Europol anticipează o explozie a pieţei de vaccinuri false – Cronica zilei și Subiectul zilei

Oficiul european de poliţie, Europol, estimează că o viitoare descoperire a unui vaccin împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 va conduce la formarea unei pieţe de copii false ale unui asemenea vaccin, a semnalat luni şefa acestei instituţii, Catherine de Bolle, citată de agenţia EFE. Adresându-se Comisiei pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European, ea a spus că ”vânzarea de produse frauduloase şi sub standard este în expansiune în economia pandemiei” prin intermediul internetului, atât prin canalele obişnuite de vânzare cât şi prin aşa-numitul ”dark web”. ”Estimăm că atunci când va exista un vaccin (împotriva COVID-19), delincvenţii vor folosi această oportunitate pentru a vinde vaccinuri false”, potrivit lui Catherine de Bolle.

 • Guvernul de la Sofia vrea să înfiinţeze o companie petrolieră de stat pentru a asigura preţuri corecte pentru consumatori.  Pentru a gestiona depozitele de petrol şi combustibili, dar și pentru a creşte concurenţa şi preţurile corecte pentru consumatori, Bulgaria intenţionează să înfiinţeze o companie petrolieră de stat şi, de asemenea va construi benzinării în toată ţara, a anunţat luni Guvernul de la Sofia, transmite Agerpres. Aceste planuri au fost dezvăluite la câteva zile după ce Parlamentul bulgar a votat înăsprirea controalelor fiscale care să vizeze cea mai mare companie petrolieră din ţară, Lukoil Bulgaria, controlată de grupul rus Lukoil. Grupul rus deţine singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Bourgas cu o capacitate de 190.000 de barili pe zi, şi de asemenea are un lanţ de 220 de benzinării. Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a spus că noua companie petrolieră de stat va stimula competiţia şi va asigura că preţurile locale la combustibili vor reflecta mai rapidă scăderile înregistrat de preţul petrolului pe piaţa globală. “Nu este niciun secret că de mai mulţi ani preţul de comercializare a combustibililor este o provocare pentru societatea noastră”, a spus Goranov.

 • Ion Chicu: Statul va avea ca prioritate acoperirea cheltuielilor sociale Numărul total de cazuri active de infectare şi evoluţia acestora argumentează că situaţia privind combaterea pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova este ţinută sub control. Oricum, pericolul de contaminare este mare, de aceea, autorităţile menţin unele restricţii. Asta a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă prim-ministrul Ion Chicu, relatează Radio Moldova Actualităţi. „Deja acum putem vedea o diferenţiere a impactului pe sectoare. Nu toate sectoarele vor fi afectate în egală măsură. Primul e sectorul serviciilor Horeca, turismul intern, exporturile pot fi foarte mult afectate. Şi fiindca avem şi năpasta care se numeşte secetă, şi sectorul agrar va fi afectat, şi, respectiv, industria prelucrătoare. Ceea ce cer agenţii economici este accesul la lichidităţi. Ceea ce putem face este să le ajutăm, să le compensăm dobânda la credit. Noi oferim în acest an acel milliard prin programul de rambursare a TVA”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă prim-ministrul Ion Chicu

 • Grecia se gândeşte la reducerea taxelor pentru restaurante. Grecia analizează o reducere a taxelor pe vânzări pentru restaurante şi cafenele, în cadrul unui plan mai larg de măsuri destinate relansării unei economii dependente de turism, care a fost afectată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters. Taxele pentru produse precum cafea sau băuturi răcoritoare ar putea fi reduse de la 24% până la 13%, a declarat un oficial din guvernul elen. Un alt oficial a declarat că premierul Kyriakos Mitsotakis va anunţa, “la momentul oportun”, măsuri pentru sectorul turismului. Contactat de Reuters, biroul premierului Kyriakos Mitsotakis a informat că primul ministru îşi va prezenta miercuri planurile destinate relansării turismului şi economiei. Vinerea trecută, coaliţia guvernamentală de centru-dreapta la putere în Bulgaria a propus şi ea reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante şi servicii de catering până la 9%, de la 20%, începând din luna iulie a acestui an, în ideea de a a ajuta industria ospitalităţii să îşi revină după pandemia de coronavirus

 • Administraţia Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, în contextul formării unui nou grup parlamentar, informează site-ul 20minutes.fr. Şapte deputaţi din cadrul formaţiunii Republica în Mişcare (LREM) au trecut marţi la grupul parlamentar Ecologie, Democraţie, Solidaritate, care s-a prezentat ca fiind “independent”, “nici la putere, nici în opoziţie”. În acest context, formaţiunea Republica în Mişcare (LREM, centru) are acum 288 de locuri în Adunarea Naţională, sub nivelul majorităţii, de 289 de locuri. Noul grup intenţionează să contribuie la “ambiţia puternică de transformare socială şi ecologică”, “să răspundă la urgenţa ecologică, să modernizeze democraţia, să diminueze inegalităţile sociale şi teritoriale”. “Vom impulsiona şi vom susţine toate deciziile care se ridică la înălţimea acestei mize, dar vom şti să ne opunem în alte cazuri”, avertizează grupul parlamentar condus de Matthieu Orphelin şi de Paula Forteza.

 • Iohannis Nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie dacă presiunea pe spitale va crește semnificativ / Prioritatea PSD e în aceste vremuri grele dărâmarea guvernului. Depunerea unei moțiuni de cenzură e o dovadă de maximă iresponsabilitate 

 • Americanii nu mai vor să audă de chinezi. Oficialii americani pun la cale propuneri de încurajare a companiilor din SUA să-şi retragă operaţiunile sau furnizorii cheie din China, în timp ce americanii de rând nu mai sunt dispuşi să cumpere produse fabricate în această ţară. Legislatorii şi oficialii din SUA vor să încurajeze com­pa­niile americane să se retragă din China prin reduceri de taxe, noi reglementări şi subvenţii atent structurate, scrie Reuters. Printre idei se numără şi crearea unui „fond de reshoring“ cu capital iniţial de 25 miliarde de dolari, destinat încurajării companiilor să-şi restrângă drastic relaţiile cu China

 • Oficial ungar: Uzina BMW din Debrecen va fi construită. Uzina BMW din Debrecen va fi construită, toate părţile urmând să-şi ţină promisiunile şi să-i respecte obligaţiile incluse în contractul privind construirea acesteia, anunţată în 2018, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, scrie Budapest Business Journal. Valoarea investiţiei depăşeşte 1 mi­liard de euro, guvernul ungar oferind finanţare de  34,7 milioane de euro.

 • Statul ceh ar putea cumpăra până la 100% din grupul aerian Smartwings. Guvernul Cehiei ar putea achiziţiona până la 100% din acţiunile operatorului aerian Smartwings, proprietarul Czech Airlines, sau ar putea oferi companiei aeriene naţionale credite garantate de stat, a anunţat ministrul ceh al industriei Karel Havlicek, relatează Reuters. Acesta a adăugat că o decizie în acest sens ar urma să fie luată până la sfârşitul lunii iunie. Grupul este de interes strategic, a subliniat Havlicek.

 • Experţi: Industria cărbunelui nu-şi va mai reveni după criza coronavirusului. Industria mondială a cărbunelui „nu-şi va mai reveni niciodată“ de pe urma pandemiei, anticipează observatori ai acesteia, pentru că criza a dovedit că energia regenerabilă este mai ieftină pentru consumatori şi un pariu mai sigur pentru investitori, notează The Guardian. O reorientare pe termen lung dinspre combustibilii fosili s-a accelerat în timpul perioadei de carantină, oferind noi dovezi că gradul de utilizare a cărbunelui a atins probabil maximul după peste 200 de ani.

 • Portugalia suspendă importul de deşeuri străine. Portugalia, care atrage de obicei volume uriaşe de gunoi din alte state europene graţie comisioanelor sale scăzute de management al reziduurilor, şi-a suspendat importurile de reziduuri până la sfârşitul acestui an pentru a-şi proteja capacitatea de administrare a reziduurilor locale, potrivit Euractiv. Ţara a blocat deja intrarea a 246.000 de tone de gunoi de la începutul anului. Noi importuri nu vor fi acceptate.

 • Guvernul ungar anunţă un program de 230 mil. de euro pentru stimularea creării de noi locuri de muncă. Guvernul Ungariei lansează un program de 80 mi­liarde de forinţi (230 milioane de euro) pentru susţinerea creării de noi locuri de muncă prin oferirea de subvenţii salariale companiilor care fac noi angajări, a anunţat secretarul de stat din cadrul ministerului ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Sandor Bodo, potrivit Budapest Business Journal. Programul ar putea susţine 70.000 de oameni în găsirea unui loc de muncă, a adăugat acesta.

 • Coronavirusul reaprinde naţionalismul alimentar. Gastronaţionaliştii Europei au găsit o nouă scuză: recuperarea de pe urma crizei coronavirusului, scrie Politico. Guvernele profită de pandemie pentru a promova o agendă protecţionistă care pune semnul egal între consumul produselor locale şi patriotism, iar unii avertizează că acest gen de jingoism culinar ameninţă piaţa comună europeană.

 • La nivelul Uniunii Europene se înregistrează 1,48 milioane de cazuri de coronavirus şi 89.564 de morţi. Pe plan mondial se înregistrează 4,76 milioane de cazuri de coronavirus şi 316.898 de decese. Numărul deceselor creşte mai lent în Spania, dar bilanţul total arată peste 27.700 de morţi. Bilanţul epidemic a ajuns la 27.709 morţi în Spania, cu 59 de decese produse în ultimele 24 de ore, anunţă Ministerul Sănătăţii de la Madrid, potrivit publicaţiei El Mundo. În ultimele 24 de ore, în Spania au fost raportate 285 de noi cazuri de coronavirus, numărul total de infecţii ajungând la 231.606.

 • Economia mondială va avea nevoie de mai mult timp să îşi revină după criza economică generată de pandemie, afirmă Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), avertizând asupra riscurilor protecţionismului. Kristalina Georgieva a semnalat că FMI probabil va revizui în scădere perspectivele privind contracţia economică din 2020, evaluată până acum la 3%. Datele economice primite din întreaga lume sunt mai grave decât se estima. “În mod evident, acest lucru înseamnă că ne va lua mai mult timp pentru o revenire completă după această criză”, a subliniat directorul FMI

 • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au propus, luni după-amiază, crearea unui fond european de relansare economică în valoare de 500 de miliarde de euro, în contextul crizei generate de pandemie. “Fondul va avea amploarea de 500 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene, pentru sectoarele şi regiunile cele mai afectate, în baza programelor bugetare ale Uniunii Europene şi prin respectarea priorităţilor europene”, anunţă Emmanuel Macron şi Angela Merkel, într-un declaraţie comună.

 • Preşedinta Comisiei Europene a primit ”cu bucurie” propunerea franco-germană privind planul de relansare. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, “s-a bucurat de propunerea constructivă a Franţei şi Germaniei” pentru relansarea economiei europene după criza coronavirusului, se menţionează într-un comunicat publicat luni, relatează AFP. Preşedinta Comisiei Europene trebuie să prezinte pe 27 mai propriul său plan pentru relansare economică pe continent. “Această propunere (franco-germană) merge în sensul celei pregătite de Comisie, care va ţine cont de asemenea de punctele de vedere ale tuturor statelor membre şi ale Parlamentului European”, a adăugat ea

 • Bloomberg – Lumea are prea mult grâu . În pofida cazurilor de cumpărături de panică la magazinele de alimente şi a îngrijorărilor cu privire la restricţiile impuse de principalii furnizori cu privire la exporturile de grâu în ultimele luni, la nivel global există prea mult grâu, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg. Deşi o serie de mari furnizori precum Rusia şi România au limitat exporturile pentru a-şi proteja livrările interne, iar unele măsuri sunt în continuare în vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comerţului iar livrările ar urma să continue să crească. În condiţiile în care multe ţări se aşteaptă la recolte mari, stocurile mondiale de grâu ar urma să ajungă la un nivel record în acest an şi vor urca şi mai mult în 2021. “Nu au fost foarte multe întreruperi pe partea de ofertă. Ceea ce am văzut pe piaţa de grâu a fost foarte similar cu ceea ce am văzut la nivel de retail. A fost un element clar de panică”, după care a devenit evident că va fi ‘business as usual’, spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities

 • Comisia Europeană lansează o consultare publică în scopul reexaminării infrastructurilor energetice transeuropene. Comisia Europeană a lansat luni o consultare, care se va derula până în 13 iulie 2020, referitoare la revizuirea normelor Uniunii Europene privind infrastructurile energetice transeuropene, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Toate răspunsurile colectate vor fi luate în considerare pentru revizuirea Regulamentului privind infrastructurile energetice transeuropene, care va aduce o contribuţie fundamentală la Pactul verde european. “Pentru a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, Europa are nevoie de infrastructuri energetice moderne, reziliente, sigure şi capabile să integreze, într-o pondere mult mai mare, sursele regenerabile de energie. Regulamentul TEN-E actualizat va stabili normele pentru proiectele energetice transfrontaliere, pentru a garanta că acestea corespund ambiţiei noastre climatice. Pe durata consultării publice lansate astăzi, dorim să aflăm opiniile fiecăruia despre cum să avansăm” , a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson

 • SUA ar putea folosi Magnitsky Act ca să pedepsescă China. Care sunt oficialii de la Beijing vizați de sancțiuni. Trei membri republicani ai Congresului de la Washington vor ca administrația președintelui Donald Trump să sancționeze oficialii guvernamentali chinezi pentru ceea ce ei numesc „răspunsul lor duplicitar, ineficient și crud” la focarul de coronavirus. Acțiunile congresmenilor americani vin în contextul în care numărul țărilor care solicită o investigație cu privire la originile pandemiei și la modul în care China a gestionat criza coronavirusului, care a infectat peste 4.7 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis peste 316.000 de oameni, este în creștere, iar un raport al agențiilor de informații din grupul „Five Eyes” – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Nouă Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin

Subiectul zilei

 1. # TV8 – 13:30 „Air Moldova” a luat un credit de două milioane de euro din Rusia și acuză autoritățile că au blocat banii din contul bancar. Operatorul aerian național „Air Moldova” acuză autoritățile că au implicat compania într-un joc politic și-i blochează activitatea și așa compromisă de restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. „Air Moldova” anunță că, pentru a depăși criza și a-și onora obligațiile față de furnizori, a fost nevoită să ia un credit de două milioane de euro dintr-o bancă rusească, dar banii au fost blocați de autorități după ce au ajuns la Chișinău pe contul bancar al companiei. https://bit.ly/2XaxU8T
 2. # ProTV.md – 13:30 “Air Moldova” anunta ca mijloacele sale financiare au fost blocate nemotivat de o banca comerciala: Guvernarea blocheaza activitatea companiei  https://bit.ly/2Tk00xw
 3. # Cotidianul – 13:30 Reacția lui Chicu la acuzațiile Air Moldova: Nu știu ce relații are Avia Invest cu debitorii săi  Ion Chicu crede că împrumutul de 2 milioane de euro pe care l-a luat compania Air Moldova din Rusia a fost blocat pe un cont bancar din Republica Moldova pentru că proveniența mijloacelor financiare trebuie verificată sub aspectul de a nu permite o eventuală spălare a banilor. https://bit.ly/3cPiUnu
 4. # Cotidianul – 12:30 Air Moldova susține că s-a pomenit în mijlocului conflictului dintre stat și Avia Invest: Guvernarea ne blochează activitatea (VIDEO) Air Moldova susține că un credit de 2 milioane de euro pe care l-a contractat de la o bancă comercială din Rusia a fost blocat nejustificat la o bancă comercială din Republica Moldova. Potrivit reprezentanților companiei, acești bani urmau să fie folosiți pentru stingerea datoriilor față de creditori, în special față de firma concesionară a aeroportului din Chișinău, Avia Invest, care ar fi putut achita datoria pe care o are față de Autoritatea Aeronautică Civilă și, astfel, să evite insolvabilitatea. https://bit.ly/2X9zoQT
 5. # Ziarul National – 13:00 Compania „Air Moldova” reclamă BLOCAREA ilegală a conturilor sale: „În spatele blocării banilor stau interese politice, mai ales că autoritățile au declarat deschis că vor să rezilieze contractul de concesionare a AIC”  https://bit.ly/3dWBXwn
 6. # Agora.md – 12:10 Air Moldova acuză guvernarea că îi blochează activitatea și sursele financiare  https://bit.ly/2LCEgIS
 7. # Agora.md – 11:50 Moldova-Agroindbank a blocat un credit de 2 milioane de euro, contractat de Air Moldova din Rusia. „Guvernarea blochează activitatea companiei” https://bit.ly/2LI6bHm
 8. # Agora.md – 14:00 Chicu spune că prima dată aude despre blocarea conturilor Avia Invest și Air Moldova: Cum să spui că Guvernul îți creează probleme, dacă o dată deja s-a permis reeșalonarea plăților?   „Eu nu o să comentez acțiunile, declarațiile, ieșirile în public ale așa-numitului investitor, pentru că eu nu-i consider investitor. Eu vă spun situația pe cifre și pe fapte. În 2013, Guvernul RM era în căutare disperată de investitor la aeroport. Clar, că scria că trebuie să fie din occident, iar până la urmă l-au găsit la Habarovsk. Așa-i, când încurci Occidentul cu Orientul, ajungi la Habarovsk. Și ca bonus, i-au oferit taxă aeroportuară de 9 euro. Prin mahală se spune că trebuia 4-4,5, dar pentru că investitorul s-a lăsat „tare greu convins” să vină, au dat. Și contractul l-au făcut așa că poți să-ți rupi capul în el. După asta urmau să facă două etape de investiții. Părerea mea că ei cel puțin a doua etapă de investiții nu și-au realizat-o. În pofida faptului că percepeau cea mai mare taxă aeroportuară, ei au mai îndrăznit nici să nu achite taxele la stat, la o anumită etapă”, a spus Chicu. https://bit.ly/36bicyg
 9. # Realitatea.md – 13:10 „Air Moldova”: Guvernarea blochează activitatea companiei  https://bit.ly/2ZhLFVX
 10. # Jurnal.md – 13:40 „Air Moldova” solicită deblocarea unui credit luat din FR: „Suntem în centrul unui conflict dintre Guvern și Avia Invest”  https://bit.ly/3bKejSf
 11. # Deschide.md – 13:00 Air Moldova acuză guvernarea de blocarea conturilor pentru a-i împiedica să-și plătească datoria față de Avia Invest  https://bit.ly/3bEkd7q
 12. # #diez – „Air Moldova” reclamă blocarea ilegală a conturilor sale în contextul tentativelor autorităților de a falimenta artificial „Avia Invest”  https://bit.ly/3g6aKsK

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Avia Invest – 18 mai 2020

 • # TV8 – 12:00 – „Avia Invest” se plânge de atac raider. Avocatul companiei: „Mulțumim lui Dodon pentru un proces de toată frumusețea în arbitrajul internațional”  Compania „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, se plânge de presiuni din partea statului și atac raider asupra firmei, acuzându-l pe președintele Igor Dodon că întrece limita politicului și se implică direct în activitatea comercială. Concesionarul aeroportului se arată indignat de decizia Guvernului de a iniția procedura de insolvabilitate a „Avia Invest”, care are datorii față de stat și susține că firma are bani suficienți în conturi pentru a stinge datoriile, dar resursele sunt blocate de autoritățile statului.
 • #diez – AVIA INVEST îl acuză pe Dodon de atac raider asupra companiei și amenință cu un proces costisitor la o curte internațională de arbitraj – 
 • # ProTV.md – 12:30 – Compania Avia Invest spune ca bani sunt pentru a plati datoriile, insa sunt blocati intentionat de autoritati – VIDEO https://bit.ly/2TiwNCO
 • # Ziarul de Garda – 13:50 Reprezentanții „Avia Invest” susțin că au resurse pentru a achita datoria de peste 22 milioane de lei: „Putem să spunem că banii sunt blocați la comandă”  https://bit.ly/3e0GldP
 • # TV8 – 15:30 Consilierul premierului răspunde acuzațiilor aduse de compania „Avia Invest”. Consilierul premierului, Vitalie Dragancea, a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de către compania „Avia Invest”. Acesta este sigur că firma până în prezent are datorii față de stat, lucru infirma de companie. https://bit.ly/2X9z6cy
 • # TV8 – 16:00 „Avia Invest” atacă Republica Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional! Ce despăgubiri cere. Compania „Avia Invest” al cărei acționar principal este „Komaksavia Airport LTD”, atacă Republica Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional și cere Guvernului să îi achite despăgubiri de 885 de milioane de euro. Declarații în acest sens au fost făcute înntr-o intervenție live în timpul unui briefing de presă de către directorul „Komaksavia”, Andreas Menelaou. „Mă tem că am vești proaste pentru autoritățile din Republia Moldova. Am luat decizia complicată, dar necesară de a ne adresa la Curtea de Arbitraj Internațional pentru încălcarea din partea Moldovei a convenției internaționale și acțiunile ilegale în raport cu „Avia Invest”, a menționat Andreas Menelaou.
 • # Ziarul National – 16:45 VIDEO // Concesionarul AIC va cere DESPĂGUBIRI de 885 milioane de euro de la R. Moldova, după ce guvernarea a amenințat că va rezilia contractul. Dodon este acuzat că a folosit pandemia pentru a se RĂFUI cu concesionarul  https://bit.ly/3dUROeF
  • # ProTV.md – 16:40 Avia Invest a atacat Guvernul RM in judecata, cerand despagubiri de 855 de milioane de euro
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica