Guvernul de la Sofia va înfiinţa o companie petrolieră de stat pentru a asigura preţuri corecte pentru consumatori.

spot_img

Pentru a gestiona depozitele de petrol şi combustibili, dar și pentru a creşte concurenţa şi preţurile corecte pentru consumatori, Bulgaria intenţionează să înfiinţeze o companie petrolieră de stat şi, de asemenea va construi benzinării în toată ţara, a anunţat luni Guvernul de la Sofia, transmite Agerpres.

Aceste planuri au fost dezvăluite la câteva zile după ce Parlamentul bulgar a votat înăsprirea controalelor fiscale care să vizeze cea mai mare companie petrolieră din ţară, Lukoil Bulgaria, controlată de grupul rus Lukoil. Grupul rus deţine singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Bourgas cu o capacitate de 190.000 de barili pe zi, şi de asemenea are un lanţ de 220 de benzinării.

Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a spus că noua companie petrolieră de stat va stimula competiţia şi va asigura că preţurile locale la combustibili vor reflecta mai rapidă scăderile înregistrat de preţul petrolului pe piaţa globală. “Nu este niciun secret că de mai mulţi ani preţul de comercializare a combustibililor este o provocare pentru societatea noastră“, a spus Goranov.

În luna aprilie, Consiliul Concurenţei din Bulgaria a demarat o investigaţie în rândul a 10 distribuitori de combustibili, după ce procurorii au trans un semnal de alarmă că preţul de de comercializare a combustibililor a scăzut, în medie, cu 11% în luna martie, în condiţiile în care preţul global al petrolului a scăzut cu 47%.

În pofida a numeroase verificări efectuate de-a lungul anilor la rafinăria Neftochim Bourgas şi la principalii comercianţi de combustibili, Consiliul Concurenţei din Bulgaria nu a descoperit încălcări ale normelor în domeniul competiţiei.

Nu susţinem că există ceva incorect. Vrem să creăm mai multă competiţie şi, prin intrarea pe această piaţă, să arătăm care este preţul real la care pot fi vânduţi combustibilii în Bulgaria“, a spus Goranov.

Conform propunerilor Guvernului de la Sofia, noua companie petrolieră de stat va prelua depozitele de combustibili ale satului şi va permite accesul la ele pentru distribuitorii mai mici de carburanţi. Goranov a informat că statul bulgar intenţionează să construiască mai multe depozite de combustibili şi, dacă va fi nevoie, va construi până la 100 de noi benzinării. Prima astfel de benzinărie ar putea fi gata în decurs de un an.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit – cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției

Visul profesorilor și studenților Liceului Teoretic ,,Natalia Gheorghiu” s-a împlinit: sala de adunări a fost dotată cu echipamente audio și video moderne - cadou de la Ilan Șor cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la fondarea instituției Bucurie pe fețele profesorilor, recunoștință în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica