Chicu: Împreună trebuie să schimbăm urgent lucrurile în țară

spot_img

Premierul Ion Chicu vine cu un mesaj de unitate a politicienilor responsabili, pentru a reforma Republica Moldova la un nivel mai eficient, european.

În cel mai apropiat timp trebuie să schimbăm lucrurile astfel, încât să putem majora măcar de 3 ori salariile la pedagogi, medici și alte categorii de intelectuali, care pot să ne ”lumineze” țara și pe noi toți. Cât de neverosimil n-ar părea asta, dar e absoluit realistic. Trebuie voință și zero toleranță față de populism.

Chiar mai mult, cred că și conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componența Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț.

  • Reforma administrativ-teritorială. Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative. Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, cînd în primărie ai mai puțin de 100 de oameni care lucrează, iar agenți economici 1-2. La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de pînă în 2003) este absolut imperativă. Speculații de tipul ”cetățenii nu vor avea acces la serviciile publice” țin tot de categoria ”cipizare” și constituie populism nerușinat.

  • Revoluție în justiție și sistemul organelor de drept. Aici, singuri, nu ne vom descurca rapid. Sistemul este absolut corupt și fără ”amputații nemiloase” șanse de izbândă nu avem. Ne trebuie ajutor extern și, din ce-am discutat deja cu mai mulți oficiali străini, un asemena suport e posibil de obținut. Experiența anilor 60 ai secolului trecut, cînd în Moldova a venit un corp de specialiști înalți în mai multe domenii (de exemplu, mai mulți extra-specialiști în medicină și agricultură din Georgia), poate fi replicată și acum. Dacă mai concret, cred că trebuie să aducem în țară temporar câteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani / olandezi / scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară.

  • Reforma educației, în special învățămîntul profesional-tehnic și cel universitar. Trebuie de redirecționat către colegii și școli profesional-tehnice o parte din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreținerea zecilor de universități. Care în ultimii 15-20 de ani s-au transformat în adevărate feude, stăpânite de purtători nemuritori de eșarfe colorate cameleonic. Cel mai grav nu este irosirea banilor publici de către aceștea, dar mutilarea soartei tinerilor, care în loc să obțină studii calitative în universități, le pierd și pe acele din liceu. Avem pregătit împreună cu BM și FMI Conceptul și al acestei reforme. În țară trebuie să rămînă un număr optimal de universități (publice) – nu mai multe, decât au fost pînă în 1991.

  • În economie și finanțe publice. Investiții publice masive în infrastructură – altfel oamenii în țară nu-i reținem, iar investitorii nu vin. Surse de finanțare – inclusiv, emiterea eurobondurilor. Politică și administrare fiscală stimulativă. Impozite și mai mici, dar cu înăsprire/conformare fiscală înaltă. Patentele în comerț (prin care actualmente bugetul țării pierde cel puțin 3 miliarde de lei anual) pot fi menținute și mai departe, dar activitatea celor care fac evaziune fiscală de miliarde utilizînd sărmanii patentari, trebuie stopată. Companiile care pot livra mărfuri către titularii de patente trebuie să aibă un regim special de activitate, reglementat aparte. La acest bloc situație critică avem și cu achizițiile publice. Ne trebuie suport de la nemți și aici.

  • Agricultură, zootehnie și industrie prelucrătoare. Dacă nu dorim și mai departe să vindem grâul și porumbul degeaba de pe câmp, iar apoi să cumpărăm carnea și laptele de la străini, trebuie să aruncăm populismul ieftin de ordin fiscal și să unificăm cota TVA pe tot lanțul valoric. Este necesar de introdus cota unică de 20%, dar de restituit agricultorilor imediat plățile aferente TVA. Bineînțeles, aceasta ne va permite să majorăm substanțial și subvențiile pentru agricultură, dar și să restabilim/dezvoltăm sistemul de irigare.
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

PAS o critică primarul ales pentru că nu s-a apucat de lucru, în condițiile în care anume PAS obstrucționează validarea mandatului de primar

Curtea de Apel a dat câștig de cauză pentru primarul ales din comuna Grătiești, declară Dinu Plîngău. Câștig și la Apel pentru Grătiești! Olga Caraman a câștigat alegerile de la Grătiești cu 78%, iar mandatul doamnei primar continuă să nu fie validat nici pană în...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica