

 • Preşedintele afgan Ghani şi rivalul său Abdullah au semnat un acord de împărţire a puterii. Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi rivalul său Abdullah Abdullah au semnat un acord de împărţire a puterii pentru a pune capăt impasului politic de mai multe luni, care a împiedicat progresul spre pace, potrivit Reuters

 • Iranul neagă înţelegeri cu Rusia privind răsturnarea de la putere a preşedintelui sirian (Xinhua) Consilierul pentru afaceri internaţionale al preşedintelui parlamentului iranian a dezminţit duminică informaţiile despre aşa-zisa existenţă a unui acord între Iran şi Rusia privind înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, informează Xinhua. “Preşedintele Bashar al-Assad este preşedintele legitim al Siriei şi marele conducător al luptei împotriva terorismului Takfiri (musulmani impuri) în lumea arabă”, menţionează Hossein Amir-Abdollahian într-o postare pe Twitter

 • Mii de germani au ieşit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters. Proteste au avut loc în special la Berlin şi în landul care înconjoară capitala, Brandenburg. Pe social media, protestatarii sunt ironizaţi cu termenul “covidiots”, considerându-se că există riscul ca aceştia să cauzeze un nou val de infectări care ar duce la înăsprirea măsurilor. Cei mai mulţi protestatari sunt coordonaţi de unele grupuri noi. Presa din Germania a insinuat că în spatele campaniei de dezinformare care îi incită pe protestatari s-ar afla Rusia. Angela Merkel a acceptat, săptămâna trecută, cedând presiunilor unor premieri regionali, redeschiderea graduală a şcolilor, magazinelor şi restaurantelor, dar şi reluarea competiţiilor de fotbal. Însă Merkel a avertizat în mod repetat în privinţa unui nou val de infectări.

 • Premierul Ludovic Orban a declarat, sambata, ca intentia autoritatilor este de a “permite” sezonul turistic estival, in conditii foarte bine reglementate. “In ceea ce priveste sezonul estival, probabil dupa data de 1 iunie vom reglementa acest sector. Intentia noastra este, in masura in care nu exista o raspandire mai larga, un numar mai mare de cazuri de infectare, intentia noastra este, in conditii foarte bine reglementate, sa permitem sezonul turistic estival”, a explicat Ludovic Orban

 • Italia a anunțat când va permite călătoriile fără restricţii către celelalte ţări din UE. Guvernul Italiei a aprobat vineri noaptea un decret care va permite călătoriile către şi dinspre alte ţări membre ale Uniunii Europene începând cu data de 3 iunie, transmite Agerpres. Decretul a fost propus de către premierul Giuseppe Conte şi ministrul sănătăţii Roberto Speranza. Tot din 3 iunie, guvernul de la Roma va permite deplasările în mod liber în interiorul Italiei. Deşi unele regiuni au dorit o revenire mai rapidă la regimul normal, premierul Conte a insistat pe o ridicare progresivă a restricţiilor pentru a preveni un al doilea val de infectări cu noul coronavirus

 • Austria își va redeschide frontierele estice în 15 iunie. Austria a anunțat deja că vor fi ridicate controalele instaurate pentru a limita răspândirea noului coronavirus, începând de la aceeași dată, de la frontierele cu Germania, Elveția și Liechtenstein. Vor fi menținute restricțiile de la frontiera cu Italia, una dintre țările cele mai afectate de epidemie. „Scopul nostru este să avem mai multă libertate și cât mai puține restricții posibile”, au declarat miniștrii Afacerilor Interne, de Externe și Afaceri Europene, într-un comunicat comun.

 • Proteste fata de restrictii in mai multe tari din Europa. S-a lasat cu gaze lacrimogene si cu arestari in Varsovia si in Londra Politia poloneza a oprit sambata o manifestatie antiguvernamentala in capitala Varsovia, unde manifestantii au denuntat “incalcarea drepturilor si libertatilor civice”, dar si masurile de sustinere a economiei, considerate insuficiente in vremea pandemiei, relateaza AFP. Un important dispozitiv de politie a recurs la gaze lacrimogene impotriva celor cateva sute de protestatari si a operat arestari. Purtatorul de cuvant al politiei din Varsovia, Sylwester Marczak, a explicat ca a fost o “reuniune ilegala” in conditii de pandemie.

 • Obama a criticat sâmbătă indirect, într-una din rarele sale intervenţii publice de la începutul pandemiei de COVID-19, modul în care aceasta a fost gestionată de succesorul său Donald Trump, relatează AFP şi DPA. ‘Înainte de orice altceva, această pandemie a pus capăt pe deplin, în sfârşit, ideii că atât de mulţi dintre responsabilii noştri ştiu ce fac’ a afirmat Obama. ‘Mulţi dintre ei nici măcar nu încearcă să se prefacă că sunt responsabili’, a continuat el. Într-un al doilea mesaj sâmbătă, către absolvenţi de liceu, Obama le-a transmis acestora că pandemia înseamnă că ei vor trebui să se maturizeze mai rapid decât alte generaţii, îndemnându-i să facă ‘ceea ce credeţi că este corect’. ‘A face ceea ce te face să te simţi bine, ceea ce este confortabil, ceea ce este uşor, este ceea ce gândesc copiii mici’, a spus el. ‘Din nefericire, mulţi dintre aşa-numiţii adulţi, inclusiv unii cu titluri şi funcţii importante, încă gândesc aşa, şi acesta este motivul pentru care lucrurile sunt atât de date peste cap acum’, a adăugat el. https://bit.ly/3dQWkLb

 • Al doilea val de infecţii cu coronavirus, improbabil în Danemarca – una dintre primele ţări care au impus restricţiile de circulaţie. Numărul cazurilor cu coronavirus a crescut în Germania pe măsură ce restricţiile de circulaţie au fost ridicate, stârnind frici în legătură cu un al doilea val de infecţii odată ce ţările încep să relaxeze măsurile de distanţare socială, scrie BBC. Danemarca a fost una dintre primele ţări europene care au adoptat măsurile impuse de starea de carantină şi a fost una dintre primele state care au renunţat la restricţii. Elevii din şcoala primară s-au reîntors la şcoală de pe 15 aprilie, saloanele de coafură fiind deschise a doua zi. https://bit.ly/2LG2fGR

 • Portugalia şi Spania: Aceeaşi peninsulă, două efecte total diferite ale coronavirusului. Spania, cu cele mai multe cazuri de coronavirus din Europa şi o serie de măsuri de distanţare încă în picioare, se uită la Portugalia cu o combinaţie de invidie şi perplexitate. Portugalia are puţin peste 1.000 de decese raportate la o populaţie de 10,2 milioane de locuitori, în timp ce Spania are 27.000 de morţi la o populaţie de 47 de milioane, potrivit El País. Care este secretul Portugaliei? Experţii din ambele părţi ale graniţei scot în evidenţă câţiva factori, inclusiv numărul mai mic de călătorii între Italia şi Portugalia comparativ cu numărul de călătorii între Italia şi Spania. Însă deasupra tuturor aspectelor, Portugalia a acţionat mai rapid. După ce a fost martora evenimentelor din Italia şi Spania, autorităţile portugheze au declarat stare de urgenţă când ţara avea doar 100 de cazuri cu coronavirus şi niciun deces. În Spania, aceeaşi decizie a fost luată când s-au înregistrat 4.209 cazuri şi 120 de morţi. https://bit.ly/3bDgWp0

 • Numărul americanilor morţi din cauza virusului a depăşit numărul de decese cauzate de războaiele din Vietnam, Afghanistan şi Irak la un loc. Pe măsură ce planeta face eforturi masive de diminuare a crizei generate de coronavirus, este important să ne concentrăm asupra începutului pandemiei. Preşedintele Trump a luat măsuri de controlare a numărului de infecţii încă de pe 31 ianuarie, când a fost interzis accesul în ţară pentru străinii care vizitaseră recent Republica Populară Chineză. Însă au durat şase săptămâni până să interzică călătoriile din Europa, celălalt epicentru al epidemiei, scrie BBC. „Va dispărea. Într-o zi, ca un miracol, va dispărea”, spunea preşedintele american la începutul anului. Între timp, virusul s-a răspândit într-o perioadă scurtă pe întreg teritoriul Statelor Unite

 • Brazilia a depasit Spania si Italia la numarul de cazuri de COVID-19, fiind pe locul al patrulea in lume. Mai exact, tara a raportat pana acum 233.142 de imbolnaviri cu noul coronavirus, transmite CNBC. In ultimele 24 de ore, Brazilia a avut 14.919 de cazuri noi. Astfel, se afla pe locul al patrulea in lume, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins, fiind depasita doar de SUA, Rusia si Marea Britanie.

 • Cum a remodelat coronavirusul Europa. Sase tendinte negative. Cotidianul britanic The Guardian a facut o analiza ampla a modului in care Europa a fost “remodelata” de criza COVID-19, existand in aceasta perioada sase tendinte negative. “Suntem inca in primele capitole ale povestii COVID-19 si este prea curand sa ne dam seama de impactul complet al pandemiei. Dar se pot observa sase tendinte negative pentru Europa. – Deglobalizarea, Politica “tara pe primul loc”, Granite mai solide, Politicile verzi, Tensiuni Est-Vest, Tensiuni Nord-Sud. 
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica