Angajații de la Facebook vor lucra de a distanță până în 2030 – Cronica zilei

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat joi că gigantul social media va începe să permită multora dintre cei 50.000 de angajaţi şi celor nou recrutaţi să lucreze permanent de acasă, adăugându-se unui număr mic, dar în creştere, de companii din domeniul tehnologiei care au adoptat o activitate descentralizată în timpul pandemiei coronavirusului.

El anticipează că, în următorii cinci până la zece ani, aproximativ 50 la sută din forţa de muncă a Facebook va lucra de la distanţă. Aceasta ar însemna o schimbare semnificativă a concentrării de personal care ar putea modifica radical modul de funcţionare a companiei.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Acest proces va începe cu „o deschidere agresivă a recrutării la distanţă” – mai întâi în Statele Unite, apoi în afara acestora – dincolo de centrele urbane unde Facebook are birouri.

„Nu mi se pare prea bine să limităm angajarea la persoane care locuiesc în jurul birourilor”, a spus Zuckerberg.

Cronica zilei

  • Prim-ministrul Chicu a avut o întâlnire cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în RM. A fost făcut un schimb de opinii referitor la evoluția situației epidemiologice și efectele restricțiilor asupra intensității activităților economice. Ion Chicu a mulțumit SUA pentru asistența acordată RM în realizarea reformelor în economie și justiție, pentru susținerea tranziției spre o agricultură de valoare înaltă prin reabilitarea drumurilor și a sistemelor de irigare, și pentru suportul pe alte domenii. Au fost discutate prognozele evoluției economiei RM și a regiunii pentru anul 2020 și soluțiile de resuscitare a unor sectoare a economiei.

Autorităţile de la Atena au anunţat lista celor 19 ţări care vor putea trimite turişti în Grecia din 15 iunie, pe listă figurând Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Norvegia, Danemarca, Austria, Bulgaria, Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovia, Croaţia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă. Miercuri, ministrul elen al Turismului, Harry Theoharis, a prezentat planul “Repornirea turismului”, în care se precizează că din 15 iunie Grecia va permite intrarea turiştilor, iniţial din ţările alese “pe criterii epidemiologice”. Mai mult, Theoharis a declarat că turiştii care vin în Grecia nu trebuie să se testeze pentru coronavirus înainte de a călători şi nici nu vor fi în carantină după sosire.


Cine a pierdut și cine a profitat politic de pe urma coronavirusului? Cum stau în sondaje liderii europeni după două luni de pandemie? La mijlocul lui martie, când pe tot continentul se adoptau în pripă măsuri de carantină, toate guvernele s-au bucurat de o creștere a susținerii populare – un fenomen normal în vremuri de criză națională. Dar sondaje recente arată că lustrul începe să se ducă, scrie Politico, citată de Rador. FRANȚA. Președintele Emmanuel Macron, Germania, Italia, Spania,


Statele Unite au anunţat miercuri donarea a 200 de aparate de ventilaţie pentru a ajuta Rusia să combată epidemia COVID-19, la câteva săptămâni după ce Moscova a trimis echipamente similare la New York, informează AFP,


Premierul Noii Zeelande le-a sugerat angajatorilor să ia în considerare o săptămână de lucru de patru zile şi alte opţiuni de muncă flexibilă, pentru a impulsiona turismul şi a-i ajuta pe angajaţi să se ocupe şi de problemele personale, transmite Rador. Într-un video live pe Facebook, Jacinda Ardern a spus că au fost făcute propuneri de tot felul, de la scurtarea săptămânii de lucru, la creşterea numărului sărbătorilor publice, ca modalitate de stimulare a economiei şi încurajare a turismului intern, în perioada în care frontierele rămân închise pentru cetăţeni străini. „Aud că foarte mulţi oameni sugerează că ar trebui să avem o săptămână de lucru de patru zile. De fapt, asta este o chestiune care se poate aranja între angajatori şi angajaţi. Dar cum am spus, am învăţat atât de multe despre Covid şi flexibilitatea programului de muncă de acasă, despre productivitatea care poate fi obţinută de aici. Realmente i-aş încuraja pe oameni să se gândească la asta, dacă sunt angajatori şi au posibilitatea de a face asta. Să se gândească dacă este o soluţie care ar funcţiona pentru serviciul lor, pentru că este sigur că ar ajuta turismul din întreaga ţară”, a spus premierul neo-zeelandez.


Grecia va deschide sezonul turistic luna viitoare, iar zborurile charter internaţionale către locaţiile populare vor fi reluate în iulie, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, citat de BBC. “Perioada turistică începe pe 15 iunie, când hotelurile sezoniere se pot redeschide”, a declarat la TV Kyriakos Mitsotakis. Economia Greciei are nevoie de turism Pandemia a afectat puternic sectorul turismului din Grecia, vital pentru economia ţării. Anunţul a venit în timp ce miniştrii de resort din UE au convenit să facă „orice este nevoie pentru recuperarea rapidă şi completă a turismului european”. Întrucât restricţiile sunt redicate treptat în toată Europa, Mitsotakis a spus că Grecia a demonstrat, prin gestionarea crizei, că deţine un „paşaport de siguranţă, credibilitate şi sănătate”.


Italia: Premierul acuză băncile că nu se grăbesc să acorde companiilor împrumuturi garantate de stat Premierul Giuseppe Conte a intensificat presiunile asupra sectorului bancar din Italia, cerând creditorilor să accelereze acordarea împrumuturilor garantate de stat către companiile afectate de măsurile de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Bloomberg. “Sistemul bancar îşi aduce contribuţia, dar poate şi trebuie să facă mai mult pentru a accelera procedurile de acordare a împrumuturilor garantate de stat. Prevederile legale permit ca împrumuturile garantate să fie acordate în 24 de ore, în special în cazul solicitărilor de sub 25.000 euro (27.400 dolari)”, a declarat Conte într-un discurs în Parlament. Guvernul de la Roma şi băncile se acuză reciproc de întârzierea cu care firmele obţin credite, după ce măsurile de izolare adoptate din martie au afectat semnificativ economia


Germania a hotarat să interzică contractele de munca prin subcontractori. Dupa infectari cu coronavirus in abatoare, guvernul german vrea sa interzica contractele de munca prin intermediari pentru forta de munca din afara tarii. Foarte bine. Dar carnea se va scumpi. Ce nu este posibil oare in aceste vremuri grele? Guvernul german a hotarat miercuri sa interzica din ianuarie 2021 contractele de munca prin subcontractori in industria de prelucrare a carnii. De asemenea, amenzile pentru incalcarea legilor muncii in bransa se vor dubla. Si toate aceste masuri au fost adoptate cu viteza mare, dupa ce la mai multe abatoare din Germania s-au inregistrat in ultimele zile numeroase cazuri de infectare cu coronavirus. Conditiile nesatisfacatoare din firmele de prelucrare a carnii sunt deja de mai multi ani in atentia opiniei publice. Munca grea din abatoare este prestata de lucratori din Romania si Polonia, angajati prin firme subcontractoare, care ii cazeaza la gramada in camere stramte si pe deasupra si scumpe

Turcia și Japonia inaugurează un important centru al turismului medical Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul nipon Shinzo Abe au inaugurat un nou spital la Istanbul, pe care l-au numit un simbol al prieteniei trainice dintre cele două ţări, informează dpa. ‘Basaksehir Cam and Sakura City Hospital’ a fost denumit astfel după pinii din Turcia şi după cireşii din Japonia, a declarat preşedintele Erdogan despre spitalul cu mai mult de 2.600 de paturi. Premierul nipon Shinzo Abe, care a participat la eveniment prin legătură video, a spus că întreprinderea public-privată va favoriza activitatea economică în Turcia. Erdogan a subliniat că spitalul “va avea un rol esenţial” în lupta împotriva noului tip de coronavirus, denumindu-l de asemenea un pas care “simbolizează prietenia permanentă” turco-niponă

America ia foc: Numărul de şomeri a ajuns la 38,6 milioane. Prăbuşirea din ultimele şapte săptămâni se poate compara doar cu dezastrul înregistrat în Marea Depresiune pe parcursul a 18 luni De la declararea stării de urgenţă de la jumătatea lunii martie, şi-au depus actele de şomaj circa 38,6 milioane de cetăţeni americani, în ciuda eforturilor întreprinse de autorităţi de a resuscita economia. Chiar dacă numerele s-au aflat în scădere în ultimul timp, rata şomajului rămâne la niveluri extrem de ridicate, nemaiîntâlnite de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace. „În doar câteva săptămâni, cererile de şomaj din timpul crizei provocate de coronavirus au depăşit cele 38 de milioane de cereri înregistrate în cele 18 luni ale Marii Recesiuni”, a declarat Daniel Zhao, senior economist în cadrul site-ului de joburi Glassdoor, potrivit USA Today.


Serbia îşi redeschide frontierele pentru toţi străinii, fără restricţii. Frontierele Serbiei sunt deschise de vineri pentru toţi străinii, fără testare sau carantină, transmite dpa. Guvernul de la Belgrad a decis joi să nu mai impună restricţiile aplicate până acum la intrarea în Serbia a cetăţenilor altor ţări, cărora li se permitea oricum accesul doar în cazuri excepţionale. De vineri, străinii vor fi doar informaţi la frontieră, prin intermediul unor pliante, despre riscurile epidemiei de coronavirus.


Albania îşi va redeschide frontierele în această lună şi se pregăteşte să-i întâmpine pe turişti. Albania îşi va redeschide frontierele în această lună şi se pregăteşte să-i întâmpine pe turişti, a declarat joi prim-ministrul Edi Rama în faţa parlamentului, în contextul în care ţara nu a mai înregistrat niciun deces de coronavirus de peste trei săptămâni, relatează Reuters. “Vă spun că în mai Albania va fi pe deplin deschisă, frontierele vor fi deschise. Ne vom pregăti pentru sezonul turistic”, a spus Rama. Turismul, o industrie în care sunt angajaţi direct 90.000 de oameni şi încă 200.000 în serviciile adiacente, este unul dintre cele mai afectate sectoare de pandemie. “Dacă vine al doilea val, va fi mult mai grav decât cel din care am ieşit. Va trebui să răspundem cu aceeaşi seriozitate”, a adăugat Rama. În Albania există o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, dar unele restricţii au fost relaxate. Adunările publice şi transportul public sunt în continuare interzise, iar oamenii nu pot părăsi patru zone roşii, printre care şi cea a capitalei Tirana. Cu numai cinci noi cazuri de infectare înregistrate în ultimele 24 de ore, în prezent în Albania există 167 de persoane bolnave de COVID-19. Pandemia a provocat moartea a 31 de albanezi şi a infectat în total 969.


Şcolile din Scoţia se vor redeschide în august, cu măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Şcolile din Scoţia se vor redeschide în luna august deşi la început copiii vor petrece aproape jumătate din timp învăţând acasă şi restul la şcoală, în clase cu un număr mai mic de elevi, pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului, a anunţat joi guvernul scoţian, potrivit Reuters. Scoţia, care dispune de un guvern semiautonom ce controlează sănătatea şi educaţia, se îndepărtează de poziţia Angliei, unde şcolile urmează să se redeschidă începând cu data de 1 iunie. “Odată cu redeschiderea şcolilor în Scoţia, principala noastră prioritate este să asigurăm sănătatea şi bunăstării elevilor şi a profesorilor şi să oferim părinţilor sentimentul de încredere că şcolile sunt sigure“, a declarat vicepremierul John Swinney. “Totuşi, aceasta nu este o revenire la şcoală aşa cum o ştiam noi. Şcolile nu se reîntorc la normal în această etapă“, a precizat el


FMI: Peste 20 de ţări sărace au cerut anularea datoriei. Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi că peste 20 de ţări sărace au cerut anularea datoriei publice bilaterale, conform iniţiativei sprijinite de G20, iar FMI este pregătit să susţină extinderea programului dincolo de sfârşitul acestui an, dacă va fi necesar, transmite Reuters. Mai multe de jumătate din cele 73 de ţări sărace eligibile şi-au exprimat interesul în acest program, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar solicitările ar urma să crească, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, transmite Reuters. Peste 300 de parlamentari din întreaga lume au cerut Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale să anuleze datoriile celor mai sărace ţări ale lumii, în contextul pandemiei, şi să majoreze finanţarea pentru a evita un colaps al economiei globale. Iniţiativa, condusă de senatorul Bernie Sanders, fost candidat la preşedinţia SUA, şi de Ilham Omar, membru al Congresului SUA, vine pe fondul sporirii temerilor că ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente vor fi devastate de epidemie


Spania va eradica sărăcia cheltuind anual trei miliarde de euro. Spania intenţionează să cheltuie anual trei miliarde de euro (3,29 miliarde de dolari) pe o schemă prin care majoritatea celor mai săraci cetăţeni ai săi vor primi un venit minim, menit să reducă sărăcia la nivelul mediu din UE, de la cea mai ridicată rată din Europa Occidentală, transmite Reuters. Ministrul pentru securitate socială, Jose Luis Escriva, a declarat pentru Reuters că Executivul ar urma să aprobe marţea viitoare primul program naţional ne-universal pentru susţinerea veniturilor, de care ar urma să beneficieze 850.000 de gospodării, sau 2,5 milioane de spanioli. De asemenea, autorităţile de la Madrid vor să îmbunătăţească eficienţa şi echitatea distribuţiei veniturilor, o ţară care în acest domeniu este de mult timp în urma Europei şi a cărei economie a fost puternic afectată pandemia de coronavirus (COVID-19). https://bit.ly/3gdls0D


SUA îşi notifică ieşirea din Tratatul ”Cer deschis” şi acuză Rusia de încălcarea repetată a acordului. Statele Unite şi-au anunţat joi intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis” (”Treaty on Open Skies”) – care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor particiante – acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord, relatează Reuters Rusia: Retragerea SUA din tratatul ”Cer Deschis” va afecta toate statele membre. Retragerea Statelor Unite din tratatul ”Cer deschis” va afecta interesele tuturor statelor participante, care sunt şi membre ale NATO, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, citat de agenţia de presă rusă RIA, transmite Reuters


Unul din şase copii spanioli, deprimat pe timpul izolării din cauza covid-19; familiile sărace mai afectate, arată un studiu Save the Children. Aproape un copil din şase s-a simţit deprimat cu regularitate în timpul izolării impuse în Spania din cauza epidemiei covid-19, iar suferinţa psihologică a fost mai puternică în rândul categoriilor sărace, a anunţat joi organizaţia Save the Children, relatează Reuters. https://bit.ly/2LPYChH


China urmează să prezinte un proiect de lege a securităţii naţionale la Hong Kong, care interzice secesiunea, amestecul străin şi terorismul. Autorităţile chineze urmează să prezinte vineri un proiect de lege a securităţii naţionale privind Hong Kongul – care interzice secesiunea, amestecul străin şi terorismul -, dezvăluie, citând surse anonime, South China Morning Post, relatează Reuters. Acest proiect urmează să fie prezentat sub forma unei moţiuni supuse aprobării Adunării Naţionale, precizează ziarul. https://bit.ly/3e8BhE2

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica