Chicu: Cele mai afectate sectoare sunt horeca, turismul intern și exporturile

Deja acum putem vedea o diferenţiere a impactului pe sectoare. Nu toate sectoarele vor fi afectate în egală măsură. Primul e sectorul serviciilor Horeca, turismul intern, exporturile pot fi foarte mult afectate. Şi fiindca avem şi năpasta care se numeşte secetă, şi sectorul agrar va fi afectat, şi, respectiv, industria prelucrătoare. Ceea ce cer agenţii economici este accesul la lichidităţi. Ceea ce putem face este să le ajutăm, să le compensăm dobânda la credit. Noi oferim în acest an acel milliard prin programul de rambursare a TVA”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă prim-ministrul Ion Chicu.

Numărul total de cazuri active de infectare şi evoluţia acestora argumentează că situaţia privind combaterea pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova este ţinută sub control. Oricum, pericolul de contaminare este mare, de aceea, autorităţile menţin unele restricţii. Asta a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă prim-ministrul Ion Chicu, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Numărul cazurilor active şi evoluţia acestor cazuri este gestionată de către sistemul medical. Noi nu mai avem riscul ce îl aveam la începutul lunii aprilie. Venim în continuare cu aceste măsuri de relaxare. Dacă după 1 iunie vom deschide pieţele din Chişinău şi Bălţi şi vom deschide Horeca, o să vedeţi că peste zece zile va fi iar o creştere de cazuri”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit premierului, indiferent de situaţia creată, autorităţile statului vor asigura cetăţenii cu salarii şi pensii, dar marea preocupare trebuie să fie sănătatea oamenilor. În rest, precizează Ion Chicu, Guvernul va avea grijă să identifice surse pentru acoperirea deficitului bugetar.

Statul în primul rând va avea ca prioritate acoperirea acestor cheltuieli sociale. Noi nu putem să lăsăm 700 mii de oameni, care sunt pensionari, fără pâine şi apă. Bineînţeles, nici salariile la profesori şi medici nu vor fi tăiate”, a precizat Ion Chicu.

Deficitul bugetar ar putea creşte de la 16,2 miliarde de lei la 20 de miliarde. Este concluzia premierului Ion Chicu, după ce a făcut o analiză a sumelor încasate la bugetul de stat înainte şi după instituirea stării de urgenţă în ţară, relatează Mesager.

Ion Chicu spune că urmează să fie identificate surse suplimentare de finanţare sau să fie excluse anumite cheltuieli.

Şeful Cabinetului de miniştri a mai spus că autorităţile contează şi pe asistenţa macrofinanciară de urgenţă, în valoare de o sută de milioane de euro, acordată de Uniunea Europeană.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica