Europa este ameninţată de teama băncilor

Strategia Europei de combatere a efectelor pandemiei este susţInerea businessurilor cu credite. De exemplu, Banca Centrală Europeană oferă băncilor mii de miliarde de euro sub formă de fonduri ieftine, iar guvernele îşi asumă cea mai mare parte a creditelor care înregistrează probleme. Şi totuşi, dovezile sunt în creştere că aceste eforturi nu dau rezultatele dorite, scrie The Wall Street Journal, citat de zf.ro.

Companiile europene depind în mare măsură de creditarea bancară, spre deosebire de cele americane pentru care piaţa de capital este mai importantă.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Pentru bănci, problema este simplă: indiferent de câte fonduri le sunt puse la dispoziţie, există o limită legată de cât risc îşi pot asuma acestea.

Nicăieri nu este această problemă mai evidentă decât în sudul Europei, unde fragilul sector bancar se luptă încă să scape de portofolii uriaşe de credite rele moştenite din criza anterioară. Nivelul de îndatorare a companiilor din regiune este de asemenea ridicat. Iar nivelul creditelor neperformante este de aşteptat să urce în continuare.

Comisia Europeană estimează că economiile Italiei, Spaniei şi Portugaliei se vor contracta semnificativ în acest an. Astfel, perspectivele privind generarea de profit sunt şi mai slabe, iar creditarea mai riscantă.

În Italia, de exemplu, bancherii pot fi făcuţi responsabili pentru decizia de a emite un credit garantat şi poate suferi sancţiuni dacă creditul înregistrează probleme. O altă problemă este că firmele cu datorii în restructurare nu sunt eligibile pentru garanţii de stat.

Guvernul itanian spune că este conştient că italienii întâmpină probleme în obţinerea de credite. ìInvităm băncile să aplice regulile, care permit acestora să acorde credite foarte rapidî, declara ministrul italian al economiei Roberto Gualtieri recent.

Companiile spun că nu pot aştepta la nesfârşit.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica