Chicu: Procesul decriminalizării și dezoligarhizării țării este ireversibil

Premierul a venit cu un mesaj către clasa politică și către cetățeni, care speră și așteaptă respect din partea autorităților. ”Politicieni, Președinți și prim-miniștri vom mai avea. Au mai fost, vor mai fi. Nu știu, însă, dacă vom mai avea un asemenea Procuror General ca Dl Alexandru Stoianoglo, scrie Chicu.

Acest om a început să lucreze așa cum i se cuvine unui Om cu respect față de țară și jurământul depus. Investigarea reală a furtului miliardelor în anii 2011-2015 a început abia în decembrie 2019, când Dl Stoianoglo a preluat conducerea PG. Acest lucru nu place celor care au furat miliardul.

Tentativele de a-l descuraja și chiar înlătura din funcție pe Dl Stoianoglo au și început. Ce naivitate să crezi, că un asemenea Om poate fi influențat/cumpărat/oprit. Mai ales, că procesul decriminalizării și dezoligarhizării țării este ireversibil și nu mai depinde de ”voința politică” a beaumondului de la Chișinău.

S-a implicat deja toată lumea. Ieri am discutat cu Ambasadorul Letoniei la Chișinău și am fost asigurat, că echipa comună de investigare a furtului miliardului va începe în curînd activitatea. Un suport enorm în acest sens îl avem și de la Uniunea Europeană, adaugă premierul.

Voi solicita în aceste zile suport bilateral și altor guverne din Uniunea Europeană și nu numai.

Dacă vrem să supraviețuim ca stat, trebuie să ne unim cu toții și să suținem eforturile Procurorului General. Dacă această crimă rămâne nepedepsită – acesta este scopul mișcărilor politice de ultimă oră și a tentativelor de a-l înlătura pe Dl Stoianoglo, țara nu mai are viitor. O spun cu toată convingerea și cunoștința de cauză.

În paralel, trebuie să lansăm procesul de reformare radicală a țării. În căteva zile vom începe negocierile asupra unui nou program cu FMI. Reforma administrativ-teritorială, reforma justiției, reforma APC, a învățămîntului universitar, dublări sau triplări de salarii în educație și medicină, și multe alte reforme urmează a fi incluse în acest program. Fără aceasta, tot nu mai avem sorți de izbândă.

Politicienii, prim-miniștrii…vin și se duc. Suntem datori, însă, să lăsăm copiilor o țară. A lor. Copii noștri trebuie să aibă țara lor. Altfel, rușine să ne fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.